I fjor fikk over 1700 barnehagelærere tilbud om videreutdanning.

Endrer søknadsprosessen for barnehagelærere som vil ta videreutdanning

Udirs studiekatalog avvikles. For studieåret 2025/2026 må alle barnehagelærere som ønsker videreutdanning søke om studieplass direkte til studiestedet.

Publisert Sist oppdatert

I fjor fikk totalt 1744 barnehagelærere tilbud om videreutdanning – hvorav 38 prosent i spesialpedagogikk.

Det vil bli endringer i søknadsprosessen for det kommende studieåret, opplyser Utdanningsdirektoratet (Udir) på sine nettsider.

Fra 2025 har ikke Udir lenger en egen studiekatalog. Dette betyr at alle barnehagelærere og lærere i skolen som ønsker videreutdanning må søke om studieplass direkte på universitetet eller høgskolens nettside.

Barnehagelærere kan søke om tilretteleggingsmidler fra Udir til studiepoenggivende studier som er særlig rettet mot arbeid i barnehagen. Styrer må kjenne til at søknaden sendes, påpeker direktoratet.

Udir tar imot søknader om tilretteleggingsmidler fra 1. februar, og barnehagelærerne må søke innen 1. mars, opplyses det.

«Før søknadsprosessen er det viktig at barnehagelæreren snakker med lederen sin for å avklare kompetansebehovet i barnehagen og eventuelle lokale prioriteringer. Barnehageeiere har ansvar for å følge opp barnehagelærere i søknadsprosessen, og svare på spørsmålene barnehagelærerne har» skriver Udir.

Viktige frister

– 1. februar til 1. mars: Barnehagelærer kan søke om tilretteleggingsmidler i Udirs søknadssystem.

– 15. mars: Barnehageeier (styrer i privat barnehage) godkjenner eller avslår søknaden. Godkjente søknader sendes til videre behandling hos Udir.

– 2. april: Barnehageeier kan se resultatene av Udirs søknadsbehandling.

– Barnehagelærer søker om studieplass: Mange studiesteder har søknadsfrist 15. april, men ulike studier kan ha ulike søknadsfrister, påpeker Udir.

– 31. mai: Utdanningsinstitusjonene foretar opptaket.

– 1. september: Barnehageeier (styrer i privat barnehage) må bekrefte at barnehagelæreren deltar på studiet i høstsemesteret for å få utbetalt tilretteleggingsmidler.

– 15. mars påfølgende år: Barnehageeier (styrer i privat barnehage) må bekrefte at barnehagelæreren deltar på studiet i vårsemesteret for å få utbetalt tilretteleggingsmidler.

(Kilde: udir.no)

Prioriterte tilbud

For studieåret 2025/2026 prioriteres søknader om tilretteleggingsmidler til følgende studietilbud:

  • Søknader om videreutdanning i spesialpedagogikk
  • Søknader om videreutdanning i samiske fag
  • Søknader fra barnehager i kommuner i oppfølgingsordningen

Det er Kunnskapsdepartementet som fastsetter de nasjonale prioriteringene fra år til år.

«Etter at søknader som faller inn under de nasjonale prioriteringene er behandlet, fordeler Udir midlene forholdsmessig mellom kommunale og private barnehageeiere. I denne prosessen følger Udir barnehageeiernes prioriteringer» opplyser direktoratet.

Nytt system for kompetanse- og karriereutvikling

Da regjeringen i fjor høst la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2025, kunne de røpe at det skal innføres et nytt og helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling for alle ansatte i barnehage, grunnskole, SFO og videregående opplæring.

Udir har fått i oppdrag fra Kunnskapsdepartementet å etablere og videreutvikle systemet, som blant annet vil omfatte en ny tilskuddsordning for videreutdanning for lærere og andre yrkesgrupper i barnehage og skole.

«Retningslinjene for tilskuddsordningen for videreutdanning skal gi like vilkår for lærere og andre ansatte i barnehage og skole til å gjennomføre videreutdanning med 25 prosent permisjon med lønn. Dette gjelder fra 2026» skriver Udir på sine nettsider.

Endringene skal innfases gradvis, og som nevnt over blir det allerede våren 2025 endringer i hvordan lærere i barnehage og skole søker om videreutdanning.

23. januar inviterer Udir til et digitalt informasjonsmøte om videreutdanning. Det kan følges her.

Tilretteleggingsmidler

Barnehageeier kan motta tilretteleggingsmidler for barnehagelærere som deltar på videreutdanning. Søknadsfrist er 1. mars.

Eier har ansvaret for bruken av tilretteleggingsmidlene og skal sikre at tildelte midler blir brukt i tråd med føringene. Midlene skal komme barnehagelærerne til gode slik at de kan gjennomføre studiet på en god måte.

Eksempler på hva tilretteleggingsmidlene skal brukes på: Permisjon med lønn til å delta på studiesamlinger og/eller til lesedager, vikarutgifter når den ansatte er på studiesamling, betaling av reise- og oppholdsutgifter i forbindelse med studiesamlinger, innkjøp av studiemateriell og semesteravgift.

Hvem kan søke?

  • Barnehagelærere som er ansatt i en barnehage. Søkere må ha godkjent utdanning som barnehagelærer eller tilsvarende. Tilsvarende vil si annen grunnutdanning med tilleggsutdanning på 60 studiepoeng, jf. barnehageloven § 25 om pedagogisk bemanning.
  • Andre ansatte i barnehagen med treårig barnefaglig utdanning som ønsker å utdanne seg som pedagogisk leder ved å studere TiB (tilleggsutdanning i barnehagepedagogikk), jf. barnehageloven § 25.

Den ansatte må jobbe i barnehagen i studieperioden.

(Kilde: udir.no)

Powered by Labrador CMS