Stor, liten suksess. Styrerepresentant og barnehagemamma Marit Offerdal og daglig leder Liv Olaug Aasheim Nordal i Vindharpen barnehage.

Kvalitet i det små

Små og foreldreeide barnehager faller for fote. Så hvorfor blomstrer nettopp Vindharpen barnehage i Bergen?

Publisert Sist oppdatert

Vindharpen barnehage i Bergen har sin opprinnelse i kjeden Trygge Barnehager, som for over ti år siden søkte etter foreldre til å drive en barnehage med plass til rundt 70 barn. Etter at barnehagen var ferdig, overlot de driften til seks foreldre. Siden da er det nettopp foreldrene som har bestemt hvordan barnehagen skal driftes.

Og med et andelsinnskudd på fire tusen kroner, får Vindharpens foreldre både plass, et solid antall dugnadstimer og råderett i den populære, lille barnehagen.

– Vanligvis rømmer foreldre fra en slik dugnadsplikt og involvering. Men her står de i kø. Hva er hemmeligheten?

– Vi tenker mye på hva som er best for barna, foreldrene og de ansatte, og det har påvirkning på omdømmet vårt, sier daglig leder Liv Olaug Aasheim Nordal beskjedent.

Styrerepresentant og barnehagemamma Marit Offerdal smiler mens Nordal snakker. Hun er selv pedagog og representerer området som omhandler personal og pedagogikk i barnehagen.

– Det er ingen tvil om at det snakkes om barnehagen i nærmiljøet. Barnehagen har operert med lange søkerlister, og foreldre forteller om skuffelse hvis de ikke får plass.

Foreldrekartlegging

I Vindharpen har nemlig dugnadsplikten på minimum ti timer per andel motsatt virkning enn det man vanligvis ser. Det er fullt mulig å betale seg ut, men det er få som gjør det. Tvert i mot virker dugnaden styrkende og samlende blant foreldrene.

– Vi sparer store vedlikeholdsutgifter og en felles lagånd styrker samholdet samtidig som nettverk bygges, sier daglig leder og berømmer foreldrene som stiller så det suser.

Nordal har nemlig et triks opp i ermet. Foreldrekartlegging.

Hvert år gjennomgår nemlig foreldregruppen en kompetansekartlegging hvor de oppgir yrke og kompetanse som de kan bidra med. Dermed vet Nordal nøyaktig hvem hun skal henvende seg til når det er problemer med rør, elektrisitet, pedagogiske utfordringer og alt annet drift av en barnehage kan møte på.

– Vi har et svært stabilt styre bestående av foreldre. De er aktive styremedlemmer, spesielt juristene, ler Nordal og legger til at Offerdal har vært med på alle intervjuene av pedagogiske ledere i barnehagen.

– Vi velger styremedlemmer med omhu, for vi trenger jo ikke to eller tre med samme kompetanse. Nå har dessverre Marit sitt siste barn her, så vi trenger en ny pedagog i styret fra høsten. Men vi håper jo hun skal fortsette å produsere barn slik at vi kan beholde henne hos oss, sukker Nordal med glimt i øyet.

Overskudd gir betalingsfri

Det er ingen selvfølge å være små og oversiktlig i dagens barnehagenorge. Vindharpen har allerede fått tilbud om oppkjøp av en større aktør, men da protesterte foreldrene heftig og styret takket nei.

– Vi er en nonprofitt barnehage som blomstrer på grunn av foreldrene våre. Det er ingen som har sugerøret nedi vår kasse og ingen tar ut utbytte. Alt går direkte inn i driften. Vi har ti styremøter i året og 17 årsverk i barnehagen, oppsummerer Nordal.

Og hvis overskuddet skulle være et faktum i desember, har styret noen ganger innvilget betalingsfri i desember måned.

– Det er svært givende å være så aktive som vi er for å bidra til våre egne barns beste. Og vi jobber knallhardt for å holde barnetallet per voksen nede. Foreldregruppen har stor tillit til Liv og vi opplever få problemer vi ikke selv kan løse. Hun setter umiddelbart inn vikarer når det er behov og sørger for høy kompetanse og kursing av de ansatte. Foreldrene strekker seg ofte også langt over det som er forventet av for eksempel dugnad, sier en fornøyd mamma og styremedlem.

– Det unike med vår lille barnehage, er at også de voksne blir sett og hørt, smiler Offerdal.

Og de gode forholdene ryktes, skal man tro søkerlistene der foreldre spesifikt ønsker seg både dugnad og ettermiddagsarbeid for å få det kjæreste de har inn i nettopp denne barnehagen.

Det viser seg at trygt, smått og nært slettes ikke har gått av moten.

Powered by Labrador CMS