I Drammen fantes ved utgangen av fjoråret 80 barnehager, hvorav 34 kommunalt eide og 46 private.

Dropper kutt i barnehagenes åpningstider

Drammen kommunes barnehager skal fortsatt ha åpent 10 timer og 15 minutter daglig. Det sørget de borgerlige samarbeidspartiene for, sammen med Ap.

Publisert Sist oppdatert

– Vi reduserer ikke åpningstid i barnehagene. Det vil får for store konsekvenser for barnefamilier i kommunen vår som allerede har en stresset og logistisk komplisert hverdag. Barnefamilier vi ønsker skal flytte til Drammen, og ikke fra oss. Men det er viktig å nevne at det ville kunne vært noen positive konsekvenser av et slikt tiltak også.

Slik formulerte Kristin Moe Surlien (H) seg da hun tirsdag gjorde rede for kutt på til sammen 132 millioner kroner som et samlet kommunestyre har stilt seg bak. Et tall som vokser til 174 millioner kroner når man teller med ytterligere tiltak som posisjonen Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet, Høyre og Pensjonistpartiet hadde blitt enige med Arbeiderpartiet om.

Har snudd i saken

Fra talerstolen i kommunestyret vektla Surlien tilbakemeldingene som har kommet etter at samarbeidspartiene i formannskapet stemte for en time kortere åpningstid i barnehagene.

Nå har de altså snudd, og blitt enige med Ap.

- Arbeiderpartiet har hatt fokus på å redusere de samfunnsmessige og samfunnsøkonomiske konsekvensene så mye som mulig, ved å foreta kuttene der de gir minst følgekonsekvenser for våre innbyggere. For oss har det vært særlig viktig at ikke selve grunnlaget for befolkningsveksten vi så sårt behøver, altså barnefamiliene, skremmes bort fra kommunen vår, sa Mads Hilden (Ap) da det ble hans tur til å snakke.

- Vi vet at mange har etablert seg og lagt opp livet sitt ut fra muligheten til å levere i barnehage før de reiser på jobb og rekke tilbake før stengetid. Mange pendler innover mot Oslo, og er helt avhengige av dette barnehagetilbudet for å få tiden til å strekke til. Dersom åpningstiden innskrenkes, må ofte en av foreldrene ned i stillingsprosent. Vi har ikke råd til å ha arbeidsføre som kutter ned på egen arbeidstid for å tilpasse seg. Dette er i tillegg oftest mor, og medfører uønsket deltid, og enda større kjønnsgap på inntektene, argumenterte han.

Arbeidsbelastning

Saken har vakt engasjement fra flere hold. I Drammens Tidende har en gruppe styrere tatt til orde for kortere åpningstid, fordi de mener det ville bedret bemanningssituasjonen i barnehagene.

– Vi vet at dette også handler om arbeidsbelastning for de ansatte, sa Hilden, men understreket at han mener løsningen ligger i lovendringer, og at man ser på bemanningen, ikke i å ta bort et tilbud til innbyggerne nå.

Det hører med til historien at kommunedirektøren hadde anslått å spare 10 millioner kroner årlig på kutt i barnehagenes åpningstid. Selv om dette likevel ikke blir gjennomført, betyr det ikke at barnehagesektoren går klar av kuttrunden som nå har tvunget seg fram i Drammen.

På listen over sparetiltak som samarbeidspartiene og Ap er enige om, står nemlig å avvikle lokale moderasjonsordninger i barnehage og SFO. Hvorvidt det går an å spare 7,5 millioner kroner på dette som anslått, er imidlertid usikkert, blant annet grunnet ny makspris i barnehagene.

Alle partier i Drammen er for øvrig enige om tiltak knyttet til sentralt barnehageopptak. Poenget er å sikre at pedagognormen hele tiden er styrende for opptaket av barn i kommunale barnehager, så kapasiteten utnyttes maksimalt. Dette anslår kommunedirektøren at vil gi en innsparing på 2,5 millioner kroner.

Under kan du lese om tilsvarende sak i Nittedal kommune, der utfallet av ble motsatt.

Powered by Labrador CMS