«En barnehagelærer som bruker engasjementet sitt langt ut over egen arbeidsplass», skriver forslagsstiller om Ingar Arne Aae.

Inspirasjon på ingarsk

Det Ingar Arne Aae elsker med å jobbe i barnehage, er at man kan gjøre det man har lyst til.

Publisert Sist oppdatert

41-åringen satt i lunsjen med ungene da klokka på håndleddet ga et diskret signal. Nummeret var ukjent. Da han fikk anledning til å sjekke telefonen, så han at det tapte anropet var fra PBL.

– «Hva galt har jeg gjort nå?» humrer Ingar Arne at han tenkte.

Tvert imot hadde han gjort mye bra. En kort telefonsamtale senere visste barnehagelæreren at han var en av tre finalister i kåringen av Årets barnehageinspirator.

– Da ble jeg satt ut. Det skjer ikke så ofte. Men det er veldig hyggelig. Utrolig artig å bli lagt merke til, sier Espira Casa Musica Barnehages egen Solan Gundersen.

Rekke av tilfeldigheter

Det var kroppsøvingslærer han skulle bli. Trodde han. Aae er oppvokst på Averøya i Møre og Romsdal som minstemann av fem søsken. Han hadde avtjent verneplikten på Sætermoen i Troms da han nærmest kastet kron og mynt om hvor han skulle studere.

Valget falt på Levanger, og her har han blitt værende.

Men klasserom og gymsal måtte klare seg uten Aae. I stedet jobbet han med mye og mangt forskjellig, senest i butikk, helt til han via sin samboer som var assistent i barnehagen, ble introdusert for et vikariat hos Barnas Moa Barnehage.

Et par måneder senere hadde han søkt førskolelærerutdanninga.

– Jeg var 28 da jeg startet på studiet. Voksen student, som visste hva jeg skulle bli. Jeg hadde arbeidserfaring, ledererfaring, og følte meg moden.

Samboeren utdannet seg til farmasøyt, og jobber ikke lenger i barnehage. Ingar Arne har ikke sett seg tilbake.

Han har vært barnehagelærer i 11 år nå.

 På riktig sted

– Du havnet på riktig hylle?

– Jeg var onkel i en alder av 4. Mine 14 onkelbarn har senere fått 12 barn. Så jeg hadde en del erfaring med unger fra før av. Jeg har vel det folk kaller barnetekke. Jeg får fort kontakt med barn, og de blir raskt trygge på meg. Jeg tror det handler om at jeg finner på mye rart og artig, sier Aae.

Litt herjing kan det bli. En enkel lek som «bjørnen sover» er en stadig populært når de store barna i Casa Musica er ute, og Aae tar gjerne rollen som bjørn. «Boksen går» er også en slager.

– Jeg er superheldig. Har mange kompiser som sitter på kontor, og som går 2000 skritt per dag. Jeg har 15.000-20.0000 i løpet av en arbeidsdag.

Sist uke laget han en spontan vulkan i sandkassa ved hjelp av natron, oppvasksåpe og eddik.

– Dagen blir mye artigere når man leker seg. Mange unger har behov for det, og trenger støtte i leken. Jeg brenner for voksne i innelek og utelek. Voksenrollen er viktig, og jeg tror vi må være bevisst på at vi er sosiale vesener som noen ganger trekkes mot hverandre, sier Aae.

- Jeg skal se barna og møte dem der de er. Det er jobben, sier Ingar Arne Aae.

Energipåfyll

Apropos sosial. Ingar Arne, som selv er far til to på ti og fem, er av den typen som får energi av å være sammen med andre mennesker. Ved siden av jobben er han kjent som både trubadur og showmann.

– Jeg er veldig engasjert i mange saker. Kreativ og med mange ideer. Noen ganger for mange ideer, kanskje. Jeg er ganske ressurssterk, har stort nettverk og stor gjennomføringskraft på det jeg gjør. Så er jeg leken, musikalsk og blid. Og glad i folk. Opptatt av at folk rundt meg skal ha det bra, lyder selvangivelsen i korte trekk.

Han vil gjerne inspirere. Til å gjøre det man synes er gøy. Til å tørre å være seg selv. Og ikke minst: til at flere gutter og menn bli klar over hvor bra det kan være å jobbe i barnehage.

Etter flere år som ildsjel i MiB-nettverket (Menn i barnehagen) i Trøndelag, har han tatt på seg å være koordinator. I mai leder han en fagsamling med 70 deltakere på Stiklestad.

Aae har også satt seg fore å besøke alle ungdomsskoler i Trøndelag for å spre et viktig budskap.

Årets barnehageinspirator

Under PBLs landsmøte 12. og 13. mai kåres Årets barnehageinspirator for tolvte gang - i ny drakt. 

Kandidater til prisen kan være personer, organisasjoner, grupper eller prosjekter som har gjort seg bemerket i sektoren, enten lokalt, regionalt eller nasjonalt, og oppfyller ett eller flere av følgende kriterier:

  • Inspirerer til å søke barnehagelærerutdanning
  • Inspirerer til å jobbe i barnehage
  • Bidrar til at barnehagelærere blir i yrket
  • Bidrar til faglig utvikling og kvalitet i barnehagene
  • Bidrar til å styrke omdømmet av yrket og sektoren
  • Bidrar til å øke statusen til profesjonen

I alt kom det inn forslag på 139 ulike kandidater. 

Dette er finalistene: 

Ive Tandberg - barnehagelærer, foredragsholder og selverklært «wild child» og  driver instagramkontoen «Friluftsloffing».

Marcela Montserrat Fonseca Bustos - universitetslektor ved OsloMet, særlig opptatt av inkludering, ekskludering, heteronormativitet og flerkulturelle perspektiver på barndom og barnehage.

Ingar Arne Aae - barnehagelærer med videreutdanning i veiledning og pedagogisk ledelse, Espira Casa Musica og koordinator for Menn i Barnehagen i Trøndelag. 

 Vil vise hvorfor

– Jeg tenker det er lurt å komme inn tidlig. Målet er å så et frø, være et ansikt og inspirere. Vise hvorfor jeg synes det er så bra å jobbe i barnehage. Gjennom nettverket forsøker vi å sette sammen team på én barnehagelærer og en fagarbeider som møter elever i åttende klasse.

Aae besøker skolene for å gjøre yrket synlig.

Noen rektorer har rådet dem til å rette seg mot mer modne tiendeklassinger, men Aae står på sitt.

– I tiende har mange allerede bestemt seg. Dessuten er det en fordel at det ikke er så lenge siden elevene selv gikk i barnehage, og at de husker voksne derfra, sier Ingar, som også vil arbeide for å få i gang lekeressursordningen igjen – slik at flere unge får prøvd å faktisk jobbe i barnehagen.

– Hvem eller hva har inspirert deg mest i din karriere?

– De folkene jeg har møtt på veien. Paul Yngve Green, som var min første praksislærer i Ruffen Kanvas-Barnehage. Jeg holder med Manchester United, og skjønte at dette kom til å bli bra da logoen hang på døra da jeg kom. Det tror jeg er en nøkkel, at menn får en mannlig praksislærer. Han lærte meg mye om hvordan lede folk, og hvordan møte unger.

 Mentor og venn

– Så møter man jo mange folk som inspirerer, på MiB-samlinger og andre steder. Jeg kunne sagt Hjørvard Bjørnbeth som har halvparten menn blant sine ansatte i Brekkåsen Idrettsbarnehage. Men skal jeg nevne én, blir det min første praksislærer. Jeg lærte utrolig mye av han faglig og som menneske, og han er en god venn i dag, fortsetter Aae.

Selv har han tatt videreutdanning i veiledning og pedagogisk ledelse etter barnehagelærerutdanningen. Kunnskap er gøy, sier mannen som også har jobbet som quizmaster på si, og som etter eget utsagn svampaktig suger til seg både nyttig og unyttig viten. Begge deler finner han god bruk for i arbeidet med barna.

For mange er han også kjent som musiker, og det er en interesse han har fått rom for å ta med seg inn i barnehagen. Bokstavelig talt. Barnehage.no har tidligere omtalt både lydstudioet og julekonsertene til Espira Casa Musica, som Aae står i spissen for.

– Det jeg elsker med barnehage, er at man kan gjøre det man har lyst til!

 Latter og relasjoner

– Hva er dine beste tips i arbeidet med barn?

– Det er å se hver enkelt unge. For meg er det nå 28 i en alder av 5-6. Jeg skal se dem og møte dem der de er. Det er jobben.

Metoden hans består i stor grad av å finne på artige ting. For eksempel snakke «ingarsk». Et egenutviklet tullespråk som skaper latter og bygger relasjoner.

– Vær leken, bruk deg selv og det som er dine kompetanser og interesser. Og så må man ikke være redd for å drite seg ut. En del voksne er redd for hvordan det ser ut for andre voksne. Jeg danser ballett med barna. Det er ikke veldig fint å se på, men veldig artig. Så ikke vær selvhøytidelig, men ha det gøy og vær på ungenes nivå, råder Aae.

Han bruker også et språk så godt som alle forstår:

– Musikk er magisk, for alle aldersgrupper. Jeg mener å ha lest at «Drillo» en gang har sagt at han ikke liker musikk, men han er vel den eneste jeg har hørt om. Musikk er noe universelt og urgammelt, som alle kan ta del i. Minoritetsspråklige barn blant andre.

Julekonsert. Espira Casa Musica, Levanger.
Fra Casa Musicas julekonsert i Levanger kirke.

Alt det gode

Ingar lager og gir ut barnemusikk selv. Med Rocke-Rolfs Råkule Rockeband har han tatt «Bæsjesangen» til radio og strømmetjenester, og nå får han hyggelig respons i form av meldinger fra foreldre til barn som har slitt med do-gåing, og finner hjelp i låten.

Barna forteller at Ingar er flink til å spille gitar, at han leker masse med dem og at han lar dem synge i mikrofon så ofte de vil. «Ingar er snill og har et rockeband - det er tøft det», står det i nominasjonsteksten.

For voksne spiller han til bryllup og fest som trubadur og med fullt band. Interessen har også smittet over på tobarnsfarens egne gutter.

Hans erfaring er at barn i barnehagen er interessert i det de voksne gjør. For hans egen del er det musikk. For andre kan det være noe helt annet.

– Barn liker å få oppgaver og elsker å hjelpe til. Gjør man noe man er interessert i, blir det artigere å være voksen på jobb, samtidig som det blir mer spennende for ungene, lyder Aaes filosofi.

Fra barnehagens studio.

Han opplever at barnegruppene har større behov nå, enn for 10-15 år siden. Han skulle gjerne sett at politikerne skjønte og tok konsekvensen av at det trengs flere voksne i barnehagen. Samtidig er det viktig å vise fram alt det bra man får til, mener Ingar.

Flåklypa

Framtidsvisjonen er å bidra til en sektor med dobbelt så mange menn som i dag. At flere kommuner og kjeder setter inn tiltak for å nå det gamle 20-prosentmålet. Og ikke minst fortsette å gjøre så god en jobb han kan, gi barna gode minner, opplevelse av mestring og god selvfølelse.

– For verden er ganske tøff. Vi må, sammen med foreldrene, jobbe for å skape robuste barn.

Aae er ydmyk over å bli nominert til pris. Samtidig:

– Det er ikke alltid like enkelt å stikke fram hodet og si at vi får til. Jeg mener vi må bli flinkere til å hylle forskjelligheten i barnehagen, og i måten barnehager drives på. Vi bør være flinke til å fremsnakke hverandre, og skryte av det som er bra, sier han.

For noen år siden gjennomførte de en personlighetstest blant personalet i barnehagen, der resultatet ble knyttet opp mot karakterer fra Flåklypa Grand Prix. Ingar ble Solan Gundersen.

– Jeg synes Flåklypa er en fin metafor. Vi trenger alle sammen, både Sjeiken, Ludvik og Reodor. Men vi kan godt være flinke til å si at det er bra for barnehagen at vi har en Solan.

Powered by Labrador CMS