Denne høsten skal armbåndene testes ut i en pilotbarnehage. - Det har vært viktig for oss å ha tett dialog med barnehagene, de som faktisk skal bruke disse, sier daglig leder Marcus Bomann. Bildet er fra en film om nyvinningen.
– Berger vi livet til ett eneste barn, er det verdt hele satsingen
Gründerne var bare 14 år da de fikk ideen: – Lillesøsteren min skulle begynne i barnehagen, og moren min var bekymret, sier Marcus Bomann (18). Nå skal ideen testes ut i den første barnehagen.
Sammen med Benjamin Berg Vollan (18) og Andreas Velasquez Skjevik (23) står han bak nyvinningen Kindersafe.
Helt enkelt forklart et armbånd barna får på seg når de kommer i barnehagen, og som sier fra om pulsen blir unormal, eller om barnet beveger seg utenfor området det skal være i. Med armbåndet følger en app som blant annet skal gjøre tellingen av barna og kontakt både med familien og mellom ansatte enklere.
Den store idéen
Marcus Bomann er daglig leder i TechNorway AS, som står bak oppfinnelsen. Selskapet ble startet som et skoleprosjekt innen entrepenørskap i 2012.
– Utgangspunktet var en visjon om å gjøre hverdagen enklere og tryggere for folk flest, men vi hadde ikke fått den store ideen ennå. Den kom i 2014, sier han.
Da skjedde flere ting samtidig: Lillesøsteren hans skulle begynne i barnehage. Gründerne vant en idékonkurranse om IoT-teknologi. Bare noen dager senere døde en fire år gammel gutt i en tragisk ulykke i en barnehage i Ålesund.
– Det var en forferdelig ulykke, der et barn fikk snora fra ranselen rundt halsen og ble kvalt. Det ble en viktig inspirasjon til at vi gikk videre med denne idéen. Vi innså at dette faktisk kunne redde liv, sier Bomann.
Samtidig ble TechNorway introdusert for teknologien som får løsningen til å virke - uten å bryte de strenge personvernreglene.
– Armbåndet kommuniserer i sanntid, og sender informasjon kun når det bryter den geografiske grensen, eller når pulsen blir brutt eller unormal. Da går det en alarm hos de ansatte. Vi bruker ikke bluetooth, wifi eller andre åpne nettverk, men et system som kommuniserer lokalt. Dermed er det helt vanntett og sikkert, sier gründeren.
Teller barna automatisk
Annonse
I tillegg til armbåndet følger det med en app der hensikten er å gjøre hverdagen enklere - og tryggere - for de ansatte.
– Der ligger det blant annet en dagbok, der alle ansatte kan publisere, og som er tilgjengelig for alle. I profilen til barna ligger informasjon om fastlege, allergier og andre viktige opplysninger. Verktøyet skal også gjøre det enkelt for barnehagen å kommunisere med foreldrene, sier Bomann, før han legger til:
– Verktøyet vi har fått aller best tilbakemelding på er muligheten til å telle alle barna automatisk, og sjekke at de befinner seg i den trygge sonen. Bare ved et tastetrykk. Norske barnehager bruker mange millioner timer i året på akkurat denne jobben, sier Bomann.
Hvis noen av barna ikke skulle bruke armbåndet, er det også mulig å registrere dem manuelt i det samme systemet.
En million i støtte
Allerede tidlig i prosjektet fikk selskapet støtte fra Innovasjon Norge, først for å gjennomføre en undersøkelse. Resultatet var mer enn godt nok til å fortsette jobbingen:
– Rundt 65 prosent av de spurte barnehageansatte mente at dette ville forenkle arbeidshverdagen. Skepsisen var nok størst blant den eldre garde, som er usikre på teknologien, sier Bomann.
Rapporten fra undersøkelsen banet vei for de unge oppfinnerne. I fjor sommer fikk de ytterligere 600.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge til videreutvikling av idéen. De fikk også henvendelser fra flere utenlandske aktører.
– Vi har fått i alt rundt en million kroner i offentlig støtte, i tillegg til at vi har både Steinkjer Næringsselskap og flere andre næringsaktører i ryggen. I dag jobber vi med utvikling primært i Norge, men vi har tunge samarbeidspartnere i Spania og flere andre land. Her er det et norsk selskap som går i bresjen for teknologi som kan få stor betydning, sier han.
I dag består TechNorway AS av de tre günderne, en designer og to utviklere. I tillegg samarbeider de tett med et selskap i Oslo, Impello Management i Trondheim og teamet i Spania.
– Vi begynte tidlig å jobbe med samarbeidspartnere som skal selge og installere løsningen i utlandet. Selv om det er store kulturforskjeller: I Spania lurte de på hvorfor vi ikke bare kunne bruke GPS. Der er de ikke riktig like nøye på personvernet som vi er her i Norge. Vi har sett at mange aktører har brent seg på de nye reglene som kom i mai, noe vi har jobbet hardt for å unngå.
Pilotbarnehage snart i gang
Akkurat nå venter han på å få de første 20 armbåndene i posten. Ved barnehagestart i Steinkjersannan barnehage, den største barnehagen i det som inntil nylig var Nord-Trøndelag, skal de testes ut denne høsten.
– Det har vært viktig for oss å ha barnehagene med oss mens vi har utviklet produktet. Det er tross alt de som skal bruke det.
Løsningen skal bukes av en avdeling i barnehagen. Før jul skal pilotprosjektet evalueres.
– Tiden derfra og fram til våren skal brukes til å videreutvikle ideen og ferdigstille produktet. Målet er at vi skal være klare til å levere til alle barnehagene som ønsker det til barnehagestart neste høst.
– Er det bare dere som har kommet fram til en slik løsning?
– Det er ingen andre vi vet om som har kommet fram til akkurat den samme løsningen. Mange bruker ulike plattformer for kommunikasjon, men de er ikke like automatiserte som denne løsningen. I tillegg til å ivareta sikkerheten, skal dette til syvende og sist føre til at de ansatte får bedre tid til barna, avslutter Marcus Bomann.
Som pedagog er jeg opptatt av det som kan flytte tida over fra nettopp teknologien, og gir oss mer tid til barna.
Pedagogisk leder Lena Mari Dahl
– Vil skaffe mer tid
Lena Mari Dahl er pedagogisk leder ved avdelingen som skal teste ut Kindersafe i høst. Hun har også vært en viktig del av utviklingsprosessen.
– Som pedagog er jeg opptatt av det som kan flytte tida over fra nettopp teknologien, og gir oss mer tid til barna. Hvis dette fungerer slik vi tror, vil det gjøre hverdagen enklere og mer effektiv, sier hun.
Dahl har vært en viktig sparringpartner for gründerne, og har kommet med innspill underveis.
– Blant annet på hvordan armbåndene skulle være, rent fysisk. Vi som jobber i barnehage vet blant annet hvor viktig det er at armbåndene ikke skal kunne sette seg fast under lek.
Dahl er også opptatt av å spare tid, blant annet i inn- og utsjekking og ved telling av barna.
– I dag teller vi barna hvert kvarter. Det gjør vi fysisk, og går rundt og teller. Det kan vi ikke gjøre mens vi leker sammen med barna. Hvis dette fungerer, er det gjort på to sekunder, sier hun.
Nå gleder hun seg til å få armbåndene på plass.
– Det er kjempespennende, og veldig interessant. Nå håper vi at det fungerer slik vi tenker og tror.