Marianne Haagensen er en av de etter hvert mange tidligere barnehageeiere som fikk kjenne konsekvensene av strammere økonomi i barnehagesektoren. Nå jobber hun ved SFO på Ranheim skole.Foto: Privat
– Jeg har forlatt sektoren for alltid
For et år siden måtte Marianne Haagensen ta den tunge avgjørelsen, og Lunderhaugen barnehage stengte dørene for godt. – Vi hadde verdens beste barnehage. Virkelig.
Når Marianne Haagensen tar telefonen, er hun fremdeles omgitt av lyden av barnestemmer. Nå stortrives hun som ansatt ved SFO ved Ranheim skole.
Tilbake til barnehagesektoren skal hun aldri.
– Vi var 11 ansatte i barnehagen. I dag jobber tre av dem fremdeles i sektoren, mens vi andre er enten i skolen, jobber på kontor eller andre steder, sier hun.
– Verdens beste barnehage
Hun kunne valgt en helt annen retning. Med bakgrunn som økonom var det heller ikke gitt at hun skulle starte barnehage for 17 år siden. Men i løpet av årene bygde hun opp det hun i dag mener var verdens beste barnehage.
Barnehagene som forsvant
I løpet av 2022 og 2023 forsvant 184 private barnehager, ifølge Udirs statistikk.
Gjennom en artikkelserie setter vi søkelys på disse barnehagene: Hvem var de, og hvorfor ble de borte?
– Jeg beklager sterkt overfor barna, familiene deres og de fantastiske ansatte i barnehagen at vi ikke har funnet noen måte å sikre fremtiden til barnehagen. Jeg jobber selv som assistent her og ser hver eneste dag hvilken fantastisk jobb alle ansatte gjør for barna, skrev hun blant annet i pressemeldingen.
Årsaken? Dårlig økonomi, først og fremst.
– Det var ingen ting som tilsa at vi skulle klare oss.
Annonse
Fem av de siste seks driftsårene gikk Lunderhaugen barnehage med røde tall. Overskuddet det ene året det gikk bra, var på 34 000 kroner.
– Vi merket godt at rammene ble veldig mye strammere etter at kommunen fikk ansvar for tilskuddene i 2011. Etter det ble det tøft. Så kom pandemien oppi det hele, og tok kvelertak på oss. Selv om vi hosta oss til et symbolsk overskudd det ene året, gikk det rett og slett ikke rundt lenger.
– Det har vært mange endringer i rammevilkårene gjennom årene barnehagen var i drift. Hva var mest merkbart?
– Kravene i bemanningsnormen og pedagognormen da den ble skjerpet. Det, og at man blir så sårbar ved sykdom.
Vond sirkel
Haagensen beskriver en vond sirkel som ble forsterket med stadig nye krav og høyere arbeidspress for særlig de pedagogiske lederne og styreren. Samtidig som barnehagen måtte telle hver eneste krone. Driftstilskuddet til de private barnehagene i Trondheim kommune lå godt under landsgjennomsnittet.
– Når vi ikke hadde penger til å sette inn vikar når noen ble syke, samtidig som det kom stadig nye krav, førte det til at andre igjen ble syke på grunn av arbeidspresset. Med enda høyere tempo og stadig nye oppgaver... Man klarer det en stund. Man kan alltids justere litt, men det ble så lite. Når det da begynner å gå skeis skal det så mye til for å rette opp igjen. Når man da ikke ser noe lys i tunnelen, blir det veldig vanskelig. Og så kom korona.
Utgiftene til det ekstra utstyret de brukte for å håndtere pandemien ble nok en stein til byrden.
– Jeg snakket med ledere i kommunale barnehager og spurte hvordan de fikk dekket utgiftene. Svaret var at «...vi får det ikke dekket, men setter det på en post i det kommunale regnskapet...» Forskjellene blir så veldig tydelige når det skjer endringer i samfunnet. Det er det samme nå, med prisveksten og rentenivået. At tilskuddene kommer to år på etterskudd bidrar til en enda større forskjellsbehandling.
Fant ikke løsning
Haagensen forsøkte både å få kommunen til å ta over, og å selge til andre private aktører.
Barnehagen lå i Sjetnemarka, som omtales som «ei bygd i byen». Ei bygd der det skal etableres 950 nye boenheter de nærmeste årene. Da nyheten om nedleggelsen sprakk, reagerte foreldrene.
«Sjetnemarka står i fare for å miste den nest største barnehagen sin etter sommeren hvis ikke kommunen hjelper oss og tar over driften.
Å miste Lunderhaugen barnehage er en katastrofe for «bygda i byen» . Kommunen plasserer barna våre i andre barnehager i det såkalte «nærmiljøet» der de fleste er avhengig av bil for å komme frem og hvor barna sogner til ulike skoler. Venner blir splittet og søsken risikrerer å ikke gå i samme barnehage.» (...)
«Det er tegnet inn en ny kommunal barnehage på området som bygges ut rett ved siden av den eksisterende barnehagen, men det er ikke planlagt noen form for start av bygging eller tiltak i fireårsplanen. Hvordan er dette å ta vare på barnas beste? Hvorfor blir Sjetnemarka nedprioritert? Det er barna våre som må ta støyten i en periode hvor relasjonsbygging opp mot skolestart er sentral.»
Protestene ble også gjentatt i et oppslag i avisa Nidaros.
Til liten nytte.
I svaret fra kommunen, gjengitt av samme avis, skrev de:
«Det aktuelle boligområde ligger i Sjetne skolekrets, som ligger i opptaksområde Sjetne/Okstad/Tonstad/Hårstad/Rosten.
I dette opptaksområdet bor det i 2021 ca 920 barn i aldersgruppen 1-5 år. Kapasiteten i barnehagene i samme området er på 1070 plasser, mens av disse utnyttes bare ca 920 av plassene. Den lokale barnehagedekningen er dermed på over 100 prosent. Gjeldende prognoser viser en vekst i barnetallet på opp til ca 1100 barn i 2035.
I Skjetne skolekrets bor det ca 185 barn, mens kapasiteten er på 156 plasser. Det forventes en vekst opp til ca 270 barn i 2035.
Barnehagekapasiteten i skolekretsen er lav, men er ikke til hinder for den planlagte boligombyggingen, da det finnes ledig kapasitet i nærliggende områder. I dette området vil det likevel i årene framover være behov for å øke barnehagekapasiteten etter hvert som boliger bygges ut.»
– Kommunen tok vare på barna, og hjalp meg til å opprettholde driften fram til barnehageåret var slutt. Slik fikk vi sikret en god overgang for barna, sier Haagensen, men legger til at det ikke skjedde uten et visst press.
Det gikk 37 barn i barnehagen da dørene stengte for godt.
– I samtale med en mulig kjøper av barnehagen, påpekte han at den magiske grensen går ved 47 barn. Systemet er lagt opp slik at hvis man kommer under det, er det nesten ikke mulig å få det til å gå rundt med blant annet kravene til bemanning.
Den tidligere barnehageeieren snakker om at det koker ned til politikk.
– Vi var veldig velkomne da det var behov for full barnehagedekning. Men ikke nå lenger. Nå jobber man motstrøms, og det blir så innmari slitsomt. Det er veldig synd. Jeg skulle så gjerne ha drevet videre.
Nå er hun klar på at hun aldri kommer til å returnere til barnehagesektoren.
– Det er noe med å drive noe som er sitt eget. Da blir det vanskelig å skulle jobbe i en annen barnehage. Så det bestemte jeg meg for da vi la ned.
Haagensen begynte å søke på kontorjobber, men endte på intervju for en jobb ved SFO ved Ranheim skole. Hun merket det allerede da hun kom inn døra: Det var noe med atmosfæren. Hun ville fortsette å jobbe med barn.
I dag stortrives hun. Men:
– Jeg kjente det datt som en stein i magen når du ringte, sier Haagensen, og forklarer:
– Jeg sto i så mye dritt for et år siden.
Når journalisten spør etter bilder fra barnehagen, er svaret at alt er makulert. Etter 16 års barnehagedrift er det bare strimler og minner igjen.
* Lunderhaugen harnehage var en av i alt 47 ordinære, private barnehager som la ned driften i løpet av 2023, ifølge vår oversikt. Ifølge statistikken er det først og fremst de minste barnehagene, både familiebarnehager og ordinære barnehager med under 26 barn, som blir borte. Vår oversikt viser at også en del større barnehager la ned i løpet av de siste året. Les mer om dem i oversikten under.
Nedlagte barnehager i 2023 - Ordinære barnehager
Abrakadabra barnehage AS, Bodø
Etablert 2005.
Nedlagt sommeren 2023.
– Det har vært en vanskelig og tung beslutning å ta. Men det er rett og slett ikke økonomisk forsvarlig å drive barnehagen videre. Det har lenge vært utfordrende å få driften til å gå rundt i en liten barnehage som dette. Men etter nye kutt og innstramminger, går det rett og slett ikke lenger. Da er det bedre for alle involverte med en styrt avvikling etter dette barnehageåret, sier Kari Liss Pettersen, eier og styrer i Abrakadabra barnehage til Avisa Nordland.
18 barn i 2021.
Aurora steinerbarnehage, Nesodden, Akershus
En av tre private barnehager på Nesodden som la ned i 2023.
Bjørg Lobben Røed har drevet barnehagen, som i dag har 26
barn, siden 1991 og går nå av med pensjon. Hun sier til Akershus Amtstidende at det er
vanskelige tider for private barnehager.
28 barn i 2022.
Barnehagegården AS, Aurskog-Høland, Akershus
Etablert 2008, nedlagt ved endt barnehageår.
Krevende økonomi, blant annet med skyhøye strømregninger og liten eller ingen mulighet til å påvirke inntektene, oppgis som årsaken, ifølge en sak i Indre Akershus Blad.
- Det er en kombinasjon av at min mor som startet barnehagen er 72 år og ingen andre vil overta når rammebetingelsene som de er, sier styreformann Sivert Gammelsæther til Drammens Tidende.
13 ansatte.
37 barn.
Bjørndalen gårdsbarnehage og Sætre kunst- og musikkbarnehage, Asker, Akershus
Barnehagene ble stengt etter flere tilsyn fra
Asker kommune og ilagt en stor tvangsmulkt sommeren 2023. 12 ansatte mistet
jobben.
Bjørndalen: 22 barn i 2023
Sætre: 7 barn i 2022
Brøvigs Minde barnehage AS, Farsund, Agder
Etablert 1970.
Eid av Indremisjonsforbundet Sør. Forsøkte å få andre eiere, skulle
selge til kommunen, ble uenige. Slo seg konkurs en uke før kommunen skulle ta
over.
Hadde ni millioner i gjeld og hadde slitt med økonomien i en
årrekke.
13 ansatte.
32 barn.
Bråtveit natur og kulturbarnehage, Sveio, Vestland
Stengte dørene 23. oktober, etter åtte års drift i midlertidig godkjente lokaler og forsøk på relokalisering. Avisa Fremover har skrevet en rekke saker om barnehagen.
36 barn.
Ellingstad barnehage AS, Nesodden, Akershus
En av tre private barnehager på Nesodden som ble lagt ned i 2023.
Daglig leder og eier Runa Kjensli sier til Akershus Amtstidende at avgjørelsen er kompleks, men at personlige årsaker har vært førende. Samtidig nevner hun at strammere, statlige reguleringer har gjort framtiden mer usikker for private barnehager.
11 ansatte.
33 barn.
Frikultbarnehagen Ytteren AS, Rana, Nordland
Etablert 2018.
Nedlagt med bakgrunn i mangel på barnehagelokaler.
8 ansatte.
23 barn.
Frikultbarnehagen Hemnes AS, Hemnes, Nordland
Etablert 2001.
- Da vi gikk gjennom regnskapet per 31. oktober viste det et underskudd på omkring 400.000 kroner, og det viser klart at barnehagen ikke er levedyktig uten ekstraordinære tilskudd av kapital. Årsaken til dette er primært at rekruttering av barn til barnehagene i Hemnes i utgangspunktet er lav. Det er også en kjensgjerning at de generelle økonomiske rammevilkårene for drift av små private barnehager er blitt betydelig dårligere, sier styreleder og eier Ove-Johnny Bustnesli til Rana Blad i november 2023.
16 barn
Furu barnehage, Bærum, Akershus
Legger ned på grunn av mangel på barnehagelærere (sak i
barnehage.no).
45 barn.
Furumoen barnehage, Tynset, Innlandet
– Furumoen barnehage har over lengre tid hatt store økonomiske utfordringer. Marisko-stiftelsen er en lite barnehageeier, med ideelt formål, sto det blant annet i pressemeldingen.
– Vi har hatt en prosess på dette da vi i høst så på søkertallene og konkluderte med at det ikke var økonomisk forsvarlig å drive barnehagen lenger. Da ville vi heller avslutte med flagget til topps, enn at vi havnet i en vanskelig økonomisk situasjon, sier styrer Siri Rob til Lyngdals Avis.
5 ansatte.
11 barn.
Kongshavn barnehage, Arendal, Agder
Lagt ned i 2023 på grunn av mangel på barn; og bygget –
kapell og barnehage – ble lagt ut for salg. Driverne har også Sandnes barnehage på Tromøy.
11 barn i 2022.
Kverndalen barnehage, Ullensaker, Akershus
La ned ved årsskiftet – av økonomiske årsaker.
- Kverndalen barnehage er en liten barnehage med 22 barn, og har for lave inntekter i forhold til kostnadene. Selv med lav husleie går det ikke rundt. Vi kan ikke drive et AS som går i minus, sa Lillian Åkesson, kvalitetssjef i ULNA, til Barnehage.no.
– Grunnen er at vi for fem år siden kjøpte eiendommen med den gamle husmorskolen med tanke på å bygge nytt, men et stortingsvedtak stengte muligheten for at private barnehager kan ta opp husbanklån for nybygg, erstatningsbygg eller renovering, sier regionleder Anne Berit Lyng Malmo i Læringsverkstedet til barnehage.no.
14 ansatte.
32 barn.
Markå barnehage SA, Klepp, Rogaland
Etablert 2002.
Bygget brant ned første helga i januar 2023. (Barnehage.no)
Åpnet igjen som
kommunal barnehage i nytt bygg august 2023.
– Under pandemien har imidlertid høyt sykefravær og vikarbruk
spist opp det meste av den økonomiske reserven. Til nyttår kom i tillegg
regjeringens pålegg om omorganisering av driften av private barnehager. Det har
vært krevende for vår organisasjon, og medfører blant annet større økonomisk
ansvar til den enkelte barnehage. Vår eneste mulighet for å få økonomien på
plass var flere søkere nå i vår. Eierstyret besluttet derfor at det måtte tas
en avgjørelse om videre drift av barnehagen da søknadsfristen for barnehageåret
23/24 gikk ut 28. februar. Fødselsprognosene framover er heller ikke til hjelp.
Budsjettet for neste år viser et betydelig underskudd – selv om bemanningen
reduseres til det absolutte minimum, noe som uansett ikke vil være akseptabelt, sto det i en pressemelding gjengitt av Enebakk Avis.
Startet opprinnelig som en familiebarnehage i 1991, ble ordinær barnehage i 2005.
-
På nyåret måtte vi ta den triste beslutningen og stenge da det dessverre av
økonomiske årsaker ikke er mulig å drifte lenger, sier styrer Elin Johannessen til Fredriksstad
Blad.
Stengt 7. juli 2023.
20 barn i 2022.
Prismen Kanvas-barnehage, Bergen, Vestland
Etablert 2001.
9 ansatte.
27 barn.
Rundvannet barnehage SA, Tromsø, Troms
La ned etter 38 år – fikk ikke lenger leie lokaler av Tromsø
kommune ifølge lokale medier.
Lokalene ble åpen barnehage underlagt Familiens hus.
18 barn i 2022.
Røverhiet barnehage, Hammerfest, Finnmark
Åpnet i 1994.
Nedlagt 14. desember 2023, etter at styrer valgte å si opp, ifølge iFinnmark.
16 barn i 2022.
Sangfuglen barnehage, Lyngdal, Agder
Etablert 1991.
Antallet barn i kommunen gikk ned med 40 på to år, og Ragnhild Limmesand la ned med tungt hjerte: – Det har vært bølger med lave barnetall tidligere også, men i vinter skjønte vi hvilken vei det gikk. Det er trist, sier hun til Lyngdals Avis.
Nedlagt juli 2023.
9 barn i 2022.
Sentrum barnehage SA, Vardø, Finnmark
Etablert 2003, oppløst mars 2024.
Den eneste private barnehagen i Vardø.
14 barn i 2022.
Sinsen FUS barnehage, Oslo, Bjerke
Etablert 2010. Nedlagt 30. juni 2023.
«Barnehagen har ettårskontrakter på grunn av utbyggingen av nye Aker sykehus, derfor må de uansett flytte», står det blant annet i en sak i Avisa Oslo.
96 barn.
Sofusbarnehagen AS, Bergen, Vestland
Etablert 1995.
Den private barnehagen Sofusbarnehagen AS på Breistein
legger ned etter 34 års drift. Foreldrene fikk den triste beskjeden plutselig:
- Barna gråter, vi voksne gråter og de ansatte gråter.
Torsdag sist uke ble foreldrene informert via e-post i den
private barnehagen om at barnehagen har besluttet en legge ned.
Grunnen er den økonomiske situasjonen i barnehagen og
mangelen på tilstrekkelig tilskuddsordning fra kommunen. (Åsane Tidende)
Nordstrands Blad omtalte at Soltoppen
barnehage, en privat foreldredrevet barnehage som ligger på baksiden av Oppsal
kirke, var avhengig av å få inn 1,3 millioner kroner innen 1. mars.
Lokalene ligger i samme bygg som Skøyen ungdomsklubb og har
vært brukt som barnehage i årevis. Men i 2019 kom det frem at kirken, som er
utleier, aldri hadde søkt om å bruke lokalene som barnehage.
I mai i fjor ble bruksendringen avslått av Arbeidstilsynet,
og 1. mars gikk søknadsfristen for barnehagene ut. Dermed er Soltoppen
barnehage historie på Oppsal.
Konkursåpning desember 2023.
6 ansatte.
13 barn.
Soria Moria Kanvas-barnehage, Oslo, St. Hanshaugen
Etablert 1998.
15 ansatte.
48 barn.
Stabekktunet barnehage, Bærum, Akershus
Etablert 1995.
La ned sommeren 2023.
38 barn i 2022.
Stiftelsen Steinerbarnehagen på Nøtterøy Avd Labakken, Færder, Vestfold
Avd Stjerneskudd (Labakken) lagt ned 2023, 6 ansatte.
Avd Labakken: 7 barn i 2022
Avd Stjerneskudd (famliebarnehage): 7 barn i 2022
Stjernen FUS barnehage, Hyggen, Asker, Akershus
Etablert 2012.
Nedlagt sommeren 2023 med bakgrunn i synkende barnetall og anstrengt økonomi.
18 barn i 2022
Trondheim International Preschool, Trondheim, Trøndelag
Etablert 2005.
Daglig leder Bente Rodahl fortalte om en anstrengende økonomisk situasjon i et intervju med barnehage.no på tampen av 2021. I 2023 var det slutt.
Barnehagen varslet nedleggelse allerede i januar.
Årsaken var rett og slett at pengene ikke lenger strakk til.
Barnehagen sa samtidig at de skulle holde det gående til
sommeren 2023 slik at ingen skulle bli stående uten barnehageplassen de hadde
der midt i barnehageåret. Som en følge av nedleggelsen fikk barnehagen regning
på over 700.000 kroner fra KLP, hvor barnehagens tidligere eiere i sin tid
etablerte pensjonsordning for de ansatte.
Hadde planer om å bygge en helt ny
barnehage som skulle stå ferdig i 2018. Prosessen har ikke gått som planlagt og
nå foreligger det ingen fremdriftsplanplan for byggingen. Har i en årrekke har slitt med forfall, manglende vedlikehold og problemer med inneklimaet.
11 ansatte.
34 barn.
Vestsida kulturbarnehage, Nord-Fron, Innlandet
Etablert 2008.
12 ansatte.
31 barn i 2022.
Årskog barnehage SA, Fitjar, Vestland
Etablert 1989.
Slutt etter 37 år etter mange år med økonomiske problemer.