– Jeg håper flest mulig takker ja, møter opp til høsten, fullfører og kommer ut i norske klasserom og barnehager, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.
Foto: Getty Images
Nedgang i antall søkere til barnehagelærerutdanningene
Også i år er det en nedgang i antall søkere som har barnehagelærerutdanning som førstevalg.
Tall fra Samordna opptak viser at det er registrert 4116 førstevalgssøkere til 2864 studieplasser ved barnehagelærerutdanningene. Sammenlignet med i fjor er det en nedgang i antall førstevalgssøkere på 2,3 prosent. (I 2020 var det en nedgang på 7,3 prosent.)
Det er i år planlagt 6,5 prosent flere studieplasser enn i fjor. Dette utgjør 174 studieplasser.
Samordna opptak opplyser at det er 1,4 førstevalgssøkere per studieplass.
Nedgang for lærerutdanningene
Totalt 12 421 søkere har valgt en av lærerutdanningene som sitt førstevalg. Etter historisk høye søkertall i 2018 og 2019, er det i 2021 en samlet nedgang på 4,3 prosent.
Den største nedgangen er det i søknader til grunnskolelærerutdanningene. Disse utdanningene opplever en nedgang i antall førstevalgssøkere på 8,9 prosent for 1.-7. trinn og 12,9 prosent for 5.-10. trinn.
Det er likevel 1,5 førstevalgsøkere per studieplass til lærerutdanningene samlet, og det er også mange søkere som har en lærerutdanning som andre- eller tredjevalg, opplyser Kunnskapsdepartementet.
– Året som har gått har vært krevende for lærere både i barnehage og skole. Jeg er imponert over innsatsen som er lagt ned for å gi barn og elever et godt tilbud med vekslende smittevernregler. Det aller viktigste for å skape en skole med muligheter for alle, er en god lærer. Jeg skulle selvfølgelig ønske at enda flere hadde søkt. Jeg håper flest mulig takker ja, møter opp til høsten, fullfører og kommer ut i norske klasserom og barnehager. Hvor mange som fullfører er tross alt det viktigste, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.
Populær utdanning med vekt på flerkulturell forståelse
Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning (DMMH) opplyser i en pressemelding at de opplever en økning på nesten fem prosent når det gjelder førstevalgssøkere til barnehagelærerutdanningen i Trondheim sammenlignet med i fjor.
Barnehagelærerutdanning med vekt på flerkulturell forståelse har en økning i forhold til fjorårstallene på over 40 prosent, mens den generelle barnehagelærerutdanningen har en økning på litt over 25 prosent.
For studiet Barnehagelærerutdanning med vekt på ledelse er det en nedgang på 35,6 prosent.
– Vi startet en ny samlingsbasert barnehagelærerutdanning i Kristiansund i 2019, og opplevde veldig stor interesse for denne dette første året. Selv om vi også i år har god søkning til denne utdanningen, så er det en markant, men forventet, nedgang sammenlignet med tidligere år. Denne nedgangen gjør at samlet søk til barnehagelærerutdanningen ved DMMH er 1,97 prosent lavere enn i fjor, skriver utdanningsinstitusjonen i pressemeldingen.
– Blir et tema fremover
Universitet i Agder (UiA) melder på sine nettsider at de har færre søkere i år til barnehagelærer- (ned 15 prosent i førstevalgssøkere), grunnskolelærer- og lektorutdanningene.
– Dette er en nasjonal trend som slår kraftig ut på UiA, som har større nedgang enn landsgjennomsnittet her, skriver de.
Også Høgskulen i Volda (HVO) har færre søkere til barnehagelærerutdanningen og lærerutdanningene i grunnskolen.
– I fjor var vi glade for å representere oppgangen, men i år må vi konstatere at lærerstudentene blir færre. Det er vanskelig å si hva dette skyldes. Vi kan spekulere i at yrker som lærer og barnehagelærer kan ha hatt negativ effekt av pandemien, både for de som går i jobb og de som skal studere og være i praksis. Samtidig har den nasjonale trenden dessverre vært negativ noen år. Det blir garantert et tema i utdanningssektoren fremover, hvordan vi kan gjøre disse studiene mer attraktive, sier rektor Johann Roppen ved HVO på utdanningsinstitusjonens nettsider.
Universitet i Sørøst-Norge (USN) opplyser på sine nettsider at søkningen til barnehagelærerutdanningen er stabil. Totalt har 508 søkt seg til en av barnehagelærerutdanningene USN tilbyr i Drammen, Notodden, Porsgrunn og Vestfold. I fjor hadde de 509 førstevalgssøkere.
Universitetet i Stavanger opplever en økning på åtte prosent i antall førstevalgssøkere til sine barnehagelærerutdanninger.
Rekordmange søkere
I år er det rekordmange som har søkt om plass ved landets universiteter og høgskoler. Totalt har 154 088 søkt studieplass via Samordna opptak, 3 304 flere enn i 2020. I tillegg har over 12 800 søkt plass på en fagskole.
– Det er veldig bra at mange ønsker å ta høyere utdanning. Erfaringen fra tidligere kriser viser at flere ønsker å utdanne seg når tidene er dårlige. Det så vi i fjor og det ser vi også i år. For kunnskapsnasjonen Norge er det gode nyheter fordi vi trenger flere kloke hoder i alle sektorer, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Asheim.
Det er fortsatt helse- og sosialfag som er det mest populære utdanningsområdet med nesten 39 389 førstevalgsøkere, litt flere enn i fjor. Dermed har mer enn hver fjerde søker et helsefag på topp.
Nesten ni prosent av alle søkerne ønsker å ta sykepleierutdanningen. Sykepleie har 13 370 førstevalgsøkere til 5 145 studieplasser. Det er en liten nedgang på 1,6 prosent fra i fjor.
Enkeltstudiet som har flest førstevalgssøkere er siviløkonomutdanningen ved Norges Handelshøyskole (NHH). På andreplass kommer det nye bachelorstudiet i toll, vareførsel og grensekontroll ved Universitetet i Stavanger. Det samme tollstudiet topper listen over studier med flest førstevalgssøkere per studieplass, med 2064 søkere til 35 studieplasser.
Kapasitetsproblemer i opptakssystemene
I år hadde Samordna opptak kapasitetsproblemer de siste to timene før søknadsfristen gikk ut. Dette førte til at mange søkere fikk problemer med å logge seg på og levere søknaden sin. Søknadsfristen ble derfor utvidet med 12 timer til fredag 16. april kl. 12 for å sikre at alle skulle få levert søknaden.
Unit – Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning, som koordinerer søking og opptak til grunnutdanninger, skriver i en pressemelding at de er i gang med å utrede og planlegge fornyelse av opptakssystemet for å sikre seg mot lignende problemer som oppsto 15. april i år, og for å legge til rette for et mer fleksibelt opptakssystem.
Hovedopptak til fagskoler vil være klart 20. mai, og hovedopptaket til universiteter og høgskoler vi være klart 20. juli.