Rundt 30 barn og foreldre møtte opp da Rabben barnehage inviterte til lek og samvær torsdag 7. april.

– Vi ønsker å skape en møteplass utenfor mottaket

Da det ble etablert et mottak for ukrainske flyktninger i Isfjorden ønsket de ansatte i Rabben barnehage å bidra med det de er aller best på; å legge til rette for lek.

Publisert

På akuttmottaket i Isfjorden i Rauma kommune bor det om lag 15 ukrainske barn i barnehagealder sammen med sine familier.

Torsdag 7. april hadde mange av dem tatt turen til Læringsverkstedet Rabben barnehage for å leke.

– Vi hadde satt opp et norsk og et ukrainsk flagg ved inngangsporten og kunne ønske cirka 30 barn og foreldre velkommen, sier daglig leder Heidi Heen Brovold til barnehage.no.

Hun forteller at de i forkant hadde hengt opp en plakat på mottaket der de inviterte barn og foreldre til lek og samvær i barnehagen, og at de var spente på hvor mange som ville dukke opp denne ettermiddagen.

– Det var godt å se at barna fant seg godt til rette. De lekte inne på avdelingene, mens foreldrene pratet sammen. Savnet etter en møteplass utenfor mottaket har vært stort, så det var flere som uttrykte at de var glade for å få en miljøforandring, sier barnehagelederen.

Ønsket å bidra

Da de første ukrainske flyktningene kom til Isfjorden for noen uker siden kjente Brovold og kollegene i Rabben barnehage på et stort ønske om å gjøre noe.

– Lokalsamfunnet har stilt opp på mange måter og tatt imot de ukrainske flyktningene på en veldig god måte. Det er blant annet laget en «pop-up-butikk», hvor lokalbefolkningen leverer inn klær, leker og utstyr som de helt gratis kan benytte seg av, forteller barnehagelederen, og legger til:

– Vi hadde også lyst til å bidra og stilte oss spørsmålet: Hva kan vi gjøre?

Brovold og kollegene kom frem til at de kunne bidra med det de er aller best på; å legge til rette for lek og aktiviteter for barn.

– Man hadde så smått kommet i gang med et skoletilbud for barn i skolealder, men for barnehagebarna på mottaket fantes det ikke noe tilbud enda. Vi tok derfor kontakt med flyktningekoordinatoren i kommunen og foreslo at vi skulle åpne barnehagen på ettermiddagstid for barna og foreldrene deres. Ønsket var å lage en møteplass utenfor mottaket, forteller Brovold.

Til Åndalsnes Avis sier flyktningekoordinator i Rauma kommune, Gunhild Dahle, at hun ble svært glad da Brovold ringte og fortalte om ideen.

– Dette er et stjerneeksempel på hvordan lokalsamfunnet kan hjelpe ved å opprette gode møteplasser. Barna har et stort behov for å komme seg ut, også de voksne. Dette er bare kjempepositivt, og en trygg og god arena å være på, sier hun til avisa som først omtalte saken. (Krever innlogging)

Leken i fokus

Etter påske vil barnehagen holde åpent hver torsdag mellom klokken 16.30 og 18.30 for barn og foreldre som bor på akuttmottaket i Isfjorden.

– Vi gjør dette først og fremst for at barna skal få leke og ha en fin stund her i barnehagen, men også for at foreldrene skal få en arena der de kan møte lokalbefolkningen. Vi har derfor invitert foreldre her på huset til å komme med sine barn, forteller barnehagelederen.

– Behovet for et slikt tilbud kan bli langvarig. Vi har tenkt at vi må lage et opplegg som vi kan holde på med en stund. Foreløpig er det én gang i uka, men hvis behovet er der kan vi utvide til to ganger i uka etter hvert, sier Brovold.

Hun forteller at de i tillegg har informert familiene om at de kan ta i bruk barnehagens uteområde når de vil, både før og etter stengetid.

– Vi har et stort og flott uteområde, og synes bare det er hyggelig at det blir tatt i bruk, sier Brovold.

Powered by Labrador CMS