KRONIKK

Kari Ølnes slår et slag for barnehagegarderoben.

– Tiden i barnehagen er barnas barndom

Hvordan kan vi få ned stress ved å tilby barn, ansatte og foreldre garderober som fungerer godt?

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Noen av de fineste og mest rørende øyeblikkene oppstår i garderoben i barnehagen. Derfor mener jeg at barn, personale og foreldre fortjener mye bedre enn det de får i dag. 

Det er mest den skjermede garderoben jeg savner; der forholdene ligger bedre til rette for at både barn og personale får et bedre arbeidsmiljø. For det er jo nettopp arbeid det er snakk om, også for barna. De skal øve på å klare selv, mens de ansatte hjelper.

Det er ofte i garderoben de gylne øyeblikkene oppstår. Der oppstår den gode praten om hva vi skal finne på ute, trøst og plaster på de uheldige, nye varme votter, nye mestringsøyeblikk når vi hører «klikket» fra regnbukseselen. 

Det er alle disse øyeblikkene jeg kobler til en rolig garderobe.

Vil du være i denne flyten og sende barna ut i leken med en god følelse? Hvis det ikke er slik i din barnehage nå: Kan og vil du påvirke forholdene? Vi må huske at tiden i barnehagen - fra barna kommer til de drar hjem - er barnas eiendom. 

80-tallet og i dag

I min første barnehage (på 80-tallet) var det garderobeløsning i tre. Barnet hadde sitt eget sete inni sin egen «bås». Det var festet et «bumerke» på en hylle over barnet. Bumerkene var bilder av dyr, og kjente gjenstander, leker og kjøretøy. 

Garderobeplassene var små private områder. Antall barn på avdelingene var maks 18 store og ni små barn. Det var oversiktlig. 

På 90-tallet og fram til i dag blir det bygget større barnehager. Det er om å gjøre å få plass til maks antall barn, og så ansette personell i forhold til dette. 

Garderobene skal være effektive og er ofte felles for flere avdelinger. Tanken var og er at det skal være mest mulig lekeareal og færre kvadratmeter brukt på rom som bare er i bruk en del av dagen.

Garderobene er, etter min mening, ikke lenger et godt tilholdssted i seg selv. Det kreves mye planlegging og organisering for å få alt til å gå rundt i en barnehage. Det er mye merarbeid når over 50 barn skal ha alt de trenger av klær og sko på et relativt begrenset område. Noen sitteplasser finnes kanskje på benker rundt omkring.

Tørkeskap eller tørkerom er det bare i noen få barnehager. 

Stress over tid

Det er ikke vanskelig å se at slike garderobeforhold kan skape stress over tid. Det er grunn til å undre seg over hva som er tenkt? 

Jeg ønsker meg ikke tilbake til barnehagene på 80-tallet. Men jeg savner roen i garderoben. Barna trenger ro like mye nå - om ikke mer. 

Personalet trenger også en god arbeidssituasjon i garderoben. Det skal være et godt sted å være. 

Er du en som kjenner på at det er utfordrende å være i garderoben? Har du idéer til endring så heier jeg på deg. 

Det er de fineste øyeblikkene vi risikerer å gå glipp av.

Powered by Labrador CMS