
– Skulle ønske det så annerledes ut
Fallende søkertall til barnehagelærerutdanningen og regjeringens forslag til ny barnehagelov var blant temaene under NHO Geneos oppvekstkonferanse.
– Dessverre skulle jeg ønske det så annerledes ut for barnehagesektoren, sa Elise Waagen fra talerstolen mandag formiddag.
En snau time før Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson gikk på scenen i Næringslivets Hus, hadde årets søkertall til høyere utdanning blitt offentliggjort. De viste at barnehagelærerutdanningen nok en gang opplever et kraftig fall i antall førstevalgssøkere.
I år har 2153 personer barnehagelærerutdanning som sitt førstevalg. Det er en nedgang på 15,8 prosent sammenlignet med i fjor, ifølge Samordna opptak. Og nesten en halvering sammenlignet med 2021-tallene.
– Veldig bekymringsfullt
– Hva må gjøres for å snu denne negative trenden?
– Dette er først og fremst veldig bekymringsfullt, for vi trenger dyktige ansatte i barnehagene våre, sier Waagen som er 2. nestleder i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.
Hun trekker deretter frem at regjeringen sammen med organisasjonene i barnehage- og skole-Norge har fått på plass en lærerrekrutteringsstrategi.
– Jeg tror det bare blir enda viktigere å holde fullt trykk på tiltakene i denne strategien for å sørge for at det faktisk oppleves meningsfylt å jobbe i barnehage – at man opplever å ha meningsfulle dager og å strekke til, og at flere får lyst til å velge barnehagelærerutdanningen.
Hun peker videre på at arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning (ABLU) har vært en stor suksess, og er noe man bør satse enda mer på fremover.
– Her er vi nødt til å ha flere tanker i hodet på én gang, sier Waagen.
Skal lande nytt finansieringssystem
I sitt innlegg under konferansen snakket Ap-politikeren om viktigheten av å ha gode rammebetingelser for de som jobber i barnehage.
– Jeg tror det er noe av det viktigste vi kan gjøre for å få ungdommen til å velge denne viktige sektoren.
– Hvordan vil dere bidra til bedre rammer?
– Dette er sammensatt. Noe av det vi kan bidra med, og skal bidra med, er behandling av ny barnehagelov. Å få på plass et nytt finansieringssystem som skaper forutsigbarhet slik at man kan ha fokus på det viktigste – altså kvaliteten i barnehagen – tror jeg er kjempeviktig.
– Å ha nok ansatte, er også veldig viktig. Vi vet at det er høyt sykefravær i mange barnehager, og at det fører til stor slitasje på mange av de som står igjen på jobb. Det blir fort en ond spiral. Å jobbe med dette fra flere innganger, tror jeg er avgjørende for å snu søkertallene, sier Waagen.
Kritisk til kort behandlingstid
Administrerende direktør i NHO Geneo, Karita Bekkemellem, pekte på at det over tid har vært stor uro i sektoren blant annet knyttet til arbeidet med nytt finansieringssystem for private barnehager. Hun tror dette også kan ha virket negativt inn på søkningen til barnehagelærerutdanningen.
– Hjelper det at «alle» snakker sektoren ned? For det er det som har skjedd. Vi har fått et politisk ordskifte i Norge der det handler om å bygge ned 50 prosent av tilbudet, sa Bekkemellem fra talerstolen.
Fredag i forrige uke gikk NHO Geneo hardt ut mot regjeringens forslag til ny barnehagelov, og tidspunktet for fremleggelsen.

– Vi er opptatt av å ha vilkår som gjør det mulig å fokusere på innhold og på et forsvarlig arbeidsmiljø i fremtiden, sa Karita Bekkemellem fra talerstolen mandag ettermiddag.
– Vi kommer til å stå på til siste slutt for å sørge for at det vil være mulig å drive i denne sektoren på en forsvarlig måte.
– Trenger ro
Under konferansen uttrykte også sosialbyråd i Oslo kommune, Julianne Ferskaug (V), frustrasjon over regjeringens arbeid med nytt finansieringssystem:
– Nesten 100 000 barn i Norge vokser opp i fattige familier. Mer enn 50 000 barn i grunnskolen opplever å bli mobbet. Mange barn sliter med psykiske lidelser, men får ikke den hjelpen de trenger. Vi ser også at mangel på god integrering begrenser barns frihet og muligheter i livet. I sum fører dette til utenforskap blant barn og unge. Det er dette som er utfordringen, ikke hvem som eier barnehagene våre. Barnehagen er den mest sosialt utjevnende arenaen vi har. Og det er meningsløst at vi har et styre i dette landet som prøver å sabotere private barnehager, særlig når vi ser hvilket utfordringsbilde vi har, sa hun.

Barnehagene må få fred og ro til å levere sine viktige tjenester, mener Ferskaug.
– Nå har mine kolleger på Stortinget sittet tålmodig og ventet, de har presset og lokket, og prøvd å få regjeringen til å snu i arbeidet med ny lov om private barnehager. Over et år har de forhandlet, fra et håpløst utgangspunkt til at man har lyktes i å snu regjeringen på noen av de mest inngripende tiltakene i loven som går utover familienes valgfrihet, sa Venstre-politikeren som mener fokuset bør være på kvaliteten i barnehagetilbudet fremfor hvilket skilt som henger på døra.
– Diskusjon i grøftekanter
Aps Elise Waagen ledet høstens barnehageforhandlinger på Stortinget. Hun har tro på at man skal komme til enighet om et finansieringssystem som kan stå seg over tid:
– Regjeringen la frem barnehageloven på fredag, og til grunn for de videre forhandlingene vi nå skal ha i Stortinget ligger en avtale på tvers av partier. Her står likebehandling helt sentralt. Og muligheten til å ha like gode pensjonsvilkår i offentlige som i private barnehager er helt avgjørende og ikke noe vi er villige til å forhandle på. Jeg er sikker på at vi skal klare å ha gode prosesser fremover, sa hun under konferansen.
– Noe av det mest bekymringsfulle ved prosessen som har vært tidligere, er at det har vært en diskusjon i grøftekanter der man har beskyldt hverandre for å ha andre standpunkter enn det man faktisk har. Vi skal ha – og vi trenger – private barnehager, hvis ikke hadde vi ikke hatt nok barnehageplasser til ungene våre. Private barnehager utgjør en viktig del av mangfoldet. Jeg ser frem til det arbeidet vi nå skal gjøre. Vi skal passe godt på det mangfoldet vi har i dag, og jeg håper og tror at vi skal finne sammen, avsluttet Waagen.