Det nærmer seg valgdag med stormskritt. Og politikerne er i gang med innspurten i valgkampen, så også i Bergen. Her har Arbeiderpartiet, Venstre og KrF utgjort byrådet de siste fire årene.
En måling som ble gjennomført av Respons for Bergens Tidende og VG 5. september viser at de fire byrådspartiene får en samlet oppslutning på 27 prosent (til sammen 19 representanter) , mens Rødt, SV og MDG har en samlet oppslutning på 27,4 prosent til (sammen 18 representanter).
Høyre og Frp får en samlet oppslutning på 26,7 prosent (utgjør samlet 18 representanter). Med andre ord ligger det an til et særdeles spennende valg, og ikke minst spennende forhandlinger når valgresultatet er klart. Tidligere meningsmålinger i Bergen viser at velgere lekker mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Hvor velgerne til slutt lander når de legger stemmeseddelen i urnen, kan bli avgjørende for om byrådslederen blir Arbeiderpartiets Roger Valhammer eller Høyres Harald Victor Hove.
Plass i nærbarnehagen
Linn Kristin Engø (Ap) er i dag byråd for Byråd for barnehage, skole og idrett, en oppgave hun har hatt siden 25. april i år.
– Hva vil du med barnehagebyen Bergen?
– Helt overordnet er Arbeiderpartiet opptatt av at det skal være nok voksne til å se og følge opp alle barna. Derfor oppfyller vi bemannings-, og pedagognormen. På sikt ønsker vi å jobbe for at det skal gjelde hele barnehagens åpningstid. I tillegg har vi et mål om at halvparten av de ansatte skal være pedagoger innen 2022, og minst 35 prosent skal ha fagbrev innen 2023. Så går vi til valg på at alle skal få plass i nærbarnehagen sin. Målet er at alle skulle kunne gå og sykle til barnehagen. Da slår vi to fluer i en smekk, vi reduserer transportbehovet og gjør at flere får gå på skolen med barn de kjenner
– Hva vil du endre, sammenlignet med dagens situasjon?
– Jeg tenker at nærbarnehagen er det aller viktigste. Vi er opptatt av at barnehagene skal være trygge gode steder for de minste bergenserne. Og det å få innført nærbarnehage og gi alle plass, vil gi barnehagene en sterkere rolle. For alle har et forhold til nærskolen sin i dag, men jeg tror ikke alle ser på barnehage på samme måte, og det vil vi gjøre noe med.
– Men vil det ikke da være fare for overkapasitet i barnehagesektoren?
– Jeg tenker at jobben med overkapasitet vil være et viktig arbeid vi begynner med i høst. Men vi har erfaring på hvordan vi etablerer skolekretser, og kan benytte samme metodikk med et opptakssystem for nærbarnehager. I Bergen er rundt 70 prosent av barnehagene private, så en forutsetning for å få dette til er et godt samarbeid.
– Hvordan vil småbarnsforeldre og barnehagebarn merke det hvis ditt parti får fortsette i posisjon?
– Da vil de få en enklere hverdag, med barnehageplass i nærheten av hjemmet sitt, og trygge barnehager med nok voksne og kompetente ansatte. Vi ønsker også å gi alle barn tilbud om plass den måneden de fyller ett år, og gjøre det enklere å søke om redusert pris og søskenmoderasjon.
– Ikke behov for store endringer
Henning Warloe (H) sitter i komite for barnehage, skole og idrett. Også han stiller til gjenvalg i år.
– Hva vil du med barnehagebyen Bergen?
– Vi er opptatt av en del klassiske Høyre-saker, som likebehandling av private og kommunale barnehager, kvalitet i barnehagene og utdanning av de ansatte. Vi har full barnehagedekning i Bergen i dag, også bydelsvis. Men det er en del pressområder med stor utbygging, dermed må det bygges flere barnehager framover. Vi er ikke fiender av private barnehager, tvert imot. Jeg har flere ganger vært ute og sagt at hetsen mot de private barnehagene må stoppe, for jeg syns personlig at det er ganske mye drøyt som sies av enkelte politikere på venstresiden.
– Hva vil du endre, sammenlignet med dagens situasjon?
– Etter mitt skjønn er det ikke behov for å gjøre de store endringene i barnehagesektoren. Men vi har et par ting i vårt program. En ting er dette med økt kompetanseheving blant ansatte. Det er en fortløpende sak, med pedagognormen og de tingene. Vi har også skrevet i vårt program at vi vil ha et eget kompetanseprogram for ufaglærte i barnehagene. Og vi har sagt at vi ønsker forsøk med utvidete åpningstider. Vi er opptatt av at kommunen, som den største barnehageeieren i byen må bli flinkere til å tenke profilbarnehager. Vi har noen gårds- og frilufsbarnehager i Bergen. Det er gode barnehager med en spennende profil, og det kan også kommunale tenke mer i retning av. Så ligger det store muligheter i mer digitalt innhold i barnehagene. Her er det noen kommunale barnehager som har vært flinke til å teste. Men dessverre har kommunens innkjøpspolitikk hindre innkjøp av nødvendig programvare. Vi har hatt barnehageansatte som har fortalt at de har måttet kjøpe apper og programmer privat. Slike utfordringer vil vi se på.
– Hvordan vil småbarnsforeldre og barnehagebarn merke det hvis ditt parti får fortsette i posisjon?
– Det er ikke behov for noe revolusjon på barnehagefeltet, det lover vi ikke. Men det jeg har nevnt av gradvis kvalitetsutviklingstiltak har vi tro på. Litt mer fleksible åpningstider kan være viktig for en del foreldre. Så det som går på innhold og tilgjengelighet er to ting som gradvis vil kunne merkes. Så er vi opptatt av å ikke rekommunalisere private barnehager, men vi er opptatt av det er gode barnehager. Kravene til barnehagesektorene er tydelige og godt formulert. Så er det en ting til, vi har vel skrevet i vårt program at vi ønsker et uavhengig tilsyn.
– Men hva kan en kommunepolitiker gjøre med det, siden dette er en avgjørelse som fattes på noen nivå over?
– For oss er dette en prinsippsak. Man kan problematisere at kommunen som den største barnehageeieren fører tilsyn. At vi ønsker det er en begynnelse, ingen må kunne stille spørsmålstegn ved kommunens uavhengighet.