Enterovirus rammet to barnehager i Bodø
To barnehager i Bodø har de siste ukene vært rammet av enterovirus. Tre personer har vært innlagt på sykehus.
Det har de siste ukene vært sykdom i barnehager i Bodø som skyldes det som heter enterovirus. De to barnehagene det gjelder er Alsgård Fus barnehage og Tusseladden barnehage, kommer det fram i en pressemelding fra Bodø kommune.
– Begge steder er det satt inn tiltak med vasking med klorin på overflater, og håndvask med såpe og vann. Det har ført til at tallet på syke barn er på hell i de to barnehagene, sier smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune, og fortsetter:
– Barnehagene har egentlig gjort alt riktig når de først fikk denne smitten.
Gir ulike symptomer
Entero er en virusgruppe som hos barn blant annet gir halsplager, feber og mage/tarm-sykdom.
– Noen refererer til det som den fjerde barnesykdommen, siden symptomene kan være såpass ulike. Flere av de som har vært smittet har nok også vært redde for at det var snakk om korona, og det er en del som er blitt testet.
Smittevernoverlegen ble kjent med utbruddet for et døgn siden, og sier det sannsynligvis har vært smitte også i andre barnehager og skoler. Han forteller at det i dette tilfellet kan være snakk om en litt ekstra aggressiv variant av viruset.
– Spesielt ved Alsgård Fus barnehage har dette ført til at flere har vært syke, men de siste dagene har antallet tilfeller gått ned. Men uansett er det viktig at alle barnehager og skoler nå er nøye med renholdet slik at man unngår spredning.
– Og her hjelper det ikke med spriting. Det er vann og såpe og klorin som gjelder, sier Hagen, og legger til at viruset på mange måter kan sammenlignes med noroviruset.
– Man må særlig vaske seg godt i forbindelse med dobesøk, og på alle overflater. Det er et lite virus, men det er kraftfullt, sier han, og oppfordrer barnehagene om å være litt ekstra påpasselige akkurat nå.
Tre på sykehus
Entero-viruset har også smittet fra barn til vokse, og her har tre personer vært lagt inn på sykehus. Ingen av dem skal etter det Hagen forteller være barnehageansatte.
– Hos voksne har viruset slått ut som hjernehinnebetennelse, men alle de tre pasientene er ikke lenger under sykehusbehandling, sier Hagen.
Han understreker at denne typen hjernehinnebetennelse ikke må forveksles med den bakterielle smittsomme hjernehinnebetennelsen blant voksne.
– Det er rundt hundre ulike undergrupper av dette viruset. Det finnes tilnærmet overalt, og lever fortrinnsvis i mage- og tarmkanalen, men mange blir også smittet uten at de merker noe særlig.