Styreleder i PBL, Eirik Husby, oppsummerer årets lederkonferanse. Det gjør også Kristine Røsholt fra Sorknes barnehage, Gro Anita Sørensen fra Sætrebo barnehage, Lisbeth Olsrød fra Salbutangen FUS barnehage og Lise Halsen fra Beitstad barnehage.Foto: Mariell Tverrå Løkås
Barnehageledere om ledelse: – Utfordrer oss hele tiden
– Jeg tror det er viktig at barnehageledere klarer å løfte blikket og se ting i perspektiv når det butter imot. Både i hverdagen, men også i det sektoren står i akkurat nå.
Det sier PBL-styreleder Eirik Husby etter to dager med påfyll under PBL lederkonferanse i Bodø.
– Og så er det viktig at vi klarer å trekke ut det gode som skjer, både i hverdagen, lokalt og nasjonalt. At ledere setter ting i kontekst, så de skjønner hva det handler om, og greier å motivere folk. Alt handler om ledelse.
Veldig mye har så absolutt handlet om ledelse i den to dager lange konferansen. Fra Loveleen Rihel Brenna som snakket om mangfoldskompetanse og John Petter Fagerhaug om endringer, via motets kraft fra Atle Vårvik til en rekke konkrete råd om å få det beste ut av de fleste fra ekteparet Gitte og Thomas Nesset Midelfart.
– Det er viktig for lederne i private barnehager å ha et sånt møtepunkt, det gir nye innfallsvinkler og inspirasjon. Foredragsholderne har holdt et høyt faglig nivå, oppsummerer styrelederen.
Han tar også med seg budskapet fra Harald Rønneberg, som innledet konferansen med et budskap om at «Det er begrensa hvor dritt det kan gå».
– Det ble et veldig godt foredrag om å utfordre seg selv og tørre å gå ut av komfortsona. Det tror jeg er et godt budskap til barnehageledere.
Husby mener også Bertine Zetlitz, som avsluttet programmet med å snakke om sin kreativitet, hadde et godt budskap til lederne:
– Det er noe veldig universelt med det hun sier, som samsvarer veldig med gründerskap. Mye av det hun snakker om kunne også passet til en barnehagegründer om det å bygge en virksomhet. Det er en del av de samme prosessene.
Eirik Husby har også ledet juryen som til slutt kåret Tertnesparken barnehage til Årets barnehage. Noe som ble behørig feiret under festmiddagen mandag.
– Det er veldig fint å se hvor mye det betyr, ikke bare for de som til slutt vant, men for alle de nominerte. Det har aldri vært større oppslutning om kåringen. Det vanvittige engasjementet sier noe om jobben som gjøres. Det er viktig å få fram alt det bra som skjer der ute.
Annonse
Hvordan løse floka?
Gitte og Thomas Nesste Midelfart var blant dem som både utfordret og inspirerte de drøyt 260 barnehagelederne i salen. De er begge psykologer, med spesialisering innen organisasjonspsykologi og klinisk psykologi - og blant annet kjent fra spalten «Lederlivet» i Dagens Næringsliv.
Under lederkonferansen kom de blant annet med noen gode råd som kan bidra til å løse floken når ting ikke fungerer på jobb. Blant de som fikk med seg foredraget, var styrer Lise Halsen i Beitstad barnehage i Steinkjer.
– Hva gjorde du sist noe ikke fungerte på jobb?
– Jeg har et veldig velfungerende lederteam, som jobber kjempegodt
i lag. Så de fleste sakene jobber vi oss gjennom i lederteamet, sier hun, og fortsetter:
– Så er det klart,
det er ikke alle sakene som skal opp dit. Det blir litt opp til meg. Men det å
drøfte saker med kollegene i lederteamet, det funker for meg. I tillegg har jeg
et velfungerende nettverk av styrere på Steinkjer, der vi også jobber med
utfordringer vi har i barnehagehverdagen vår, og der vi støtter hverandre. Det er meget bra.
– Har det vært noe nyttig å hente fra disse to dagene?
– Ja. Jeg tenker at det å jobbe med mennesker, det er
kjempeutfordrende. Det utfordrer oss hele tiden, og det finnes ikke fasit. Du er nødt til å bruke deg selv, og bruke både kompetansen din og
erfaringene dine og hjertevarmen din og mye mer. Så jeg synes det er veldig mye
å ta med seg herfra. Så er jeg veldig imponert over Gitte og Thomas Nesset Midelfart. Ikke at
det er nødvendigvis så mye nytt, men de peker på hvor viktig det er å være
bevisst på alt.
Gro Anita Sørensen er virksomhetsleder i Sætrebo barnehage på Notodden.
– Det er små og store utfordringer daglig og ukentlig. Men det
er noe med å få alle med som er veldig viktig for meg. At kunnskap skal nå ut
til alle i bedriften, svarer hun på spørsmål om hva hun mener kan bidra til å løse floker på jobb.
– Så det jeg gjorde, var at jeg starta på styrerutdanning.
Og det hjalp meg veldig. Det å finne og få strategier for hvordan man kan jobbe
med kompetanseheving, og kompetansedeling ikke minst, i personalgruppa – for alle,
og spesielt for lederne. Det synes jeg har vært et bra tiltak og noe jeg er
midt oppi – og kommer til å fortsette med, sier hun.
– Med så mye fersk kompetanse i sekken, har det likevel vært noe å hente på konferansen?
– Ja absolutt. Det har vært veldig nyttig. Og det har vært
litt spesielt i år, synes jeg, at det har vært veldig på nettopp ledelse, sier hun, og trekker blant annet fram Atle Vårvik - tidligere toppidrettsutøver, norgesmester og olympisk deltager, og grunnlegger av organisasjonen MOT.
– Det han sa, gikk rett i hjertet. Da gikk penna fort i skriveboka. Men det har vært veldig mye annet spennende også.
Gode verktøy
Lisbeth Olsrød er daglig leder i Salbutangen FUS barnehage i Larvik. Også hun får spørsmål om sin beste metode for å løse ting når det er problemer
på jobb.
– Jeg er veldig for å skape gode relasjoner til
medarbeiderne mine. Jeg kjenner de godt. Det ble sagt under foredraget til Gitte og Thomas Nesset Midelfart, at da har man et
veldig godt fundament når det oppstår ting. Og vi fikk jo også noen gode
verktøy i forhold til å bli godt kjent med de ansatte - og hvordan jeg kan kjenne
meg selv godt. Da vet jeg at «når jeg gjør sånn, så reagerer du
sånn». Og da kan man planlegge ut fra det, sier hun, og fortsetter:
– Og jeg vet også hva som trigger meg, for jeg vet at «når du
sier sånn, så trigger det det i meg, og da må jeg jobbe med det…» Så det er litt min metode.
– Har du fått med deg noe nyttig disse dagene?
– Ja, jeg synes både jeg har fått bekreftelse på at det er riktig å bruke tid på enkelte ting. Og så er det alltid noe nytt å ta med seg. Det har vært nyttige
foredrag og nyttige verktøy, oppsummerer Olsrød.
Pedagogisk leder Kristine Røsholt var en av i alt fem deltagere fra Sorknes barnehage på Lillestrøm som hadde tatt turen til Bodø disse dagene.
– Hva er din beste metode for å løse floker på jobb?
– Det er rett og slett å prate sammen. Ta det med én gang og før det blir noe
stort, det er mitt beste råd egentlig.
Også hun fikk med seg nyttige tips i foredraget til ekteparet Midelfart.
– Særlig dette med å se på hver enkelt sine egenskaper. Å sette seg sammen som gruppe og se på hva som er bra hos oss, og hva som er våre allergier mot hverandre. Og så finne løsninger. Det å se på hvordan vi kan utfylle hverandre i stedet for å jobbe mot
hverandre.
Utfordring fra statsråden
Konferansen hadde også både politisk debatt på programmet, samt et innlegg fra kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) - som også delte ut prisen til Årets barnehage under festmiddagen mandag.
Dagen derpå hadde hun blant annet denne oppfordringen til barnehagelederne i salen:
– Det er viktig at barnehagelederne som er nærmest de ansatte legger til rette for et godt arbeidsmiljø. Det vet vi gir effekt, og det er viktig at lederne tar på stort alvor.
– Jeg synes først og fremst det var kjempebra at hun tok seg tid til å være her i to dager sammen med oss, det er jeg kjempeimponert over, sier Lise Halsen.
– Og til det hun sier, tenker jeg at det er et samarbeid. Mye ligger på oss ledere, og så ligger det også mye ansvar på politikerne. Men jeg synes det har vært lovende det vi har hørt fram til nå, i forhold til både gruppa som jobber med et forlik, og statsråden som ut fra sitt ståsted kommer med gode tilbakemeldinger til oss. Det synes jeg er veldig spennende. Det er viktig at vi har litt håp om at det kan bli bra!
– Jeg er jo enig, men det å være leder i en barnehage er ikke bare, bare. Jeg ser på meg selv litt som en vaktmester, samtidig som du skal være personalleder og drifte barnehage, og sørge for at foreldrene er fornøyde, at barna utvikler seg og at de ansatte trives på jobben. Tenker man overordnet på det, med lovverk og regjering, så er de opptatt av at kvaliteten skal være god. Og for å få til det er de jo avhengig av de ansatte, at sykefraværet er lavt, og gode strategier og rutiner for hvordan man jobber. Alt henger sammen. Så jeg tenker det er veldig spennende hva regjeringa kommer fram til. Det er helt avgjørende for hvordan framtida blir.
Også Lisbeth Olsrød sender ballen delvis tilbake til politikerne:
– Interne problemer i min barnehage er det jeg som skal løse, men problemene i sektoren er det opp til politikerne og andre å løse, sier hun.
Og er spent på om høstens samtaler til slutt ender med et nytt barnehageforlik.
– Blir det et barnehageforlik eller ikke? Jeg er kjempespent. Men det høres jo ut som de har en positiv innstilling og god vilje til å få det til. Og det er en god start.