Vi bare blander et par spiseskjeer i håndlunken melk, og lar det stå lunt over natten. Så enkelt kan du faktisk lage din egen yoghurt.
Mette Randem
Ukas matrett fra Geitmyra Matkultursenter: Hjemmelaget yoghurt
Hjemmelaget yoghurt er veldig lett å lage. Bakteriene gjør jobben for oss!
Når vi lager yoghurt i undervisningen på Geitmyra matkultursenter for barn, refererer vi til en helt vanlig boks med yoghurt naturell som «en boks med bakterier». Vi bare blander et par spiseskjeer i håndlunken melk, og lar det stå lunt over natten. Så enkelt kan du faktisk lage din egen yoghurt. I teorien vil du for resten av livet bare trenge å kjøpe én boks med yoghurt, fordi du alltid kan starte neste omgang med litt av den yoghurten du allerede har fra før.
Barna synes det er morsomt med de små usynlige hjelperne våre, og for mange er det kanskje nytt at bakterier kan være snille, og ikke bare slemme. Bakteriene har morsomme navn. En av dem heter Streptococcus thermophilus. Thermophilus betyr at bakterien er glad i varme. Tenk om mennesker også hadde navn som fortalte hva de var glade i! Hva ville de forskjellige barna i barnehagen hett?
Husk at du må bruke ordentlig naturell yoghurt, og ikke en søtet variant med kunstig tykningsmiddel. Hvis du bruker økologisk melk kan du lage din egen økologiske yoghurt, noe som kan være vanskelig å finne i butikkene.
Ingredienser:(gir omtrent 1 liter yoghurt)
1 liter økologisk melk
2-3 ss yoghurt naturell
Framgangsmåte:
Varm forsiktig opp melken i kjelen til den er håndlunken (ca 40˚C).
- Rør varsomt inn yoghurt, og rør rolig rundt til alle klumper er rørt ut i melken.
- La kjelen bli stående med lokk på komfyren på over natten. Den skal da ha tyknet. Er du sikker på at du har en stekeovn med nøyaktig termostat, kan du godt la den stå over natten i denne, på 38-40˚C. Et annet tips er å sette yoghurten på badet, i nærheten av varmtvannsberederen, eller å pakke den godt inn i en dyne. Hvis yoghurten ikke blir tykk over natten ka du gi yoghurten en litt forsiktig oppvarming til mens du rører sakte rundt. Temperaturen må ikke gå over 45˚C. La den stå noen timer på nytt, så vil den nok være fin.
- Når yoghurten er klar kan du ta den over i mindre beholdere, og oppbevare den i kjøleskapet.
Tips:
Det er ganske lett å lage sin egen fruktyoghurt, og da trenger man ikke sukker. Ha litt bær eller frukt i et glass, hell på yoghurt og bland. Vil ikke barna ha klumper kan du kjøre det hele glatt med stavmikseren.