Madeleine Reiersølmoen og Marianne Borgenvik Kveseth ga det synlige beviset til statssekretær Synnøve Mjeldheim Skaar (Ap).

Klar melding fra 11.033 foreldre: – Mitt barn, mitt valg!

Det er foreldrene som kjenner barnas behov. Ikke ødelegg deres mulighet til å velge barnehage. Det var budskapet som ble overlevert til regjeringen tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

I mer enn to måneder har Marianne Borgenvik Kveseth jobbet for å få i stand et møte med politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet, og en anledning til å overrekke det håndfaste beviset på at 11.000 har engasjert seg i protestaksjonen hun har stått i bresjen for. 

Tirsdag ble hun invitert inn til statssekretær Synnøve Mjeldheim Skaar (Ap).

Tilfeldighetene ville ha det til at møtet fant sted dagen etter statsrådskiftet, hvor Kari Nessa Nordtun (Ap) overtok som kunnskapsminister. 

Marianne Borgenvik Kveseth hadde tatt turen fra Lillehammer. Med var også en annen mor, Madeleine Reiersølmoen, fra Arendal. Begge med mål og forventning om at foreldrenes budskap skulle bli hørt. 

Overrekkelsen 

Etter møtet, oppsummerer Kveseth slik til Barnehage.no: 

– Det gikk jo bra. Vi fikk fortalt om hva vi ønsker, og hva vi tenker om det som står i strategien – hvordan vi og mange andre tolker dette. De fikk fortalt litt om at det ikke er sånn de vil at det skal tolkes.

– Jeg sa til dem at da må de endre teksten. De skulle ta dette med seg tilbake og se på hvordan de eventuelt kunne få frem budskapet sitt på en tydeligere måte, være tydeligere på hvem som egentlig skal bestemme.

– Ble dere beroliget av det dere hørte?

– Beroliget og beroliget. Jeg vil vente til de dokumentene som skal frem, som er mer detaljert enn denne strategien, foreligger før jeg kan si om jeg er beroliget eller ikke. 

Bakgrunn

Foreldreopprøret «Mitt barn, mitt valg» kom i stand som en motreaksjon til regjeringens nye barnehagestrategi som ble lagt fram tidlig på året i år. 

Aksjonen fikk stor oppslutning i løpet av våren. 

Initiativtaker Kveseth har selv to gutter i privateide Lundgaardsløkka barnehage i Lillehammer. Sammen med en rekke andre foreldre sa hun klart ifra i en video publisert på Facebook, og en underskriftskampanje ledsaget av følgende forklaring: «Kunnskapsminister Tonje Brenna og regjeringen vil, i sin nye barnehagestrategi, gi kommunene verktøy til å overstyre foreldrenes valg. Som foreldre med barn i barnehagen reagerer vi stekt på dette forslaget». 

Nye lovforslag 

Foreldrenes frykt er at barnehagestrategiens formuleringer var et frampek om innholdet i regjeringens lovforslag om styring og finansiering av private barnehager, som avtroppende kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har varslet at vil bli lagt fram i løpet av året. 

Det er særlig ønsket om å gi kommunene «styringsrett når det gjelder godkjenning, av barnehager, opptak, dimensjonering og kapasitet», som har fått dem til å reagere.  I praksis betyr det at kommunene får rett til å bestemme hvilken barnehage barna skal gå i, og hvilke barnehageplasser som skal bestå, mener foreldrene bak oppropet. 

– Vi er bekymret for at en regelendring vil føre til at kommunen velger å fylle opp egne barnehager, slik at de små, private barnehagene ikke klarer å opprettholde driften, har Kveseth tidligere forklart

Skaar: – Hyggelig 

Møtet med foreldrene ble noe av det første Synnøve Mjeldheim Skaar foretok seg etter at hun overtok for statssekretær Kjetil Vevle, som fulgte med Tonje Brenna over i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.  

Hennes inntrykk etter å ha tatt imot Kveseth og Reiersølmoen, var positivt. 

– Det er hyggelig å møte folk som er engasjerte i barnehage. Det er jeg også, forsikrer Skaar overfor Barnehage.no. 

Synnøve Mjeldheim Skaar (Ap) kommer fra posten som konstituert statssekretær for Jonas Gahr Støre. Møtet med foreldrene var noe av det første hun foretok seg i sin nye rolle.

– Hva tenker du om at de hadde med seg underskrifter fra over 11 000 foreldre som er bekymret for at regjeringen vil skrenke inn deres mulighet til å velge den barnehagen de selv ønsker for barna sine? 

– Først og fremst vet jeg veldig godt, og er veldig glad for, at foreldre er engasjerte i barnehagene sine. Det skjønner jeg. Og så kan jeg berolige med at det ikke er valgfriheten vi har tenkt til å gjøre noe med. Vi har tenkt til å legge gode rammer for at vi også fremover kan ha gode private og offentlige barnehager i ulike kommuner.

Misforstått? 

– Betyr det at du mener at foreldrene har misforstått det som står i barnehagestrategien som regjeringen la frem tidligere i år?

 – De har nok lest den med større bekymring enn det er grunn til, når det gjelder hva vi har tenkt til å gjøre.

 – Og hva har dere egentlig tenkt til å gjøre?

– Den høringen skal vi sende ut senere i høst, så det kan jeg ikke gå mer inn på nå.

 – Det var statsrådskifte i går. Kommer det til å forsinke prosessen med å legge frem forslag til nytt styrings- og finansieringssystem for private barnehager?

– Høringen skal ut i høst, det er fremdeles planen. Og så må man sette seg godt inn i dette, men i utgangspunktet tror jeg det skal gå fint. 

Spent på høringen 

Marianne Borgenvik Kveseth legger ikke skjul på at hun er spent på hva som kommer. 

– Kommer dere til å fortsette å engasjere dere i denne saken fremover?

– Ja, absolutt. 

Powered by Labrador CMS