
Tror fortsatt på bredt forlik
Sentrale politikere i opposisjonen er klare på at forbedringer må til, men flere gir uttrykk for forsiktig optimisme før Stortingets behandling av regjeringens foreslåtte endringer i barnehageloven.
Da barnehage.no møter Høyres barnehagepolitiske talsperson Kari-Anne Jønnes på Stortinget fredag ettermiddag, er hun tydelig på at hun ikke har rukket å sette seg inn i alle detaljene i proposisjonen som ble lagt frem tidligere på dagen. Men:
– Det kan se ut som at det overordnede prinsippet om likebehandling er ivaretatt på en god nok måte, som har vært ett av punktene vi har sagt er en forutsetning for å bli enige. Vi må se litt nærmere på det, for djevelen ligger som kjent i detaljene, men dersom det er bra nok så er det en seier for Høyre, sier Jønnes.
– Det er også viktig å huske på hvorfor vi er her vi er. Regjeringen startet et korstog mot private barnehager av ideologiske årsaker. Det mener vi er helt unødvendig. Vi har en velfungerende sektor med et godt regelverk som skal tilpasses en ny tid. Det behøvde vi ikke kaste helt på båten. Så har vi gjennom forhandlingene som har vært, klart å snu regjeringen på område etter område, og det er vi veldig glade for. Derfor er det en del bra i det som foreligger i dag. Men det er Høyres og de borgerliges fortjeneste, fortsetter hun.
– Må få dekket pensjon
Et punkt i proposisjonen Jønnes kan si klart og tydelig at hun ikke er fornøyd med, er pensjon:
– For Høyre, Venstre og KrF er det viktig at barnehagene får dekket sine pensjonskostnader. Vi har derfor hele tiden sagt at en utvidet søknadsordning må på plass. Det er i tråd med det partene – PBL, Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta – også mener, og en forutsetning for å lande et bredt forlik på Stortinget.
– Når det er sagt, så tror jeg fortsatt på et bredt forlik. Det er fordi vi er helt avhengige av de private barnehagene også i tiden som kommer. Vi vil ha et mangfold av tilbud til familier i hele landet, og da trenger vi de private barnehagene. Jeg tror at Arbeiderpartiet har forstått dette gjennom prosessen.
Les mer om hva regjeringen foreslår når det gjelder pensjon her.
– Det er kort tid til Stortinget skal stemme over lovendringene. Hva skjer videre?
– Nå kommer det til å gå fort, og det er viktig at vi jobber grundig nok for dette får store konsekvenser for veldig mange. Fra vår side handler det om å sette seg godt inn i proposisjonen og lytte til partene. Og så kommer vi til å opprettholde våre krav om at likebehandling er godt nok ivaretatt og en utvidet pensjonsordning. Hvis vi får dette på plass, så kan denne prosessen bli kort og grei. Hvis vi ikke får dette på plass, blir det vanskelig, sier Jønnes.
– For Høyre er mangfold, valgfrihet og likebehandling helt grunnleggende. Derfor må vi bruke litt tid nå på å se om dette er godt nok ivaretatt i proposisjonen.
– Har beveget seg
– Jeg er glad for at Arbeiderpartiet nå har lagt vekk sin ideologiske motstand mot private barnehager, og fremmer et forslag som kan gi barn og foreldre et bedre barnehagetilbud i årene som kommer, i stedet for å skape frykt for at barnehager blir nedlagt bare fordi de er private. Det er en omfattende proposisjon som fremmes, og Venstre vil gå grundig gjennom detaljene i den, men førsteinntrykket er at regjeringen har beveget seg langt fra det som var Aps utgangspunkt, sier Venstres Abid Raja per e-post til barnehage.no.
– Pensjon har vært et krevende tema, av stor betydning for private barnehager. I hvilken grad vil det som nå er lagt fram løse utfordringene?
– Pensjon er den store svakheten i regjeringens forslag. Her kan jeg si med en gang at det som fremmes ikke er bra nok. Dette kommer nok til å bli en av de store diskusjonene i Stortingets behandling av saken.
– Regjeringen er avhengig av støtte i Stortinget, er dette forslaget noe dere kan støtte? Hva må eventuelt på plass for at ditt parti kan stille seg bak det?
– Venstre har et annet utgangspunkt enn Ap og venstresiden i denne saken. Vi heier på mangfoldet private barnehager tilbyr, og vil bidra til at de fortsatt skal ha gode rammevilkår for å gi barna det tilbudet de fortjener. Med det sagt opplever jeg at regjeringen har strukket seg for å komme oss i møte, så jeg ser frem til videre konstruktivt samarbeid for å finne gode løsninger for de private barnehagene framover.
Vil jobbe for forbedringer
Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad er heller ikke tilfreds med regjeringens foreslåtte løsning når det gjelder pensjon.
- Slik jeg leser pensjonskapittelet løser dette ingen ting. KrF ønsker en modell som sikrer at barnehagene får kompensert pensjonskostnadene slik at vi stopper den dramatiske nedgangen i private barnehager - og spesielt mange små. Vi vil jobbe for en forbedret modell og det må i alle fall komme en god søknadsordning på plass, skriver Ropstad, som for tiden befinner seg på KrFs landsmøte, i en melding til barnehage.no.
Poenget med ordningen han refererer til er å sikre at barnehager med høyere pensjonsutgifter enn hva som sjablongmessig dekkes i tilskudd fra det offentlige, kan søke kostnadsdekning.
– KrF ser nå frem til at det blir samtaler og forhåpentligvis gode forhandlinger med avtalepartene og vi kommer til å jobbe hardt for å få til forbedringer. Ellers kan vi ikke støtte dette forslaget i Stortinget, uttaler Ropstad.

Fremskrittspartiet, som tidligere i år trakk seg fra forhandlingene om en barnehageavtale på Stortinget fordi de mente regjeringen viste for liten vilje til å avslutte pålagte kutt og styrke barnehagenes økonomi, er heller ikke tilfreds.
– Vi vil fortsette å gå gjennom det som er en omfattende proposisjon, men det virker som at FrP fikk rett i vår antakelse om at dette vil føre til nedtrekk for flere barnehager, og derfor fortsetter usikkerheten, avviklingene og krisen i sektoren, sier Himanshu Gulati, som er partiets barnehagepolitiske talsperson.
Sp: – Imøtekommende
Senterpartiets Marit Knutsdatter Strand sier partiet er imøtekommende og opptatt av å få til en god prosess videre.
– Vårt mål er fortsatt et barnehageforlik 2.0. Slik vi ser det, er det mye bra i proposisjonen og noen ting vi må jobbe videre med – som blir grunnlag for diskusjoner i komiteen nå når saken er lagt frem av regjeringen, sier hun til barnehage.no.
– Hva blir neste steg for dere?
– Slik jeg forstår det blir prosessen videre at vi møtes og prates sammen vi som har pratet sammen før, altså Ap, Høyre, Sp, Venstre, Krf og Pasientfokus.
– Vi har et godt grunnlag for videre samtaler, og så kan det tenkes at det er deler av dette SV, FrP og Rødt eventuelt vil være med på. For målet er jo å styrke barnehagesektoren gjennom et bedre og oppdatert lovverk og mer forutsigbare vilkår for finansiering som gagner både kommunene og de private barnehagene. Samt mer avklarte driftsforhold sånn at det ikke er rom for spekulasjon og store utbytter, men at det samtidig skal være rom for å drive små private barnehager og natur- og gårdsbarnehager, som vi i Sp er særlig opptatt av.
Kritikk fra venstresiden
Hege Bae Nyholt, som er Rødts barnehagepolitiske talsperson, er svært kritisk.
– Rødts mål var at en ny barnehagelov skulle sikre at pengene gikk til barna og nok ansatte på jobb. Regjeringen hadde flertall for dette, men rotet det bort i forhandlinger med høyresiden, uttaler hun til Utdanningsnytt.
– Denne loven har vært en eneste stor skuffelse fra ende til annen. Regjeringen hadde en gyllen mulighet til å løfte barnehagesektoren, men valgte heller å gå til høyresiden, og få et dårligere resultat sier SVs utdanningspolitiske talsperson Grete Wold til NTB.

Både Rødt og SV trakk seg fra forhandlingene om en barnehageavtale i høst, i likhet med Frp og MDG.
– Grunnen til at vi har vært villige til å bruke så lang tid på dette, er fordi vi vil at alle barnehager skal ha forutsigbare rammevilkår. Hvis vi skal lykkes med å skape ro, stabilitet og forutsigbarhet i private barnehager, og lykkes med å rekruttere til yrket, så er vi nødt til å lykkes med disse forhandlingene. Derfor er Høyre fortsatt i forhandlingsrommet og vi kommer til å gjøre alt vi kan for å lykkes, men vi setter ikke interessene til de private barnehagene til side. Det er på partenes premisser vi forhandler, sier Jønnes.
– Godt utgangspukt
Arbeiderpartiets Elise Waagen ledet høstens barnehageforhandlinger. Hun mener proposisjonen er et godt utgangspunkt for arbeidet som nå skal gjøres i Stortinget.
– Vi har hele tiden hatt et mål og en intensjon om å bli enige helt til siste slutt med avtalepartnerne våre bak barnehageavtalen fra i fjor høst. Jeg er sikker på at vi nå skal få til å sette oss ned og jobbe godt gjennom denne loven som er lagt frem, med mål om å bli enige, sier hun til barnehage.no.
– Flere av opposisjonspartiene er misfornøyde med forslaget som gjelder pensjon, og PBL mener det vil bli vanskelig å opprettholde dagens pensjonsavtaler hvis dette blir gjeldende. Hva tenker du om det?
– Én ting er hva som står i loven, en annen ting er hva som kommer til å stå i forskrifter. Loven er jo ganske overordnet, og når det gjelder pensjon så er ofte djevelen i detaljene, og det kommer i forskrift. Det som er krevende i denne saken er nettopp det å kunne være detaljert nok. Så det at ikke loven i seg selv er uttømmende, er på én måte ikke en overraskelse. Men da er det Stortingets jobb, i det arbeidet vi nå går inn i, å sørge for at vi faktisk får til det vi har sagt at vi skal vi gjøre i fellesskap, nemlig å sikre likeverdige pensjonsvilkår i både offentlige og private barnehager. Det er i hvert fall mitt mål, sier Waagen.

– Trenger et nytt system
Til kommentaren fra Kari-Anne Jønnes om at prosessen frem mot en ny lov har vært unødvendig lang, svarer hun følgende:
– Det er en kjensgjerning at det var flere som reagerte på den første høringen som regjeringen hadde ute for halvannet år siden. For vår del har det da vært viktig å starte prosessen bredt og sørge for at vi fikk med oss alle. Jeg opplever at den prosessen vi har hatt det siste året, hvor Stortinget har forhandlet om dette og man på bakgrunn av det legger frem en lov som kan stå seg over tid, har vært viktig også for å kunne sikre forutsigbarheten som er avgjørende for å ha gode barnehager over hele landet. Prosessen har på mange måter vært veldig lang, og det er ikke noen tvil om at her har det vært ulike utgangspunkt fra start av, men jeg opplever at vi har jobbet godt og snakket godt sammen underveis i prosessen, som gjør at vi har kommet så langt som vi har kommet.
– Dere er avhengig av å få flertall for ny lov. Har du tro på at dere kommer i mål?
– Jeg opplever det som helt nødvendig at man kommer i mål, for dette handler om tryggheten for veldig mange barnehagebarn samtidig som vi vet at det finansieringssystemet vi har i dag, det står seg ikke. Vi trenger et nytt finansieringssystem, både for å sikre likeverdige pensjonsvilkår og trygghet og forutsigbarhet for barnehagetilbudet. Jeg har derfor stor tro på at man skal klare å finne sammen om dette.