– Jeg har lyst til at Purktrøa skal bestå som den har gjort, og da ser jeg for meg å holde barnehagen privat. Men det spørs hva jeg klarer å skrape sammen av egenkapital før fristen, sier styrer i Purktrøa gårdsbarnehage, Renate Hovdal til Trønder-Avisa (krever abonnement).
Som barnehage.no tidligere har omtalt, ble det for ikke lenge siden kjent at Marisko-stiftelsen Alstahaug menighetsbarnehager avvikles med bakgrunn i endringene i barnehageloven, som trådte i kraft ved nyttår. Stiftelsen legger samtidig ned driften av Purktrøa gårdsbarnehage og Skogn menighetsbarnehage, med henholdsvis 54 og 66 plasser. Nylig meldte avisa Innherred (krever abonnement) at Levanger kommune går i forhandlinger om å kjøpe de to barnehagene. Samtidig har styrerne i de to barnehagene forkjøpsrett hvis de ønsker og har mulighet til å ta over.
Det ønsker foreldrene i Purktrøa å få til. Mandag opprettet de, med SU-leder Nina Andersen i spissen, en spleis for å bidra til at Hovdal skal få fortsette å drive Purktrøa.
Hovdal sier til iLevanger at hun er klar på at hun ønsker å kjøpe barnehagen, slik at hun og de ansatte fortsatt kan sikre mangfoldet i norske barnehager. Verken hun eller foreldrene avisen har snakket med tror det vil bli det samme hvis kommunen tar over.
– Foreldregruppen og personalet står samlet i dette. Det er viktig at vi engasjerer oss, for å ta vare på mangfoldet. Hvis alle skal være kommunale blir vi ganske like, sier Hovdal og viser til at Purktrøa er blant få barnehager som har venteliste.
I spleisen påpekes det at «Purktrøa har en utvidet kristen formålsparagraf, og skal hjelpe til med å gi barna en kristen oppdragelse, forankret i de kristne grunnverdiene, som nestekjærlighet, medmenneskelighet, solidaritet, likeverd, rettferdighet, menneskeverd, ærlighet og tilgivelse.»
Avisen har også snakket med May-Jorunn Barlien, som både er forelder og har jobbet i barnehagen.
– Det er verdens fineste arbeidsplass. Og det opplever jeg også nå som forelder her, sier hun.
Barlien mener den nye barnehageloven har bommet fullstendig. Hun forteller at litt av problemet med den nye loven er at man ikke har tatt høyde for dem som putter pengene tilbake i barnehagene, slik som her. Pengene som kommer inn fra foreldrene går tilbake til ungene, her er det ikke store utbytter som går til Sveits, sier Barlien.
Hun er samtidig skeptisk til at kommunen eventuelt skal kjøpe barnehagen. Frykten er at det kan bli mindre ressurser som igjen fører til mindre aktiviteter.
Annonse
– Ressursene kan bli fordelt på en annen måte, og de tenker kanskje på en annen måte.
I skrivende stund har 93 givere bidratt med i alt 63 000 kroner. Spleisen avsluttes ved midnatt natt til fredag, og målet er å samle inn 200 000 kroner.
Dersom barnehagene må legge ned, vil det bli opp til kommunen å finne plasser til barna som blir uten plass, påpekte kommunalsjef for oppvekst, Marit Aksnes, i formannskapsmøtet forrige uke, skriver avisen Innherred.
– Det er ny barnehagestart nå til høsten, og vi er opptatt av å ivareta de barnehageplassene. Det er kommunens plikt å finne barnehageplasser til barna dersom disse barnehagene ikke kan ta imot, slo Aksnes fast.
Disse to barnehagene er de siste to barnehagene drevet av Marisko-stiftelsen:
Rett før jul i 2021 ble Levangers største barnehage, åtte avdeling store Farmen barnehage, solgt til Læringsverkstedet. 1. januar i år ble Furumoen barnehage på Tynset lagt ned, til store protester fra lokalsamfunnet, etter at stiftelsen fikk nei til å øke antall plasser.