Kari-Anne Jønnes (H), Jørn-Tommy Schjelderup fra Private Barnehagers Landsforbund, Grete Wold (SV) og Geir Røsvoll fra Utdanningsforbundet.

Kritisk til bemanningsgrep: – Det må helt andre penger på bordet

250 millioner kroner ekstra til bemanning er langt fra nok, mener representanter fra opposisjon og arbeidslivsorganisasjoner, som heller ikke kjenner seg trygge på at midlene vil bli brukt etter hensikten.

Publisert Sist oppdatert

– Dette budsjettet vil ikke løse bemanningskrisen i barnehagene. Absolutt ikke. Det må helt andre penger på bordet, sier Utdanningsforbundets leder Geir Røsvoll til barnehage.no kort tid etter at regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025 mandag formiddag.

– Skuffet og bekymret

Blant nyhetene er en økning i kommunenes frie inntekter, herunder 250 millioner kroner grunngitt med behov for å styrke bemanningen i barnehager.

Røsvoll poengterer at pengene strengt tatt ikke er øremerket.

– At de kommer til å bli brukt til økt bemanning, det forventer vi. Men sikre kan vi ikke være.

Heller ikke den generelle økningen i frie midler er tilstrekkelig for å møte utfordringene i barnehagene. Det må mer penger til, mener UDF-lederen.

– Det er utrolig synd at man ikke ser hvor viktig det er å få økt bevilgningene så man får en stabil bemanning, og ikke minst at man klarer å gjøre yrket mer attraktivt. Får du større bemanning får du samtidig større jobbtilfredshet, og du klarer å gi et mer kvalitativt tilbud, sier Røsvoll.

Han sier det er mange som har sagt tydelig ifra. Viser til at Utdanningsforbundet har levert rapporter om for lav bemanning i årevis, samt Foreldreopprørets tydelige varsko.

– Jeg er skuffet og oppriktig bekymret. Det tror jeg kan oppsummere situasjonen vi står i nå.

– Risikerer å måtte gi tapt

Også administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup, ser svakheter ved å legge 250 millioner kroner til styrket bemanning inn i rammetilskuddet uten sterke føringer.

– For det første er beløpet så lavt at det vil ha begrenset effekt. For det andre er kommunene på ingen måte forpliktet til å følge opp regjeringens intensjoner. Og for det tredje: Om kommunene bruker pengene på økt bemanning i barnehagene, har de ingen plikt til samtidig finansiering i tilsvarende private barnehager, sier Schjelderup.

I en sektor hvor mange er hardt presset økonomisk, knytter det seg stor spenning til utfallet av pågående forhandlinger om et nytt barnehageforlik. Men uansatt hva slags endringer som skjer i lovverket som følge av dette, vil de ikke tre i kraft før i 2026 påpeker PBL-direktøren.

– Hvis regjeringen vil vente på et mulig forlik om finansiering av private barnehager, risikerer vi at flere gode barnehager må gi tapt mens de venter, advarer Schjelderup.

Derfor oppfordrer PBL Stortinget til å ta grep når de skal behandle regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025.

Har forventninger om mer

Heller ikke opposisjonen på Stortinget mener regjeringens grep er tilstrekkelig.

– Vi trenger en betydelig større satsing, både på penger, men også i form av flere tiltak for å sikre at vi får flere hender, og ikke minst økt kompetanse i barnehagene. Så her har jeg forventninger om at man bygger mer inn også i de forhandlingene man er i nå, og at man faktisk kommer med mer enn det som ligger i statsbudsjettet per nå, sier Grete Wold (SV) til barnehage.no.

Hun mener 250 millioner er et tall det er lett å bli blendet av, fordi det høres ut som mye penger.

– Men når man begynner å fordele det ut på kommuner og barnehager, så er det ikke mye. Her må vi ha flere tiltak og mer penger. Det er det ingen tvil om, sier Wold.

Også Kari-Anne Jønnes (H), viser til pågående forhandlinger.

– Når det gjelder frie inntekter til kommunene, er det en forutsetning at vi klarer å lande et bredt barnehageforlik. Slik at også private barnehager får forutsigbare rammevilkår, og vi kan sikre at like tilfeller behandles likt.

 – Ikke noe å skryte av

Abid Raja (V) er tydelig i sin kritikk.

– De som jobber i barnehagen har ropt varsku om mangel på forsvarlig grunnbemanning. Det er et problem at regjeringen fortsetter å prioritere billigere barnehage til alle, hvis man ikke gjør noe med grunnbemanningen. Det fortsetter å være viktigere å bruke de store pengene på alt annet enn å sikre at barnehagene har nok gode voksne til å gi barna den omsorgen og læringen en god barnehage kan gi, om vi evner å legge til rette for det. 250 millioner til bemanning er en liten dråpe i havet, og ikke noe å skryte av, sier han til barnehage.no.

– Jeg forstår godt at foreldrene er frustrerte, og dette budsjettet gjør det ikke mye bedre. Barnehager i hele landet har ikke nok av de gode, varme voksne på jobb til å gi den omsorgen og oppfølgingen barna deres trenger i barnehagen. Jeg og Venstre har utfordret kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun på om hun mener bemanningsnormen fungerer etter hensikten. I dette budsjettet viser kunnskapsministeren at hun enten har tapt kampen internt i regjeringen, eller at hun ikke mener det er viktig å gjøre noe med grunnbemanningen. Uansett er det altfor dårlig.

– Bedre enn på lenge

Leder for Delta Oppvekst, Jill H. Lothe, har et mer positivt syn på saken.

– Å styrke bemanningen er noe vi har etterlyst i mange år. Årets budsjett gir bedre signaler enn på lenge, sier hun i en artikkel på yrkesorganisasjonens nettsider.

– Dette viser vilje til å heve kvaliteten i barnehagesektoren, sier hun.

NHO Geneo mener imidlertid det er tvilsomt om de 250 millionene blir brukt etter hensikten, når de kommer som del av de frie midlene til kommunene, i en trang kommuneøkonomi.

Organisasjonen påpeker at høyt sykefravær og lave budsjetter til å hente inn vikarer har ført til utfordringer med å opprettholde barnehagetilbudet flere steder, noe som går ut over både barn, foreldre og ansatte.

– Dersom regjeringen virkelig vil skape trygghet om bemanning i barnehagene for foreldre og ansatte, må disse midlene øremerkes slik at kommuner ikke lenger kan kutte i vikarbudsjetter. Dette vil også sikre likebehandling mellom kommunale og private barnehager, sier Torbjørn Sølsnæs, bransjedirektør for barnehager i NHO Geneo.

– Dypt skuffet

Foreldreopprøret skriver i en pressemelding at de er dypt skuffet over at regjeringen ikke har prioritert nye midler til bemanning i barnehagesektoren i statsbudsjettet for 2025.

«Til tross for tydelige krav fra både foreldre, fagfolk og forskere, ser vi dessverre ingen konkrete tiltak for å sikre nødvendig økning i bemanningen i barnehagene.»

– 250 millioner til økt bemanning er en dråpe i havet når behovet er så stort. Det er tragisk at våre barn igjen blir nedprioritert. Barnehagene er allerede under stort press, og manglende midler betyr at mange barn fortsatt ikke vil få den omsorgen og oppfølgingen de har krav på, sier Ida Madslien, leder i Foreldreopprøret. 

- Den lave bemanningen fører til en arbeidshverdag som er sterkt belastende, noe både sykefravær, antallet som vurderer å søke seg bort fra yrket, og søkertall til barnehagelærerutdanningen viser. Det kan ikke fortsette sånn, sier Madslien.

Foreldreopprøret forventer at regjeringen snarest tar grep og lytter til foreldre, ansatte og fagmiljøer som etterlyser bedre rammevilkår for barnehagesektoren.

– Holder i beste fall til et par vikartimer

Heller ikke lederen for Foreldreutvalget for barnehager (FUB), Tor Eirik Rasmussen, er imponert over hvordan regjeringen svarer på bemanningsutfordringene i sitt budsjettforslag.

– Med den oppmerksomheten bemanningen har fått fra foreldre og ansatte i media over tid hadde vi i det minste håpet at regjeringen skulle gi oss håndfaste tegn til forståelse, uttaler utvalgslederen i en pressemelding.

Hintet av forståelse kommer i form av 250 millioner kroner i vekst i frie inntekter til kommunene, påpeker han.

– Lokaldemokratiet får en enorm jobb med å sørge for at disse pengene ikke forsvinner i det svarte hullet i kommuneøkonomien, sier Rasmussen og legger til:

– Tar vi frem kalkulatoren så er 250 millioner kroner forsvinnende lite. Fordelt på alle barnehagene, holder det knapt til noen få vikartimer.

På den positive siden løfter Rasmussen frem videreføringen av forhøyet tilskudd til økt pedagogtetthet og bemanning i barnehager i levekårsutsatte områder.

– Dette tiltaket skulle vi gjerne hatt over hele landet.

Powered by Labrador CMS