Torbjørn Sølsnæs, bransjedirektør for barnehager i NHO Geneo (til venstre) og administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjelderup, uttaler seg om foreldreundersøkelsen.

Foreldreundersøkelsen: – Viser noe av kraften som ligger i privat eierskap og initiativ

I alt 155 432 foreldre har sagt sin mening om barnehagen - og de private kommer jevnt over litt bedre ut.  

Publisert Sist oppdatert

– Når vi vet at private barnehager får mye mindre offentlig finansiering enn kommunale barnehager, er det relativt oppsiktsvekkende at de private barnehagene i år etter år får bedre resultater enn kommunale barnehager på alle typer foreldreundersøkelser. Det viser noe av kraften som ligger i privat eierskap og privat initiativ, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL til pbl.no.

I alt 155 432 foreldre fra 1 721 kommunale og 1 819 private barnehager har svart på undersøkelsen, som ble gjennomført i januar i år.

Dette er hovedfunnene:

  • 93 prosent av foreldrene er svært eller ganske fornøyde med barnehagen.
  • Omtrent 1 av 5 foreldre er ikke fornøyd med bemanningstettheten (antall barn per ansatt i barnehagen).
  • Noen flere foreldre med barn i private barnehager er tilfredse med barnehagetilbudet enn de med barn i kommunale barnehager
  • Foreldre til de yngste barna er noe mer fornøyd med barnehagetilbudet enn de med eldre barn.
  • Nesten 3 av 4 foreldre er fornøyde med mattilbudet. Flere foreldre til barn i private enn i kommunale barnehager er fornøyde.
  • Flere foreldre i Norge enn i Sverige og Danmark er tilfredse med barnehagetilbudet.

– Spørsmålet en må stille seg når vi hvert år dokumenterer tilfredsheten er større i private barnehager enn i kommunale; når SSB viser at sykefraværet er lavere i private barnehager enn i kommunale; og når vi vet at kommunene bruker fem milliarder kroner mer enn de private barnehagene på å lage det samme tilbudet, burde ikke debatten handle om å begrense private barnehagers økonomi, men hva kommunene kan og må ta lærdom av når det gjelder det tilbudet som skjer i kommunal regi. Det er merkelig at en år ut og år inn kan se resultater som dette, uten å tenke at våre felles skattepenger må forvaltes på en bedre måte, sier Torbjørn Sølsnæs, bransjedirektør for barnehager i NHO Geneo, til egne hjemmesider.

– Spørsmål om kvalitet

De private barnehagene oppnår en litt bedre score blant annet på spørsmål om barnehagens utearealer, lokaler, leker og utstyr, mattilbud og bemanningstetthet. 

– Noen mener kanskje det er et paradoks at foreldre til barn i private barnehager er mer fornøyde med bemanningstettheten ettersom innrapporterte bemanningstall viser marginalt høyere bemanningstetthet i kommunale barnehager. Selv er jeg ikke veldig overrasket. Det kan nok være sammensatte årsaker, men påkoblet ledelse og høy bevissthet på prosesskvalitet er nok viktige stikkord, sier Schjelderup i PBL.

– Dette viser tydelig at bemanning ikke kun er et spørsmål om kvantitet, men også et spørsmål om kvalitet. Mange private barnehager prioriterer ledelse og organisering rundt barnehagehverdagen på en måte som gjør at tilbudet svarer til foreldrenes forventinger. Når konkurransen om arbeidskraften er stor og tilsøking til utdanningene er lave, er dette noe som smitter over på både foreldre og ansatte, sier Torbjørn Sølsnæs.

Viktig verktøy

Jørn-Tommy Schjelderup understreker at Foreldreundersøkelsen er aller viktigst som et verktøy for hver enkelt barnehage til å utvikle barnehagetilbud i tråd med familienes behov og forventninger.

Samtidig er han tydelig på at myndighetene bør anerkjenne familienes tilbakemeldinger gjennom å ivareta private barnehager som en viktig del av det offentlige velferdstjenestetilbudet.

Han peker på at den økonomiske forskjellsbehandlingen av private og offentlige barnehager har økt de siste årene. 

– Når private barnehager oppnår bedre resultater enn kommunale barnehager for mindre penger, må beslutningstakerne i regjeringen og på Stortinget stille seg følgende to spørsmål: 1. Hva kan kommunale barnehager lære av private barnehager? 2. Hvordan kan vi sørge for at private barnehager har rammevilkår til å levere gode velferdstjenester også i årene som kommer?

Den ferske statistikken viser samtidig at nedgangen i private barnehager fortsetter. I 2024 ble det 69 færre private og 23 færre kommunale barnehager. Det ble samtidig 1 035 færre barn i private barnehager og 133 flere barn i kommunale barnehagen i 2024 sammenlignet med 2023.

Powered by Labrador CMS