- Tanken på dette begynte å gro fram allerede i 2014, da vår førstefødte skulle begynne i barnehagen, sier Espen Arntzen, grunnleggeren av Akademiet for personlig trening.
Gettyimages/Privat
Tilbyr alle barnehageansatte gratis kurs i kosthold og ernæring
– Barnehageansattes kompetanse om ernæring er mangelfull, sier Espen Arntzen, grunnlegger av Akademiet for personlig trening (AFPT). Det vil han gjøre noe med.
Det er ikke første gang han slår et slag for å øke kunnskapen om kosthold og ernæring blant barnehageansatte: Allerede i 2015 dro han i gang et prosjekt der alle landets barnehager fikk tilbud om å utdanne en av sine ansatte som kostholdsveileder. Bakgrunnen var en rapport fra NTNU, der 115 barnehager og 1000 ansatte deltok i en undersøkelse om ansattes kunnskap om ernæring.
I en artikkel på nrk.no ble resultatet omtalt som til dels oppsiktsvekkede: Under halvparten av de spurte visste hva «fem om dagen» innebærer, og 8 av 10 trodde olivenolje inneholdt lite fett. Arntzen viser også til en rapport fra Forbrukerrådet i 2018, som påpekte at mange ansatte i landets barnehager har «lite eller ingen kompetanse innen matlaging og ernæring».
– Men tanken på dette begynte å gro fram allerede i 2014, da vår førstefødte skulle begynne i barnehagen. Vi ønsket at hun skulle gå i en barnehage der de ansatte hadde den nødvendige kunnskapen, sier Arntzen, som startet AFPT sammen med sin kone Kine Borge-Skar i 2005.
Han fortsetter:
– Hver dag setter nærmere 300.000 norske barn seg til bords i landets barnehager. I løpet av barnehageårene vil de spise i snitt 3000 måltider her, omtrent 50 prosent av all mat de spiser. Derfor er det også her vi må lære barna å bygge sunne vaner. At kosthold og ernæring ikke har høyere prioritet i barnehagen og grunnskolen er for meg en gåte.
Håper å få flere med
Arntzen anslår at et par hundre barnehageansatte gjennomførte utdanningen ved akademiet etter at de lanserte tilbudet i 2015.
– Vi trodde det kom til å være flere som fattet interesse for dette. Derfor fortsatte vi å tilby utdanningen til barnehageansatte. Men etter hvert har det slått oss at det kan være en litt for lang og omfattende utdanning, og at det også kan være vanskelig å bestemme hvem i barnehagen som skal få ta det.
Dremed bestemte han seg for å senke terskelen, og i stedet tilby et mindre omfattende kurs. Denne gangen går invitasjonen ut til samtlige barnehageansatte i hele landet - uansett profesjon og hvor stor stillingsprosent man har.
– Hva er ulempen?
– Absolutt ingen ting. Det står ingen ting med liten skrift her, det følger ikke med noen forpliktelser, og vi stiller ingen krav - bortsett fra at de som søker må framvise dokumentasjon på ansettelsesforholdet. Dette handler om at vi vil gi en grunnleggende forståelse av ernæring til alle som jobber i barnehage, som en del av målsettingen vår om å gjøre Norge til verdens sunneste land.
– Får dere noen form for støtte til finansieringen av dette?
– Nei, dette er en del av samfunnsansvaret vårt, og vi bruker av eget overskudd. Vi støtter også andre gode tiltak, sier Arntzen.
Han har flere ganger fått spørsmål om hvorfor akademiet velger å bruke ressurser på dette.
– Det handler om noe så enkelt som at vi ønsker å gjøre en forskjell. Vi jobber med utdanning, og har mulighet til å dele kunnskapen med noen som har behov for å lære mer. Vi ønsker å gi barna de beste forutsetningene for et sunt og godt liv, ved å oppgradere kunnskapen rundt kosthold og ernæring i alle barnehager i hele landet.
I tråd med statens kostholdsråd
Han anslår at kurset til sammen tar et sted mellom fem og ti timer, og består av filmer, tekst og lydfiler man får tilgang til på nett.
– Vi har valgt å gå rett inn i det vi tenker er vesentlig kunnskap for barnehageansatte, som hva er helse i Norge, hva dør vi av, og god ernæring for barn. Kunnskap egentlig alle burde ha.
FAKTA: AKADEMIET FOR PERSONLIG TRENING (AFPT)
- Etablert i Oslo i 2005.
- Tilbyr studier, nettstudier, kurs og workshops innen trening, kosthold og helse.
- Lanserte «Barnehageprosjektet» i 2015, og tilbød gratis kostholdsveilederutdannelse
til alle 6296 barnehager i Norge for å øke kompetansen blant barnehageansatte. - Utvider nå dette i tilbudet i en nysatsing på «Barnehageprosjektet», og tilbyr
kostholdsveilederkurs til samtlige barnehageansatte – heltid, deltid og vikarer.
– I 2018 kom det nye retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. Hvor mye tar dere med om der som allerede ligger i retningslinjene for barnehager?
– All opplæring vi gir er i tråd med statens kostholdsråd, sier han.