Barna i Vækerø gård Kanvas-barnehage ble de første til å finne asiatisk strandkrabbe (Hemigrapsus sanguineus) i Oslofjorden.

Barnehagebarn fant uønsket art i Oslofjorden

– Det var barna som la merke til at den ene krabben skilte seg ut, forteller Hanna Eggum Jakobsen i Vækerø gård Kanvas-barnehage i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

I august ble barn og ansatte i Spangereid naturbarnehage i Lindenes de første til å finne asiatisk strandkrabbe (Hemigrapsus sanguineus) i Norge.

Da de eldste barna i Vækerø gård Kanvas-barnehage var på tur langs Bestumkilen i slutten av september, fant også de en liten krabat som skilte seg ut fra en vanlig strandkrabbe.

– Under en tidligere tur hadde vi fått to berggylter i en teine jeg hadde tatt med. Vi hadde veldig lyst til å fange flere fisk. Vi kastet derfor ut teinen før lunsj og håpet at det skulle komme noe i den. Da vi trakk teinen, så vi fem krabber. Først var vi litt skuffet over at vi ikke hadde fått fisk, men da vi tok krabbene ut oppdaget barna at en av dem så litt annerledes ut enn de andre.

Det forteller pedagogisk leder Hanna Eggum Jakobsen.

Det var barna som oppdaget at den ene krabben skilte seg litt ut fra de andre strandkrabbene.

«Bokse-krabbe»

– Barna kalte den for en «bokse-krabbe» fordi den hadde så store klør. Jeg la ikke merke til at det var noe spesielt med krabben med en gang, men fordi barna fortsatte å snakke om bokse-krabben og var veldig interessert i den, tenkte jeg at den burde undersøkes litt nærmere, sier barnehagelæreren.

– Jeg kom på en artikkel jeg nylig hadde lest om en barnehage på Sørlandet som hadde funnet en asiatisk strandkrabbe, og begynte etter hvert å mistenke at dette kunne være noe helt spesielt.

Jakobsen og barna gjorde et kjapt søk på Google og fant et bilde som lignet på krabben de hadde fått i teinen.

– Da bestemte vi oss for å ringe til Havforskningsinstituttet. De ba oss om å sende dem bilder av krabben, forteller hun.

Første i Oslofjorden

Barn og ansatte måtte ikke vente lenge i spenning før havforsker Vivian Husa ringte dem opp igjen.

Hun kunne bekrefte at dette var samme type krabbe som ble funnet ved Lindesnes i sommer, og at det var det første bekreftede funnet av den asiatiske strandkrabben Hemigrapsus sanguineus i indre Oslofjord.

– Vi fikk beskjed om å putte krabben i fryseren og deretter sende den inn til Havforskningsinstituttet, forteller Jakobsen.

Asiatisk strandkrabbe (Hemigrapsus sanguineus):

Krabbens skjold varierer i farge fra grønn til lilla, oransjebrun eller rødlig. Den har mørke bånd på beina og røde prikker på klørne.

Krabben er relativt liten, har et firkantet skjold med en bredde på omkring 3,5 til 4 cm. Særlige kjennetegn for krabben er tre pigger på siden av skjoldet samt at hannene har en bløt knoll i hver klosaks. Under hvert øye har asiatisk strandkrabbe en udelt og regelmessig «kant».

(Kilde: Miljøstyrelsen, Danmark)

Stor formeringsevne

nettsidene til Havforskningsinstituttet omtales asiatisk strandkrabbe (Hemigrapsus sanguineus) som en høyrisiko-krabbe. Arten er nemlig vurdert til å ha svært høy risiko for invasjon siden den har stor formeringsevne.

«Den kan konkurrere med våre egne lokale strandkrabber om mat og territorium, og også påvirke andre lokale arter og økosystem negativt» skriver instituttet.

Ifølge Artsdatabanken hører den asiatiske strandkrabben hjemme i det nordlige Stillehavet. På 90-tallet dukket den opp i Europa i Le Havre-området i Frankrike.

Opptatt av livet under vann

Vækerø gård Kanvas-barnehage ligger tett opptil fjorden, og Jakobsen forteller at barna viser stor interesse for alt som har med havet og livet under vann å gjøre.

– Jeg er selv over middels interessert i dette temaet, sier den pedagogiske lederen.

På fritiden driver hun med ryddedykking i Oslofjorden og for ett år siden var hun med på å stifte Volden dykkerklubb.

– Jeg er opptatt av å ta vare på fjorden vår, som er syk og strever med forurensing og et artsmangfold som er på vei ned, forteller Jakobsen.

Gleden var derfor stor hos både barna og henne da de en måned etter krabbefunnet fikk mulighet til å være med representanter fra Havforskningsinstituttet for å se om det var kommet asiatisk strandkrabbe i teiner instituttet hadde satt ut i området der barnehagen fant den første krabben.

– To ganger har barna fått være med på å trekke krabbeteiner. Det var kjempegøy! forteller Jakobsen.

– På forhånd snakket vi mye om hvor viktig det er å kartlegge utbredelsen av arten. Barna fikk ta krabber ut av teinene, telle dem og slippe dem ut igjen i vannet.

Det ble ikke funnet flere asiatiske strandkrabber på disse utfluktene, men mange vanlige strandkrabber og ett eksemplar av søsterarten – asiatisk penselkrabbe – som har blitt registrert i Oslofjorden tidligere, opplyser pedagogen.

Kun to i Norge

Til Barnehage.no forteller havforsker Vivian Husa at det foreløpig kun er registrert to eksemplarer av Hemigrapsus sanguineus i Norge. Krabbene som ble funnet av Spangereid naturbarnehage i Lindenes og av Vækerø gård Kanvas-barnehage i Oslo.

Hun roser barnehagene for deres engasjement:

– Det er utrolig bra at barnehagene er på tur i fjæra og har observante barn og ansatte som kan se at det er en ny art de har funnet, sier Husa.

Havforskeren tror at både den asiatiske strandkrabben og penselkrabben Hemigrapsus takanoi vil øke på og spre seg til nye områder i årene som kommer.

– Penselkrabben er allerede utbredt i et vidt område i Oslofjorden, forteller Husa.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– To ganger har barna fått være med på å trekke krabbeteiner sammen med Havforskningsinstituttet. Det var kjempegøy! forteller Hanna Eggum Jakobsen.

«Bra at vi fant krabben»

Pedagogisk leder Hanna Eggum Jakobsen er imponert over barnas blikk for detaljer:

– Ved første øyekast er det ikke så lett å se forskjell på en asiatisk strandkrabbe og en vanlig strandkrabbe, men barna er veldig gode på å få med seg detaljer og oppdaget at den så annerledes ut.

Barna har også fått med seg at den asiatiske strandkrabben ikke er ønsket i Norge fordi den kan påvirke lokale arter negativt, forteller Jakobsen.

«Jeg synes det er bra at vi fant krabben for da er det ikke så mange igjen i havet, og fordi det er bra for de andre krabbene» sa et av barna om funnet.

– Vi er veldig takknemlige overfor Havforskningsinstituttet som inkluderte oss i arbeidet sitt. Det var veldig lærerikt og en unik mulighet. Dette var kanskje første og siste gang jeg og barna fikk være med på å registrere en ny, uønsket art i fjorden. Vi er veldig stolte av oppdagelsen vår, sier Jakobsen.

– Det blir interessant å følge med videre, på hvor utbredt denne arten blir langs norskekysten. Vi kommer til å være litt ekstra oppmerksomme på krabbene vi finner i tiden fremover, sier den pedagogiske lederen.

Powered by Labrador CMS