Politisk debatt under landsmøtet til PBL: Kari-Anne Jønnes (H), Elise Waagen (Ap), Solveig Schytz (V) og Ida Lindtveit Røse (KrF).
Kari-Anne Jønnes (H) og Elise Waagen (Ap) er begge sentrale i forhandlingene om et mulig nytt barnehageforlik, og er ganske samstemt i at barnehagebygg er en naturlig del av et kvalitetsmessig godt tilbud til barna. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Forfallet: – Vi tar tilbakemeldingene på største alvor

Både regjeringspartiene og deler av opposisjonen på Stortinget, gir uttrykk for at de ønsker å gjøre endringer i tilskuddssystemet for å hindre at barnehagebyggene råtner på rot.

Publisert Sist oppdatert

 «En stor og udetonert bombe», sier PBL-direktør Jørn-Tommy Schjelderup om det som er i ferd med å skje med barnehagebygg landet over.

Barnehage.no har nylig besøkt flere slike i Trondheim, hvor ledere og styrere har det til beskriver et vedlikeholdsetterslep som vokser faretruende, mens barnehagen nettopp på grunn av aldrende bygningsmasse må ta til takke med laveste tilskuddssats.

Utfordringene varierer fra behov for å utbedre trange og utdaterte fasiliteter for ansatte, til å hindre lekkasjer i vegger og tak, samt å gjøre noe med kostbar og ineffektiv oppvarming.

Men økonomisk trange kår, få utsikter til lån i banken og usikkerhet rundt framtidig finansiering, gjør at vedlikehold og planer om modernisering settes på vent.

Er kjent med bildet

- Jeg er ikke overrasket, for dette er et bilde som vi er kjent med og som viser alvoret i sektoren. Det er svært viktig for KrF at vi får et løft for barnehagene slik at dette blir rettet opp i, sier Kjell Ingolf Ropstad.

PBL Lederkonferanse. Anja Abusland (Sp)
Anja Abusland.

- Dette motiverer Senterpartiet til å få på plass et forlik for ny finansiering og stabile rammevilkår som kan stå seg over tid. Disse historiene får fram eksempler på hvor galt det står til, og slike eksempler er det flere steder, sier Anja Ninasdotter Abusland (Sp).

– Vi tar tilbakemeldingene fra Trondheim på største alvor. Flere barnehager står overfor et stort etterslep knyttet til vedlikehold, og vi deler bekymringene. Vi forhandler nå om et nytt system for finansiering av private barnehager. Tilskuddssystemet er utdatert, dette rammer mange barnehager. Målet er et barnehagetilbud av høy kvalitet for alle barn, bygg er selvsagt en del av dette, sier Elise Waagen (Ap).

– For Høyre er det helt sentralt at alle barn har et godt barnehagetilbud. Barnehagebygget er naturligvis en del av det. Derfor er det viktig at vi kan finne rettferdige og forutsigbare rammevilkår som kan bidra til å forhindre situasjoner som er beskrevet i artikkelen, sier Kari-Anne Jønnes.

Eget rehabiliteringstilskudd?

Da det i vår ble kjent at partiene på Stortinget hadde begynt på samtaler om et mulig nytt bredt barnehageforlik, publiserte Barnehage.no det felles brevet  som utdanningstoppene på Stortinget sendte til Kunnskapsdepartementet, for å be om mer utredning om flere tema.

Under tittelen Eiendomstilskudd, står:

«Partiene vil vurdere et nasjonalt eiendomstilskudd, som erstatter dagens kapitaltilskudd. Hensikten med tilskuddet er å gi en kompensasjon for eiendomskostnader knyttet til barnehagebygg, på et nøkternt nivå. Partiene ber departementet legge fram mulige modeller for dette».

- Hvis vi klarer å lande på en modell med nasjonalt eiendomstilskudd, som erstatter dagens kapitaltilskudd, og går bort fra differensiering fra godkjenningsår, så vil dette i større grad bli en fordel for barnehagene som har et rehabiliteringsbehov. Samtidig er det behov for å se på om det må etableres et eget rehabiliteringstilskudd for å treffe best mulig på kostnadene barnehagene reelt sett har. Høyres mål er å bidra til gode løsninger som står seg over tid, sier Jønnes.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), her sammen med Irene Ojala (PF) og Marit Knutsdatter Strand (Sp) fra en spontan pressekonferanse utenfor Stortinget i vår.

Totalen som teller

- Det er jo summen av tilskuddene som barnehagene får som er viktig. For KrF er det avgjørende at nye tilskudd gir barnehagene sunn økonomi og mulighet til å håndtere uforutsette kostnader og vedlikehold. Vi er sterkt bekymret for at så mange barnehager sliter økonomisk og at så mange legger ned. Det svekker mangfoldet og tilbudet til familien. Jeg håper vi får til løsninger i Stortinget nå, sier Ropstad.

- Når vi nå jobber med et nytt finansieringssystem ser vi på alle elementer. Eiendomstilskudd er en del av dette. Til syvende og sist er det hvor mye hver barnehage har å rutte med som avgjør. Jeg håper vi kan komme i mål med forhandlingene, nettopp for å hjelpe barnehager som er i en svært krevende økonomisk situasjon, sier Waagen.

- Jeg kan ikke kommentere endelige detaljer i barnehageforhandlingene som pågår, men vi jobber for tilskudd som bedre skal treffe i tråd med behovene, sier Abusland.

Alle fire svarer bekreftende på om manglende vedlikehold og oppgradering av barnehagebygg er et problem de mener det er viktig å ta tak i politisk.

Vil ha Husbanken på banen

- Ja, sammen med tilskudd til drift, pensjon og videre arbeid med gode barnehagetilbud i hele landet. Senterpartiet og Ap har kutta barnehageprisene gjennom forlik med SV, og vil jobbe videre for at barnehagene blir utviklet i tråd med tida, sier Abusland.

- Vi ser at flere barnehager møter utfordringer knyttet til vedlikehold og vi må sørge for at de har de nødvendige ressursene som trengs for å opprettholde et likeverdig tilbud av høy kvalitet for både barn og ansatte, sier Waagen.

- For Høyre er helheten viktig. Vi sitter i forhandlingsrommet med mål om å bidra til rettferdige og stabile rammevilkår som kan gi alle barnehager trygghet og forutsigbarhet over tid. Vårt mål er å sikre at alle barn får et godt barnehagetilbud i oppdaterte bygg og vi ønsker å finne gode løsninger for rehabilitering av eksisterende bygg, og for å bidra til redusert klimaavtrykk ved å rehabilitere gamle bygg, sier Jønnes.

- KrF mener dette er et stort problem og derfor er det viktig at et nytt eiendomstilskudd tar dette innover seg. Vi har også ønsket Husbanken på banen og muligheter for lån til rehabilitering og oppgradering av byggene, sier Ropstad.

SV har denne uka, i likhet med Frp, valgt å forlate forhandlingsbordet.

Powered by Labrador CMS