Brattås barnehage på Nøtterøy i Færder kommune.
Brattås barnehage på Nøtterøy i Færder kommune.

Begjærer barnehage konkurs

Barnehageeier overholdt ikke tilbakebetalingsfrist. Færder kommune har startet arbeidet med en konkursbegjæring mot Brattås barnehage.

Publisert Sist oppdatert

Det melder NRK.

Onsdag i forrige uke ble Brattås barnehage på Nøtterøy stengt på kun ti timers varsel. Totalt 119 barn sto uten barnehageplass.

I etterkant har Færder kommune bedt Brattås barnehage AS om å betale tilbake om lag 2,5 millioner kroner i tilskudd, som ble utbetalt dagen før stengingen.

– Status er at kravet vi hadde ikke er overført, sier ordfører Tom Mello (H) til NRK tirsdag ettermiddag.

Tilbakebetalingsfristen ble først satt til mandag klokken 12, men ble senere utsatt med 24 timer.

Ifølge ordføreren begynner kommunen umiddelbart å jobbe med konkursbegjæringen.

Kommunedirektør Kristin J. Kirsebom sier til NRK at de foreløpig ikke vet akkurat hva som har skjedd:

– Vi vet at barnehagen har vært i en veldig krevende økonomisk situasjon. Sånn sett må vi forutsette at man ligger etter på forpliktelser man har, som for eksempel utbetaling av lønn, sier hun.

Eier, styreleder og daglig leder i barnehagen, Trygve Bjarkø, har tidligere sagt til NRK at det har vært vanlig praksis i årevis at tilskuddet som har blitt utbetalt fra kommunen i månedsskiftet har gått til lønninger for forrige måned.

Åpnet igjen mandag

Søndag ble det kjent at Færder kommune hadde inngått en avtale med eier om å kunne benytte barnehagelokalene til Brattås barnehage frem til 3. november.

«Innen den tid håper vi å kunne få til en avklaring på barnehagens fremtid» skriver kommunen på sine nettsider.

Færder kommune mener det beste er å fortsette drift i bygget til Brattås barnehage, og har som mål at det så raskt som mulig blir avklaring på om barnehagen skal driftes videre av kommunen eller en annen aktør.

De ansatte har fått tilbud om midlertidig ansettelse i Færder kommune, i første omgang til 3. november.

Konkursbegjæringen vil ikke få noen umiddelbare konsekvenser for driften, ifølge kommunen.

Bakgrunn for stengingen

Brattås barnehage har slitt økonomisk over tid, og gikk med 1,4 millioner kroner i minus i fjor.

13. mai i år besluttet Vestfold tingrett at Brattås barnehages eiendom skal tvangsselges som følge av mislighold av lån fra Husbanken. Husbanken opplyste i mai at barnehagen skylder dem i overkant av 54 millioner kroner, fordelt på tre lån. Avgjørelsen om tvangssalg ble anket, og i september landet også Agder langmannsrett på tvangssalg av eiendommen.

Barnehagen risikerer også å måtte betale tilbake 10,8 millioner kroner den har fått i tilskudd fra det offentlige, fordi Utdanningsdirektoratet etter et tilsyn konkluderte med at pengene ikke var brukt i tråd med reglene. Barnehagen har klaget på vedtaket, og klagen er til behandling hos Kunnskapsdepartementet, ifølge Tønsbergs Blad.

Eier Trygve Bjarkø hevder han ikke hadde noe annet valg enn å stenge barnehagen. Han sier han har handlingsplikt til å stoppe tap for kreditorer etter aksjeloven.

– Som styreleder og daglig leder har jeg en handlingsplikt etter loven til å stoppe de økonomiske tapene - for å unngå å drive selskapet for kreditorenes regning. Den handlingsplikten utøver jeg nå, sa han til lokalavisa i forrige uke.

Eieren har også uttalt til NRK at han for over to år siden fortalte kommunen at han ikke kunne drive barnehagen. Han mener de burde funnet en løsning.

Bjarkø har vært i dialog med kommunen om et mulig oppkjøp av eiendommen, men 2. oktober vedtok et enstemmig kommunestyre at de ikke ønsket å kjøpe barnehagen til tilbudt sum.

Powered by Labrador CMS