Skredsvikmoen barnehage i Modum er en av tre kommunale barnehager som har hatt styrket bemanning i plantiden i høst.
Skredsvikmoen barnehage i Modum er en av tre kommunale barnehager som har hatt styrket bemanning i plantiden i høst.

Styrket bemanningen: – De ansatte får en betydelig bedre arbeidshverdag

Tre prosjektbarnehager fikk styrket bemanningen i plantiden. «Planer gjennomføres, barna har voksne tilgjengelig, stresset er i stor grad borte og de gruer seg ikke lengre til gjennomføring av plantid», er konklusjonen.

Publisert Sist oppdatert

Nå har Modum kommune satt av 2,6 millioner kroner til å gjøre ordningen permanent, melder Bygdeposten (krever abonnement) som omtalte saken først. 

Før prosjektet startet beskrev barnehagelærerne en hverdag der de kjente på stress og dårlig samvittighet for å gå fra avdelingen for å utføre nødvendige oppgaver. Hverdager der plantid ikke ble gjennomført da de vurderte at det ikke var forsvarlig å forlate avdelingen. Mens fagarbeiderne oppgir at de kjente på utilstrekkelighet når de ble en mindre på avdelingen i plantiden, og at de opplevde stress og gruet seg til pedagogen skulle ha plantid.

I fjor høst bevilget politikerne 500 000 kroner til et prøveprosjekt med styrket bemanning i de tre kommunale barnehagene Nordbråten barnehage, Skredsvikmoen barnehage og Brunes naturbarnehage. Prosjektet har berørt hverdagen til 188 barn fordelt på 13 avdelinger.

Saken skal til politisk behandling i Hovedutvalg for oppvekst og familie 17. januar. Prosjektet ble evaluert i tre omganger; før oppstart, midtveis og ved avslutning i desember, der det ble stilt ulike spørsmål til henholdsvis fagarbeiderne og barnehagelærerne.  

Gruer seg ikke lenger

Fagarbeidernes evaluering omfattet temaer som generell tilfredshet med ordningen, stress og påvirkning på det pedagogiske tilbudet til barna.

I midtveis- og sluttvurderingen beskriver fagarbeiderne en hverdag der avviklingen av plantiden ikke berører hverdagen på samme måte. Planer gjennomføres, barna har voksne tilgjengelig, stresset er i stor grad borte og de gruer seg ikke lengre til gjennomføring av plantid. Før opplevde 65,4 prosent av fagarbeiderne at avviklingen av plantiden i stor grad gikk utover det pedagogiske tilbudet. Nå melder 92,6 prosent av fagarbeiderne at avvikling av plantid i liten grad påvirker planlagte aktiviteter. Før opplevde 62,5 prosent av fagarbeiderne stor grad av stress ved avvikling av plantid. Nå opplever 93,8 % av fagarbeiderne liten grad av stress under plantid, står det i saksutredningen.

Evalueringens temaer for barnehagelærerne omfattet blant annet i hvor stor grad de har opplevd det problematisk å avvikle plantid, stress og generell tilfredshet med ordningen. 

I midtveis- og sluttvurderingen beskriver barnehagelærerne en hverdag der avviklingen av plantid ikke medfører vanskeligheter med å forlate avdelingen, frafall av stress og høy grad av tilfredshet med ordningen.

Mens 86,7 prosent av barnehagelærerne mente at det var vanskelig å forlate avdelingen for å gjennomføre nødvendige oppgaver i plantiden før prosjektet startet, melder samtlige av barnehagelærerne at de i liten grad opplever det vanskelig å forlate avdelingen for å utføre nødvendig oppgaver i plantiden i sluttevalueringen. Mens over halvparten alltid opplevde stress knyttet til plantiden, svarer nå samtlige at de opplever liten grad av stress knyttet til gjennomføring av plantiden. 

En av barnehagelærerne skriver i evalueringen «Styrket plantid er en god ordning for mange! Pedagoger, fagarbeidere og ikke minst barna kommer styrket ut av dette. Ansatte får gjort jobben sin på en bedre måte og barnets beste ivaretas i større grad!»

Oppsummert er den entydige tilbakemeldingen at barna får et bedre barnehagetilbud og de ansatte får en betydelig bedre arbeidshverdag med styrket bemanning i plantiden. «Særlig kommer det tydelig fram at pedagogiske aktiviteter med barna sikres gjennomført når bemanningen styrkes i plantiden. Samt at dette medfører betydelig reduksjon av stress i arbeidshverdagen for de ansatte», står det i sakspapirene. 

Blir permanent

Kommunedirektøren innstiller på at politikerne tar saken til orientering, men ifølge Bygdeposten blir ordningen permanent i alle de kommunale barnehagene i Modum, og det ble satt av 2,6 millioner kroner til styrket bemanning i budsjettet for 2024.

– Ved forrige møte i hovedutvalget var vi midtveis i prosjektet, og allerede da var signalene entydige. Dermed fikk vi det med i budsjettbehandlingen, og alle støttet opp om det. Dette er en kjempegod sak, sier hovedutvalgsleder Terje Ingvoldstad (Sp) til avisen, og legger til at også de private barnehagene kommer med i ordningen etter hvert.

Powered by Labrador CMS