Brattås barnehage på Nøtterøy i Færder kommune.
Onsdag morgen stengte Brattås barnehage.

Barnehage stengte brått – kommunen sier nei til kjøp

Færder kommune kjøper ikke Brattås barnehage på nåværende tidspunkt. Det ble enstemmig vedtatt av kommunestyret onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kveld fikk foreldrene i Brattås barnehage beskjed om at barnehagen ville være stengt fra onsdag morgen av.

– Jeg har besluttet å stenge Brattås barnehage. Som styreleder og daglig leder har jeg en handlingsplikt etter loven til å stoppe de økonomiske tapene - for å unngå å drive selskapet for kreditorenes regning. Den handlingsplikten utøver jeg nå, sier Trygve Bjarkø, som også er barnehagens eier, til Tønsbergs Blad.

Ifølge avisen har barnehagen slitt med økonomien i lang tid – og i mai besluttet Vestfold tingrett at eiendommen skal tvangsselges som følge av mislighold av lån fra Husbanken.

Kommunen krever gjenåpning

Eieren har ønsket å selge barnehagen til kommunen, og saken var altså til behandling i kommunestyret onsdag kveld.

Møtet startet med en orientering fra kommunedirektør Kristin J. Kirsebom, som mener den plutselige nedstengingen setter mange familier i en krevende situasjon.

Kommunen reagerer på at nedstengningen skjer uten forhåndsvarsling, noe som forsterker ulempene stengningen medfører for alle berørte. Kommunen reagerer også på at det skjer dagen etter at selskapet har mottatt betaling fra kommunen for barnehagens driftstilskudd for oktober, samt tilskudd for spesialpedagogiske tiltak ut året, og tilskudd til søskenmoderasjon og redusert foreldrebetaling.

«Kommunen har sendt et brev til eier av barnehagen med krav om gjenåpning. Hvis selskapet mangler økonomisk grunnlag for videre drift, plikter styret å slå selskapet konkurs» skriver Færder kommune på sine nettsider.

Under møtet redegjorde advokat Tor Erik Heggøy fra SANDS for flere juridiske aspekter ved saken. Han pekte på at barnehagen er i en prosess om tvangssalg, noe som innebærer at kommunen ikke kan inngå kjøp i henhold til tilbudet fra Brattås barnehage.

Da kommunestyret deretter behandlet saken om mulig kjøp, ble det enstemmig vedtatt at Færder kommune ikke kjøper barnehagen på nåværende tidspunkt.

Møte torsdag

De berørte barna har rett til barnehageplass i Færder kommune, og kommunen skriver på sine nettsider at de jobber med løsninger for å gi disse barna et barnehagetilbud.

Torsdag kveld er foresatte invitert til et informasjonsmøte der en plan for ivaretagelse av barna vil bli presentert.

Powered by Labrador CMS