Ballstad barnehage i Vestvågøy kommune i Nordland legger ned. Ørjan Bringslimark eier barnehagen sammen med Johnny Johansen.

Legger ned: – Ser ingen annen utvei

Tettstedet Ballstad i Vestvågøy kommune mister én av sine to barnehager.

Publisert Sist oppdatert

Mandag denne uka ble kjent at Ballstad barnehage blir lagt ned fra 30. september.

Årsaken er sviktende økonomi, forteller Ørjan Bringslimark som eier énavdelingsbarnehagen sammen med Johnny Johansen.

«På grunn av den økonomiske situasjonen i barnehagesektoren i Vestvågøy kommune ser vi ingen annen utvei enn en styrt avvikling av barnehagen. En samlet privat sektor har vært tydelig overfor politikere og administrasjonen at vi ikke kan drifte med de tilskuddene det legges opp til. Når sektoren går med store underskudd og får lønnsoppgjør på over 5 prosent to år på rad, mens tilskuddene i realiteten går ned, går ikke driften opp. Det er viktig for oss å presisere at vi mener lønnsøkningen er fortjent» skriver eierne i en pressemelding.

– Tilskuddene i Vestvågøy har vært lave over lang tid. De to siste årene har vi hatt et samlet underskudd i vår lille barnehage på om lag 970 000 kroner, sier Bringslimark til barnehage.no.

I 2023 tilførte eierne 600 000 kroner av egen lomme til driften av barnehagen.

– Dette er ikke bærekraftig i lengden, sier Bringslimark.

– Ikke mulig å drive lenger

I november omtalte barnehage.no at de private barnehagene i kommunen hadde klaget på tilskuddssatsene for 2024.

– De første tallene vi fikk for 2024 var de desidert laveste i Norge. Vi fikk kjempet det opp noe, men det er fortsatt lavt, sier Bringslimark.

Ifølge det PBL-drevne nettstedet barnehagemonitor.no ligger tilskuddssatsene til Vestvågøy kommune på henholdsvis 257 003 kroner og 129 464 kroner per små og store barn. Det er 20-30 000 kroner lavere per småbarn og 13-18 000 kroner lavere per storbarn enn i de nærliggende kommunene Vågan og Flakstad.

– Vi har fått signaler om at tilskuddene i 2025 kommer til å bli like lave som i 2024. Da er det ikke drivverdig lenger, sier Bringslimark.

Se kommunens svar lenger ned i saken.

Forsøkte å slå seg sammen

Ballstad barnehage så dagens lys på slutten av 1970-tallet. I starten ble den driftet av en lokal velforening, før kommunen etter hvert tok over. I 2008 kjøpte Bringslimark barnehagen av kommunen.

Siden februar 2022 har Ballstad barnehage og Nye Kakhaugen barnehage jobbet med å slå seg sammen. Dette for å skape en mer stabil og fremtidsrettet barnehage, forteller Bringslimark.

– Det er sårbart å drive en barnehage med én avdeling. Er det to avdelinger, er det mer å gå på i forhold til ressurser. Det er for eksempel lettere å omorganisere ved sykdom, og ordne bemanning internt, noe som har vært spesielt merkbart under pandemien, sa han til barnehage.no den gang.

– Hvorfor ble ikke sammenslåingen noe av?

– Vi var avhengige av å oppgradere et bygg for å bli til én barnehage. Ingen banker vil låne oss penger når økonomien er som den er og utsiktene fremover er fortsatt lave tilskudd. Å skulle forsvare et lån da, er umulig, sier Bringslimark.

I pressemeldingen opplyser eierne at de har vært i dialog med Vestvågøy kommune for å tilby dem både driftsselskapet til Ballstad barnehage AS og Nye Kakhaugen barnehage AS, samt eiendomsselskapet som eier bygget som var tenkt å huse begge barnehagene.

«Dette var ikke Vestvågøy kommune interessert i, så da tolker vi det dit hen at kommunen ikke er interessert i å opprettholde barnehageplasser på Ballstad» skriver de.

– Både jeg og Silja Hegrem som driver den andre barnehagen, er opptatt av at det skal være barnehageplasser på Ballstad. Da vi så at det ble vanskelig å drive selv, tilbydde vi kommunen å kjøpe både eiendomsselskapet som eier bygget og begge driftsselskapene. Vi var i møter med kommunedirektør, kommunalsjef og andre i kommunen om dette, men de konkluderte med at dette ikke var noe de var interessert i.

Mister 23 plasser

Bringslimark og medeier Johnny Johansen skriver i pressemeldingen at de har en intensjon om å unngå konkurs, og at de derfor foretar styrt avvikling av Ballstad barnehage.

De ansatte fikk den tunge beskjeden mandag 24. juni, og blir oppsagt med siste arbeidsdag 30. september 2024.

Også foreldrene ble orientert mandag.

Totalt fem ansatte mister nå jobben, samtidig som tettstedet mister 23 barnehageplasser.

«Vi er svært triste over at Ballstad mister en av sine to barnehager. Vi beklager sterkt overfor barna, familiene deres og de fantastiske ansatte i barnehagen for at vi ikke har funnet noen måte å sikre fremtiden til barnehagen. Det er mange ansatte, barn og foreldre som har hatt tilknytning til Ballstad barnehage i de årene som barnehagen har eksistert» står det i pressemeldingen.

Bringslimark forteller at barnehagen i flere år har hatt venteliste, i likhet med nabobarnehagen Nye Kakhaugen.

Bekymrede foreldre

Ballstad er Lofotens største operative fiskevær. Tettstedet har om lag 1100 innbyggere.

I et leserbrev publisert i Lofotposten skriver foreldregruppa i Ballstad og Kakhaugen barnehage at de frykter at også Nye Kakhaugen må legge ned dersom de økonomiske rammene ikke blir bedre.

«For oss som bor og lever på Ballstad er nettopp de lokale tilbudene som barnehage og skole en stor motivasjon for at vi vil bo her, for at våre barn skal få leve i vårt trygge, rause og omsorgsfulle nærsamfunn» skriver foreldregruppa.

Dersom alle barnehageplassene på Ballstad forsvinner, vil det ikke bare ha betydning for barn og foreldre, det vil også skape negative ringvirkninger for lokalsamfunnet for øvrig, som tap av arbeidsplasser og fraflytting, mener foreldregruppa.

– Har lavere utgifter enn tidligere

Kommunalsjef Oppvekst i Vestvågøy kommune, Bianca Halvorsen, sier hun forstår den bekymringen og usikkerheten mange føler på etter beskjeden om at Ballstad barnehage legger ned driften.

– Vi synes det er en veldig trist situasjon og håper andre aktører har anledning til å overta, sier hun til barnehage.no.

– Eierne mener det er umulig å drifte videre med de tilskuddene det legges opp til i Vestvågøy kommune. Hva tenker du om det?

– Det er mange faktorer som kan påvirke økonomien til barnehager, som for eksempel husleie, lønnsnivå for lederne, organisering og så videre. Vi vil ikke spekulere i årsakene til at noen barnehager sliter mer enn andre, sier Halvorsen.

– Når det gjelder tilskudd, ligger Vestvågøy sine satser for kommersielle barnehager rundt gjennomsnittet nasjonalt for vår kommunegruppe (Kostra-gruppe 8). I 2024 har vi vedtatt økning i tilskuddene etter bekymringer fra flere kommersielle barnehager om deres økonomiske situasjon. Kommunens intensjon er fortsatt god dialog og samarbeid, og tilskuddene ble derfor økt for å imøtekomme disse. De kommersielle barnehagene får dermed mer tilskudd i år enn det beregningen opprinnelig tilsa, legger hun til.

Oppvekstsjefen forteller at Vestvågøy over tid har jobbet målrettet i de kommunale barnehagene for å sikre «riktig tjenestenivå, kvalitet og robust drift».

– For eksempel gir styringsmodellen og størrelsen på «avdelingsbarnehagene» våre muligheten til å disponere stillingene godt. Dette har resultert i at de kommunale barnehagene i dag har lavere utgifter enn tidligere, samtidig som de leverer tjenester på samme nivå som før, sier hun.

– Ingen barn skal stå uten tilbud

– Kommunen fikk tilbud om å overta barnehagedriften av både Ballstad barnehage og Nye Kakhaugen barnehage, hva var årsaken til at dere takket nei til det?

– Vi ønsker ikke å utdype årsak. Vi setter pris på dialogen, og etter en helhetlig vurdering har ikke kommunen mulighet til å kjøpe ut eierne på nåværende tidspunkt.

Halvorsen sier de ikke kjenner seg igjen i påstanden om at kommunen ikke er interessert i å opprettholde barnehageplasser på Ballstad.

– Kommunen har aldri uttalt at vi ikke ønsker å ha barnehageplasser på Ballstad, og ble overrasket av å lese i media at barnehagen er under avvikling. Vi ønsker å ha barnehageplasser på Ballstad og håper at andre aktører har anledning til å overta og drive barnehagen videre.

– Hva skjer med barna i dette området, som snart står uten barnehageplass?

– Hvis det er slik at ingen andre aktører er interessert i å ta over og drive barnehagen videre, har ikke kommunen annet valg enn å tilby barnehageplass i noen av våre andre barnehager. Vi har god barnehagedekning og det er mellom 60 og 70 barnehageplasser ledig på nåværende tidspunkt, så ingen barn skal stå uten barnehagetilbud, sier Halvorsen.

Håper kjede kan overta

Torsdag skriver Lofotposten (krever abonnement) at eierne i Ballstad barnehage og Nye Kakhaugen barnehage er i dialog med en barnehagekjede sørfra. 

Håpet er at kjeden kan kjøpe eiendomsselskapet i Kakhaugen barnehage og slå sammen driften av de to barnehagene.

Representanter fra kjeden skal komme på befaring i midten av juli, skriver avisa.

– Etter dette møtet vil vi kunne si mer om situasjonen for barnehagene på Ballstad, sier Ørjan Bringslimark til Lofotposten.

Fastholder tilskuddsberegning

Tilskudd til private barnehager var tema under kommunestyremøtet i Vestvågøy tirsdag 25. juni.

Ved beregning av tilskudd til kommunens private barnehager for 2024, mottok kommunen flere klager på vedtak sendt ut til de private barnehagene. På bakgrunn av det ba kommunestyret om en redegjørelse av beregningsgrunnlaget og forslag til tiltak, skriver Lofot-Tidende. (Krever abonnement.)

Et enstemmig kommunestyre gikk inn for kommunedirektørens innstilling, som var følgende:

Vestvågøy kommune opprettholder at det er regnskapstallene for de kommunale barnehager som utgjør grunnlaget for tilskuddsberegningen. Beregningsgrunnlaget for 2025 legges til grunn regnskapstall 2023 for de to kommunale barnehagene. Eventuelt mindreforbruk som skyldes ekstraordinære refusjoner i forbindelse med sykefravær, som for eksempel hvis styrer trer inn i operativ drift ved fravær av pedagogisk personell, ekstraordinære refusjoner og liknende, skal det kunne korrigeres for.

Etter forslag fra Høyres Asbjørn Pettersen ble det også vedtatt at kommunen skal overvåke barnehagesituasjonen nøye, og spesielt på Ballstad, skriver Lofot-Tidende.

Powered by Labrador CMS