Fredrik og Mahnoor i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage er blitt vant til spennende matpakker hjemmefra.

– Det ligger mye kjærlighet i en sunn matpakke

I Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage har foreldrene blitt enda mer kreative når de sender med barna matpakke. – Vi oppfordrer foreldrene til å sende med barna sunn mat, sier daglig leder Guro Lund Eriksen.

Publisert

Helt siden 2005 har barnehagen, som ligger på Mortensrud i Oslo, hatt fokus på kosthold og sunn mat. De omtaler seg som en «5 om dagen»-barnehage, som innebærer at de til bursdager serverer frukt eller grønnsaker, og i det daglige har fokus på sunt og næringsrikt kosthold, og å bruke gode alternativer til sukkerholdig mat. Barnehagen har sin egen matblogg, serverer barna varm mat laget fra bunnen to dager i uka, gjerne på bål - og bruker matlagingen som en pedagogisk arena der barna blir inkludert i forberedelsene. 

– Du finner ikke Toro-poser på kjøkkenet vårt, sier daglig leder Guro Lund Eriksen.

Men så kom koronapandemien med kohorter og gult lys på trafikklyset. Dermed ble det to matpakker hjemmefra på samtlige av de 64 barna i barnehagen. 

– Jeg har fulgt diskusjonene rundt matpakke kontra servering i barnehagen i flere år, det er et tema som engasjerer. Og det er jo også veldig stor forskjell mellom barnehagene. Her i barnehagen er vi nok over gjennomsnittet glad i god og bra mat til barna våre. 

SERIE: MAT I BARNEHAGEN

barnehage.no har spurt samtlige av landets kommuner om barna får servert måltid i kommunens barnehager, eller om de må ha med seg matpakke.

196 av 356 kommuner har svart.

  • Hvis barna har med seg matpakke til frokost, men får servert lunsj, har vi regnet det som at de får servering.
  • Hvis barna kun får frukt/grønt har vi ikke regnet det som at de får matservering.

I undersøkelsen kommer det fram at: 

  • 83 av 196 svarer at de ikke serverer mat som følge av pandemien
  • 90 av 196 svarer at de serverer mat innenfor smittevernveilederens bestemmelser
  • 23 av 196 kommuner svarer at enkelte av de kommunale barnehagene har matservering, mens andre ikke.

Har du innspill om temaet til redaksjonen? Send gjerne en mail til red@barnehage.no.

Eriksen forteller at det var rart å måtte legge fokuset på mat og kosthold på «hylla» i vår.

Emilie (til venstre) og Oda har mye godt i matpakka.

– Men, så lenge barna ikke kan være med på å lage maten synes vi det er helt greit med matpakkene. Om ikke stjeler vi jo verdifull voksentid fra barna. 

Oppfordres til sunne valg

På barnehagens matblogg ligger det blant annet gode matpakketips. Der oppfordres foreldrene om å legge både frukt og grønt i matboksen, og sunt pålegg på grovt brød. 

– Selv mener jeg at det ligger mye kjærlighet i en matpakke. Den gleden når barnet åpner lokket og ser at mamma eller pappa har lagt oppi «noe ekstra», en liten ost, ei skål med bær, ei hjerteforma fiskekake eller en liten pølsebit, betyr mye. 

– Samtidig mener noen at matpakka bidrar til å øke forskjellene mellom barna? 

– Jeg vil heller si det motsatte. Vi har over 20 ulike kulturer i barnehagen vår, og mange som ikke er vant til matpakke. Den er veldig typisk norsk. Men nå er alle nødt til å ha den med, og jeg synes foreldrene er veldig flinke til å lage gode og sunne matpakker, sier Eriksen, og fortsette: 

– Det hender at det kommer en bolle, men da benytter vi anledningen til å snakke med foreldrene og veilede dem på sunn og næringsrik mat. 

– Kan det bidra til å øke presset på foreldrene, at det blir en konkurranse? 

Ungene er spente når de åpner matpakkene hjemmefra.

– I såfall er det uansett ikke noe som barna merker noe til. Stort sett alle er veldig flinke til å legge i frukt og grønnsaker, noe som gjør matpakkene fristende. Vi har veldig engasjerte foreldre. 

Samtidig forteller lederen at barna i barnehagen også har stor bevissthet rundt hva som er sunt og ikke. 

– Vi oppfordrer for eksempel foreldrene til å ikke sende med usunne loff og vafler.  

Kreative løsninger

Tur og friluftsliv er en stor del av livet i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage, men etter at barnehagene åpnet igjen i vår, har barna vært ute hele tiden. 

– De har bare vært i garderoben for å vaske hender og gå på do før og etter tur. De er ute hele dagen, og har med to matpakker. I tropevarmen vi hadde i juni var det en utfordring med to matpakker som skulle holde kvalitet en hel dag uten kjøleskap. 

Guro Lund Eriksen i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage forteller om mange kreative løsninger for å holde maten kald i sommervarmen. Som her, med kjøleelement...

Også her var foreldrene både engasjerte og kreative. Eriksen forteller om kjøleelementer i matboksen, varm mat på termos, kjøleposer - og frosne vannflasker. 

– Barna har med seg to flasker vann hver dag. Hvis den ene tas ut av fryseren om morgenen, holder den seg kald til den andre er drukket opp, sier hun, og sier dette er en av mange kreative løsninger - noen som er gratis, og noen som koster noen kroner. 

...og her i termopose.

I likhet med andre barnehager som ikke serverer mat, tar barnehagen ikke kostpenger nå. Men også før barnehagene stengte ned, var kostprisen lav: 250 kroner. 

– Jeg tror det har sammenheng med at det er mye mindre matsvinn med varm mat enn med smøremåltid, sier Eriksen. 

– Vi får det til å rekke, selv om vi legger penger i å kjøpe gode råvarer som torsk og laks, fullkorn og mye frukt og grønt. Til de andre måltidene har vi knekkebrød og et litt begrenset utvalg pålegg. Mat det også er enkelt å ta med seg i skogen. 

Lederen forteller at i løpet av neste måned er planen å forsøke å servere noe varm mat.

– Men vi må se hvordan det går, samtidig som vi skal overholde smittevernreglene, sier hun.  

Powered by Labrador CMS