DEBATT

Eier og daglig leder i Småtjern naturbarnehage, Jørgen Kjørven.

– Kjære politikere, vi trenger et godt barnehageforlik

«Sektorens fremtid avhenger av at dere kommer frem til kloke og langsiktige løsninger» skriver barnehageeier Jørgen Kjørven.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Dette er et åpent brev til dere stortingspolitikere som akkurat nå sitter og forhandler om fremtiden til oss som driver, jobber eller ønsker å ha barn i, og ikke minst, hverdagen til de barna som allerede går i en privat barnehage.

Vi i Småtjern naturbarnehage er veldig glade for at dere nå har satt dere som mål å nå et nytt barnehageforlik. Vi håper virkelig dere kommer i mål, slik at det vil være mulig å fortsatt tenke langsiktig når det gjelder utvikling av skikkelig gode barnehager.

Det er sikkert mange områder som må jobbes med, men det er noen punkter som er spesielt viktige for oss:

1. At tilskuddsordninger er utformet slik at de gir oss mulighet for å tenke langsiktig og at det er «metodefrihet» (innenfor dagens regelverk, selvfølgelig). Det er helt avgjørende.

2. At vi får opprettholde den størrelsen vi har i dag, og at det er opp til foreldrene om vi får fylt opp alle plassene.

Slik jeg har forstått det, så er fortsatt det at kommunen kan ta ned plasser i private barnehager en aktuell problemstilling. Jeg tror akkurat det er en dårlig idé av flere årsaker.

Den første og mest alvorlige grunnen handler om kvalitet i barnehagetilbudet. Foreløpig er den mest pålitelige kvalitetsindikatoren i barnehagesektoren foreldrenes ønsker (foruten pedagog- og bemanningstetthet, som dere til en viss grad har fått orden på, og sykefravær, som dere ikke har fått orden på). Min erfaring er at det finnes mange bevisste foreldre som gjør grundige undersøkelser før de søker barnehageplass. I tillegg til å prate med hverandre og dele erfaringer, oppsøker de gjerne barnehagene for å finne ut hva de ønsker for sitt barn.

De barnehagene som klarer å levere høy kvalitet, får flest søkere. Barnehager som ikke får søkere til alle sine plasser må i så tilfelle utvikle tilbudet, slik at foreldre igjen vil foretrekke deres barnehage. I en situasjon der kommunen reduserer plasser jevnt fordelt på alle barnehagene, vil nødvendigvis den totale barnehagekvaliteten i kommunen bli redusert.

Vil føre til dårligere samarbeidsklima

Jeg har registrert at det åpnes for å gjøre tilpasninger i forhold til nedtrekket. At enkelte barnehager kan få «spesialbehandling». Det vil jeg advare mot.

Jeg tror en slik ordning vil føre til betydelig dårligere samarbeidsklima i kommunen. Det vil gi rom for at barnehagene kjemper for «spesialbehandling» av akkurat sin barnehage, med alt det innebærer av engasjement fra foreldre, personale, eier og andre. Et godt samarbeid mellom alle barnehagene i kommunene er en sterk driver for kvalitetsutvikling. En situasjon der barnehagene settes opp mot hverandre, vil da være helt ødeleggende.

Det har vel blitt påstått at foreldre ikke nødvendigvis vet best hva som er et godt tilbud. Det kan godt hende, men det er i hvert fall helt sikkert at verken politikere eller administrasjonen i kommunen har bedre kjennskap til tilbudet i den enkelte barnehage enn det foreldrene har. Med andre ord: Hvis kommunen velger å ivareta min barnehage spesielt, så er de nødt til å gjøre det på feil grunnlag.

Den andre årsaken er noe mer personlig. Dersom vår kommune skulle vedta at de kan komme til å benytte muligheten til å nedskalere i private barnehager, vil vi bli nødt til å avvikle samme år som de bestemmer det. Vi kan ikke vente til de eventuelt setter det ut i livet. Det vil ikke lenger være mulig å drive Småtjern Naturbarnehage på en god måte. 

Bakgrunnen for det er sammensatt, men jeg forsøker å fatte meg i korthet.

Bakgrunn:

- Jeg etablerte Småtjern naturbarnehage fordi jeg, gjennom førskolelærerutdanningen ble introdusert for forskning og pedagogisk filosofi som viste veien til en god barndom.

- Dessverre fant jeg ikke sammenheng mellom det jeg lærte og den praksis jeg observerte. Småtjern Naturbarnehage er et forsøk på å forene teori og praksis på en fornuftig måte.

- Det var ikke behov for flere barnehageplasser i kommunen da barnehagen ble etablert i 2001, men det viste seg at det var behov for en barnehage som denne.

- Penger har aldri vært motivet, og barnehagen har vært et «tapsprosjekt» for meg som eier, i all hovedsak i form av ulønnet arbeidsinnsats. Det er et valg jeg er komfortabel med ettersom jeg opplever at det pedagogiske prosjektet har vært ganske vellykket.

Dette er relevant i den aktuelle debatten fordi det ikke er tilfeldig hvilken størrelse barnehagen har. Antallet plasser barnehagen har er en viktig del av det pedagogiske prosjektet, og utgjør et av aspektene som bidrar til at vi kan utvikle kvaliteten. En reduksjon av antall plasser vil gjøre det umulig å opprettholde, og langt mindre bedre, den kvaliteten vi har på tilbudet i dag. Kort fortalt handler det om størrelse på personalgruppa, kompetanse hos personalet og gruppestørrelse (barn), samt noen grunnleggende pedagogiske ideer og verdimessige valg.

Så vet jeg at ingen kan garantere at vi har samme antall søkere til enhver tid. Det mener jeg heller ikke at noen skal. I de situasjonene der barnehagen ikke har fått søkere til alle plassene ved barnehageoppstart, vet personalet at deres jobb er trygg, ettersom jeg har kunnet regulere egen lønn. Det har jeg kunnet gjøre fordi jeg har visst at det er opp til oss å levere et så godt tilbud at foreldre ønsker å søke seg til oss.

Hvis antallet plasser barnehagen får opprettholde er uavhengig av personalets innsats og barnehagens kvalitet, vil det bli fryktelig usikkert å arbeide i en barnehage som vår. Hvis vi risikerer å måtte redusere antallet plasser fordi en annen barnehage ikke får nok søkere, så kan vi ikke lenger ta sjansen på fortsatt drift. Da er det bedre å legge ned umiddelbart. Det er umulig å opprettholde og, ikke minst, utvikle kvalitet fra år til år. Det blir som å leve «fra hånd til munn». Og – kjære politikere – kvalitetsutvikling er et langsiktig arbeid.

Nesten umulig å gjøre nødvendige oppgraderinger

Et annet aspekt er mulighet til oppgradering og vedlikehold. Slik det er i dag, er det allerede nesten umulig for en liten enkeltstående barnehage å gjøre nødvendige oppgraderinger.

Vi er i en situasjon der det, etter 23 års drift, er nødvendig å oppgradere lokaler. Slik det er i dag, er det ikke mulig å finansiere uten at jeg setter hus og hjem som sikkerhet for lån. Det kan jeg ikke ta sjansen på ettersom det ikke er penger til overs i barnehagen. Nå går oppgraderingen (veldig) sakte fremover med egen arbeidsinnsats, samt frivillig innsats av foreldre og ansatte. Hvis det blir uvisst hvor mange plasser jeg vil ha om noen år vil usikkerheten bli så stor at det ikke vil være vært innsatsen, og det vil være helt urimelig å ta imot hjelp. Da vil det være bedre å legge ned nå, fremfor å drive med gradvis dårligere kvalitet frem til videre drift ikke er mulig.

Jeg ser utfordringen med at kommunen har ansvaret for å ha nok plasser. Det største problemet i så måte kan ikke være at det er for mange plasser i private barnehager, ettersom en tom plass i en privat barnehage ikke utløser rett til tilskudd. Tomme plasser i vår barnehage er en økonomisk belastning, men bare for oss.

Det som vil være utfordrende for kommunen, vil være om vi plutselig legger ned barnehagen, slik at kommunen må sørge for tilbud til de barna som går hos oss. En bedre måte å løse det på vil være gjennom et godt samarbeid mellom kommunen og de private eierne.

Jeg håper dette ikke forstås som en kamp for at akkurat jeg skal drive barnehage. Det har ikke vært min intensjon. Som jeg skrev i begynnelsen, så er Småtjern Naturbarnehage i hovedsak et pedagogisk prosjekt. Det er interessant bare så lenge det er mulig å jobbe for best mulig kvalitet i barnehagen.

Kjære politikere, lykke til videre med det viktige arbeidet! Denne sektorens fremtid avhenger av at dere kommer frem til kloke og langsiktige løsninger.

Powered by Labrador CMS