
Spent på årets søkertall: – Avhengig av samarbeid med sektoren
Høsten 2024 gikk den treårige barnehagelærerutdanningen ved UiS fra å være campusbasert til å bli samlingsbasert. Nå endres den nok en gang.
På grunn av kraftig fall i søkere til barnehagelærerutdanningen la Institutt for barnehagelærerutdanning ved Universitetet i Stavanger (UiS) i fjor om heltidsutdanningen sin slik at den ble samlingsbasert.
– Vi har sett på resultatene fra Studiebarometeret og hatt dialog med studentene våre. Noe de gir oss tilbakemelding på, er at de ønsker seg mer fleksible studier, sa instituttleder Anita Berge til barnehage.no i fjor vinter.
Håpet var å tiltrekke seg flere søkere under opptaket senere samme år.
– Hvordan var søkningen til studiet?
– Søkertallene i 2024 viste også en nedgang, men nedgangen var ikke så stor som i 2023, forteller Berge.
Gjør endringer
Etter å ha evaluert den nye studiemodellen har universitetet besluttet å gjøre noen endringer for kullet som starter på barnehagelærerutdanningen heltid, høsten 2025:
– I den samlingsbaserte modellen la vi opp til å ha et mellomrom på én eller to uker mellom samlingene på campus. En del av studentene har gitt tilbakemelding om at de synes ukene hvor det ikke er undervisning og de har ansvar for eget studiearbeid, er ganske krevende, forteller Berge.
– Vi har hele veien ansett omleggingen til samlingsbasert modell for å være et pilotprosjekt. På bakgrunn av erfaringene til både lærere og studenter tenker vi nå at vi må fleksibilisere utdanningen på en litt annen måte.
Vikarjobb
For studenter som starter på barnehagelærerutdanningen høsten 2025 vil det være tre dager med undervisning på campus i uka, opplyser Berge.
– Vi kaller det en fleksibel heltidsmodell.
De to dagene studentene ikke har undervisning, kan for eksempel brukes til å jobbe som vikar i barnehage, i tillegg til selvstudium, påpeker instituttlederen.
– Dette kan være en vinn-vinn situasjon for både studentene og barnehagene. Vi vet at mange jobber ved siden av studiene, og hvis de først skal jobbe, så er det jo en fordel at de får prøvd ut yrket de skal ut i. Da får de også erfaringer som vil komme dem til gode i studiearbeidet, sier hun.
– Noe av intensjonen med en slik organisering av studiet, er også å bidra til å imøtekomme behovet barnehagene i området har for vikarer.
Berge forteller at universitetet denne uka har hatt møte med barnehageeiere i regionen.
– Vi inviterte dem til å spille på lag. Nå vet de at de har mulighet til å bruke våre studenter som vikarer.

Kortere dager
Berge forteller at de også har fått tilbakemeldinger fra 2024-kullet om at de har hatt for lange undervisningsdager når de har vært samlet på campus.
– Undervisningsdagene på campus, kortes derfor litt ned for neste kull. Det vil være samme mengde undervisning, bare at den nå vil foregå over kortere dager og det vil bli undervisning hver uke, forteller hun.
Instituttlederen understreker at de som startet på barnehagelærerutdanningen i fjor, fortsatt vil følge den samlingsbaserte studiemodellen, med noen justeringer.
– Vi jobber også med å få inn enda mer studentaktive læringsformer i utdanningen og bruke flere digitale ressurser, som igjen kan åpne for økt fleksibilitet for studentene, sier Berge.
– Langsiktig arbeid
15. april er frist for å søke høyere utdanning gjennom Samordna opptak.
– Vi er veldig spente på hvordan søkertallene blir fremover. Vi ser at vi er helt avhengige av å samarbeide med sektoren. Det hjelper ikke bare å omorganisere og fleksibilisere utdanningen. Barnehagene må også spille på lag med oss når det gjelder å motivere til utdanning, for vi tror mange av de potensielle studentene allerede finnes i barnehagene – som vikarer, assistenter og barne- og ungdomsarbeidere, sier Berge.
– Den siste tiden har både regjering, UH-sektoren og organisasjonene innen barnehage og skole hatt fokus på å jobbe sammen for å øke rekrutteringen til lærerutdanningene og læreryrket. Har du tro på at dette vil vises på årets søkertall?
– Jeg håper det, men jeg tror også at dette er et langsiktig arbeid, for lærerutdanningene har opplevd nedgang i søkertall over flere år. Det er nok mange faktorer som spiller inn. Vi er nødt til å jobbe sammen, og på flere områder. Da har jeg veldig tro på å legge til rette for at flere barn og unge får øynene opp for hva yrket barnehagelærer inneholder, sier Berge.
Hun viser til en undersøkelse gjennomført av kollegene Carl Cato Wadel og Per Einar Sæbbe blant studenter som startet på barnehagelærerutdanningen ved UiS høsten 2024.
– Mange svarte at de søkte studiet på bakgrunn av erfaring med arbeid i barnehage. Slik erfaring virker motiverende og rekrutterende, sier Berge.
Hun roser derfor et initiativ fra Gjesdal kommune. På slutten av fjoråret lyste de ut 30 lekeressursstillinger for ungdomsskoleelever, og fikk hele 116 søkere.
– En av våre undervisere skal ut og besøke disse elevene og snakke om arbeid i barnehagen, og på den måten gjøre dem oppmerksomme på barnehagelærerutdanningen.
– På UiS har vi også samarbeid med videregående skoler, som går ut på at elever på barne- og ungdomsarbeider kommer på besøk til universitetet og får informasjon om barnehagelærerutdanningen. Da får de for eksempel en smakebit fra en undervisningsøkt om lek, og mulighet for å snakke med faglærere og studenter. Jeg tror slike tiltak er medvirkende for å øke rekrutteringen på sikt, sier Berge.