Jeanette Villanger Håland ville gi flere barn tilgang til den samme oppveksten som guttene hennes hadde fått. Sammen med samboer Stig Andre Grindheim bestemte hun seg for å starte barnehage.Foto: Privat
Fra oljekrise til barnehage: – Ville gi andre de samme opplevelsene som våre egne barn
Da oljekrisa rammet, gikk Jeanette Villanger Håland en helt annen vei. Barnehageeventyret varte i seks år på Grindheim gård.
Ideen oppsto under vaiende palmer og en stekende sydensol rett før jul i 2015. Jeanette Villanger Håland og Stig Andre Grindheim var i begynnelsen av 30-årene, hadde to gutter på seks måneder og tre og et halvt år, og hadde nylig tatt over gården til foreldrene hans på Grindheim i daværende Radøy kommune i Hordaland.
Begge hadde full jobb i oljeindustrien. Men fra 2014 til 2015 falt oljeprisen med 30 prosent. Oljekrisa rammet flere tusen ansatte.
Barnehagene som forsvant
I løpet av 2022 og 2023 forsvant 184 private barnehager, ifølge Udirs statistikk.
Gjennom en artikkelserie setter vi søkelys på disse barnehagene: Hvem var de, og hvorfor ble de borte?
Etter at de kommer hjem, tar de opp tråden. Jeanette har en dårlig magefølelse for jobben som NDT-inspektør. I mars året etter får hun beskjed om at hun kommer til å bli permittert.
De kaster seg rundt.
– Vi hadde ikke god tid på oss. Men alle var veldig hjelpsomme, og hele familien stilte til dugnad, sier Jeanette i dag.
Stig Andre trådte til som rørlegger, snekker og elektriker, mens Jeanette begynte å sette seg inn i hva som skulle til for å drive barnehage. Dialogen var god med kommunen, som heller ikke hadde erfaring med privat barnehagedrift.
Annonse
I Radøy var det fire kommunale barnehager. Den største, Prestmarka barnehage, hadde 126 barn i 2016.
– Jeg har hatt mine egne barn i kommunal barnehage, og var fornøyd med det. Men så er det noe med å kunne ha barna på et sted der det er litt mindre og tettere, og kunne gi dem et annerledes tilbud. Jeg hadde et ønske om å gi andre barn litt av de samme opplevelsene som mine barn fikk i oppveksten, med dyr og gårdsliv, sier Jeanette, og legger til:
– Jeg ville hatt de i en privat barnehage hvis det hadde vært en mulighet.
Startet med full barnehage
Hun medgir at de var spente.
– Vi var jo litt skeptiske til om noen ville sende barna til oss, som en helt ny barnehage og med et annerledes tilbud.
Da Grindheim familie- og gardsbarnehage åpnet dørene i august det året, begynte sju barn. Seinere kom enda ett til, og barnehagen var full. På gården var det kaniner, høns, geiter, Angus-kyr, hund og katt.
– Det å kunne la barna være tett på dyrene bidrar til å skape empati - noe som også kan overføres til mennesker.
– Hadde du noen erfaring med pedagogikk før dere startet?
– Nei. Jeg er utdannet radiograf, og det ble en bratt læringskurve. Det var mye å sette seg inn i. Men jeg fikk god hjelp og hadde et godt samarbeid med både kommunen og de kommunale barnehagene. Og viktigst av alt: Gode ansatte som virkelig brant for jobben sin.
Hun hadde to ansatte i fulltid, og en i en 40 prosent stilling. Kravet om en utdannet pedagog i 30 prosent ble vanskelig å innfri, så hun fikk innvilget dispensasjon.
Med unntak for 2018, gikk barnehagen så vidt i pluss alle driftsårene.
– Men det var ikke noe å bli rik av.
Jeanette ler når hun får spørsmål om de tjente godt med penger disse årene. Tvert imot, er konklusjonen.
– Vi brukte mye penger på å etablere barnehagen, og la mye penger i uteområdet og å innrede kjelleren som barnehagelokaler. Vi fikk også pålegg om å bygge et renseanlegg som kostet oss flere hundre tusen. Men det gikk stort sett rundt.
Barnehagemagi
På Instagram kan man følge barnehagens «magiske kvardag»: Fra museungen som får morsmelkerstatning til klekking av kyllinger - og reven som tok alle kyllingene et år. Høsting og prøvesmaking i både grønnsakshage og potetåker. Besøk hos nyfødte kalver i fjøset. Gleden over den første snøen, eller å kjenne pelsen til en myk kanin mot magen.
Den nest siste posten er full av hjerter:
«Snipp, snapp, snute, så var det eventyret ute❤️
Lavt barnetal gjer det vanskeleg å drive barnehagen vidare og eit vemodig val om å legge ned etter barnehageåret 2021/2022 har blitt tatt.
Me ser tilbake på kjekke og givande år på Grindheim, med fantastiske born, foreldre og tilsette😍Me har hatt ei nydeleg tid på Grindheim med mange kjekke opplevingar, flotte turar, mykje klemming, gode samtalar, nye vennskap, litt løgne dyr og mange gode minner❤️»
De aller minste
I 2021 var det 400 familiebarnehager, og totalt 3 160 barn gikk i familiebarnehage.
To år etter var 74 familiebarnehager borte. Ved utgangen av 2023 var det bare 2 400 barn som hadde et slikt tilbud.
Også gårdsbarnehagene er utrydningstruet. I løpet av de to siste årene er 20 gårdsbarnehager blitt borte. I dag er det bare 92 slike barnehager igjen.
– Vi skulle gjerne ha drevet videre. Jeg mener vi hadde en god og annerledes barnehage, og det var en tung avgjørelse. Særlig å si opp de ansatte. Foreldrene var fornøyde, og barna trivdes. Men vi turte ikke å gamble med at vi klarte å fylle opp alle plassene.
Barnetallene gikk ned i det som fra 1. januar 2020 ble Alver kommune. Samtidig bygde kommunen en ny, stor barnehage på den ene siden av den lille barnehagen. På andre siden ble en annen barnehage pusset opp.
– Da begynte vi å bli redde for hvordan det skulle gå, sier hun, og fortsetter:
– Da søkertallene kom våren for to år siden, endte vi opp med sju barn. Hadde vi hatt én søknad til, hadde det akkurat gått rundt. Men vi ville ikke risikere å bli nødt til å legge ned rett før oppstart eller underveis i barnehageåret, og barna ble uten plass, så da tok vi avgjørelsen. Det var ikke noen vei utenom.
Det å ha hjemplassen som arbeidsplass kjentes også etter seks år.
– Det blir en spesiell tilværelse der man nesten ikke oppholder seg hjemmefra. Vi hadde også ganske liten plass, og ble gående litt oppå hverandre. Etter hvert begynte jeg å jobbe deltid hos Bøvågen service på Mongstad.
Stolt av barnehagen
I dag er deltidsstillingen utvidet til heltid. Fra å jobbe med barnehagebarn, handler hverdagen nå om å tilby alt fra sjøtransport og vaktmestertjenester til maling og tømrerarbeid fra sin nye arbeidsgiver.
– Hadde du gjort det samme igjen, hadde du hatt muligheten?
Hun tenker seg om noen sekunder.
– Det var mer omfattende enn jeg så det for meg, der vi satt i syden og kom på idéen. Det er mye å sette seg inn i når man ikke har pedagogisk bakgrunn. Som at man må risikovurdere alt fra bombeangrep til oppkast... Så jeg tror jeg ville tenkt meg om en gang til, sier hun, før hun legger til:
– Men jeg er veldig glad for at vi gjorde det og at vi fikk det til, og er veldig stolt av barnehagen. Vi fikk noen veldig gode år, med glade barn og fornøyde foreldre - og ansatte som alltid ga det lille ekstra og brant for barnas beste. Og så ga vi oss på topp.
* Grindheim gards- og familiebarnehage er en av i alt 33 familiebarnehager som ifølge vår oversikt ble lagt ned i 2022.
Nedlagte barnehager i 2022 - familiebarnehager
Vår Familiebarnehage, Asker, Akershus
Etablert 2000.
Vibeke Frafjord Saint-Victor.
3 barn i 2021.
Vibå musikkfamiliebarnehage, Klepp, Rogaland
Etablert i 2003.
La ned etter 20 år i august 2022.
– Jeg har bestemt meg for at jeg ønsker å jobbe mindre fremover. Det blir en del ekstra arbeid på kvelder og i helger når man eier en privat virksomhet. Når jeg bor her i barnehagen er det så lett å gå å jobbe litt hele veien. Det er mye ansvar, og etter 20 år har jeg funnet ut at jeg ønsker å gi meg, sier styrer Hilde Nysted til Jærbladet.
14 barn.
Tusseladden familiebarnehage Ans, Snarøya, Bærum, Akershus
Oppført som for tiden stengt, men at den åpner igjen fra
høsten 2024 (Oslo kommunes hjemmesider.) Er en del av Tårnsvalen barnehager,
som har tre ordinære og tre familibarnehager inkludert denne iflg hjemmesiden.
6 barn i 2021
Løvlund familiebarnehage, Ringebu, Innlandet
4 barn i 2021.
Lykketrollet familiebarnehage Avd Saturnveien, Oslo
Del av en lang rekke Lykketrollet familiebarnehager og en
ordinær barnehage.
Del av Nøtteliten og Hakkebakkeskogen AS som driver 31 familiebarnehager i Oslo og Bærum
- Vi har kun lagt ned 1 avdeling i Ullern Bydel i 2022. Det
skyldes at vi mistet lokalet vi leide, og at det forrige Byrådet nektet
familiebarnehager å flytte over i nye lokaler. De anså flytting av en
eksisterende barnehage til nye lokaler som etablering av ny barnehage, og
nektet oss av den grunn tilskudd. Dette endret de på i 2023, så nå kan
familiebarnehager flytte over i nye lokaler innenfor samme bydel, skriver Raymond Frivåg til barnehage.no.
8 barn i 2021.
Grindheim Familie- og gardsbarnehage AS, Alver, Vestland