Kine er utdannet barnehagelærer, og ble først engasjert i
politikken for å fremme rettferdig behandling for private barnehager. Nå tar
hun en master i barnehagevitenskap ved UiS, fordi hun ikke er i stand til
å gjøre den fysiske jobben som barnehagelærer.
Slik ble Kine Lunde Myhre presentert i Sandnesposten (krever abonnement) tidligere i sommer, i en artikkel som handler om hvordan 21 år med sykdommen endometriose har gjort henne aktiv i politikken - blant annet for å sette kvinnehelse på agendaen. Nå står hun på 8. plass for Sandnes Høyre på lista til kommunevalget, og på 15. plass på lista til Fylkestingsvalget i Rogaland.
Ja, også er hun leder for valgkampen.
– Du går inn i en hektisk valgkamp omtrent samtidig som studieåret starter. Hvordan fungerer det?
– Nå går jeg siste året på masteren, og skal ha prosjektskissen klar søndagen før valgdagen. Så da må man planlegge, og gjøre mesteparten av jobben nå mens alle er på ferie. Men jeg synes det er kjekt, jeg liker å ha mange baller i lufta, sier hun - og fortsetter med en litt overraskende Netflix-anbefaling.
– Jeg så nettopp dokumentaren om Arnold Schwarzenegger, og kjente meg veldig igjen i det han sa om å hele tiden holde seg i bevegelse. En veldig bra dokumentar.
– Er det andre ting du og Arnold har til felles?
– Nei, det stopper der, sier hun og ler.
Vil forske på barnehage
Etter 13 år i barnehage sa kroppen stopp. Hjemme har hun mann og to barn - en datter og en bonussønn - og både hund og katt. På fritiden går hun mye på tur. Ut over en plass i kommunestyret de neste fire årene, har hun planen klar:
– Målet har alltid vært å bli professor i pedagogikk. Fordi det er alt for få forskere på barnehagefeltet som kommer fra sektoren. Vi må komme mer på banen, sier hun, og forklarer hvorfor det er viktig:
– Forskningen på feltet som er gjort til nå er veldig opptatt av å lete etter hva man kan standardisere, som for eksempel Agderprosjektet, men det mener jeg er feil. Skal man forske på barnehage kan ikke alt handle om standard og A4. Pedagogikk er ikke sånn, man kan ikke dytte alt inn i et skjema. Det er vanskelig å forklare for noen som ikke er verken utdannet på området eller har jobbet i barnehage.
Et tema hun har vært engasjert i lenge. I en kronikk i magasinet Barnehagefolk, publisert i 2021, skriver hun blant annet: Jeg tør å påstå at det er profesjoner som mener mer og påvirker oss mer enn det vi makter å gjøre selv. Psykologer og økonomer lager pedagogiske programmer som skal forbedre barnehagens innhold. Hva gjør vi? Vi klager på pauserommet over nye skjemaer og opplegg som «tres nedover hodene våre» uten vårt samtykke. Når vi fremhever medarbeidernes kompetanse som jevnbyrdig med vår egen og ikke fremhever eget kunnskapsgrunnlag, er det ikke rart at politikerne mister nattesøvnen og lurer på om vi er kompetente nok til å oppfylle kravene.
– Vi er alt for høflige, vi sier ikke fra, men får ting tredd ned over hodene på oss. Det er nettopp det jeg skal skrive master om: Profesjon og politikk. Hva er det som ligger bak de avgjørelsene som blir tatt?
– Denne motviljen mot skjemaer, det høres ikke helt ut som Høyre?
– Jeg trives godt i partiet selv om jeg ikke er så glad i skjemaer, sier hun og ler.
Den siste perioden har hun vært vara i utvalg for oppvekst. I dag har Høyre åtte representanter i kommunestyret. Fra sin 8. plass på lista skal det godt gjøres at hun ikke får fast plass fra høsten av.
– Vi ligger veldig godt an, med over 30 prosent oppslutning i meningsmålingene det siste halvåret.
At hun valgte politikk, bunner i et stort engasjement nettopp for barnehage. Mens politikere flest konsentrerer seg om det strukturelle i barnehagesektoren, og det målbare, mener Myhre at hun har et stort fortrinn med sin bakgrunn «fra gulvet».
– Mange glemmer at barnehagelærerne har en enorm politisk påvirkning. Vi er barnas representanter. Jeg mener virkelig at Høyre er et grasrotparti som lytter til de som jobber i barnehagene, og at vi kan bidra til et annet syn på sektoren.
Regnestykke som ikke går opp
Hun viser til at mange er opptatt av både høyere bemanning og større pedagogtetthet i barnehagene. Noe hun mener ikke er løsningen alene.
– Det holder ikke med flere pedagoger hvis man ikke vet hva man skal gjøre med dem. Jeg tenker at den beste måten å styrke kvaliteten i barnehagene er å styrke og synliggjøre profesjonen vår. Barnehagelærerne er så kompetente, vi har spesialisert oss på å danne barn, og da må vi vise det. Og, når profesjonsutøverne er gode vil de også dra med seg de andre ansattes kompetanse, sier hun.
– Så, løsningen ligger ikke nødvendigvis i bedre bemanning eller flere pedagoger?
– Vi har i programmet at vi ønsker høyere pedagogtetthet. Men at vi skal ha full bemanning hele åpningstiden - det er et regnestykke som ikke går opp. Som pedagog er jeg uenig. Du trenger ikke fire voksne til to barn om morgenen. Da vil jeg heller ha full bemanning i kjernetida, sier hun, og fortsetter:
– Jeg skjønner intensjonen, at vi må sikre at vi har nok folk på jobb, men det lar seg ikke gjennomføre økonomisk. Og aller verst vil det gå ut over de minste, private barnehagene. Det er ingen av dem som har råd til dette. De vil forsvinne.
Færre private
Hun forteller at også i Sandnes er trenden at mange selger til de store kjedene. Mens antallet kommunale barnehager har gått litt opp de siste årene, har antallet private gått tilsvarende ned, viser Udirs statistikk.
– Alle tiltakene regjeringen nå setter i gang for å ramme de private, gjør de små og ideelle barnehagene til kanarifuglene i gruva. Det er de som ryker, ikke de store aktørene.
Blant de mange punktene om barnehage i programmet til Sandnes Høyre, er likebehandling av offentlige og private et av dem.
– Velferdsprofitørjaget er hyklersk, slår hun fast - og viser til private aktører som for eksempel har ansvar for veiene, og tar ut store overskudd.
– Jeg skjønner ikke logikken. At de som investerte sparepengene sine på 90-tallet ikke skal sitte igjen med noe annet enn gjeld?
– Men er det riktig at man skal tjene penger på barn?
– Nå er det vel ingen ved sine fulle fem som tenker at de skal starte barnehage og tjene på det. Det er heller ikke drift, men eiendom barnehageeierne tjener på. Jeg synes
det er direkte frekt at SV hiver seg på dette jaget mot velferdsaktørene, når det var de som ropte om hjelp til de private for å sikre full barnehagedekning. Det var jo heller ingen av de som starta da som hadde tanke om at nå skal jeg bli rik. De har tvert imot et brennende engasjement for
jobben sin.
Uvanlig konstellasjon
Hun er ikke i tvil om at høstens valg blir et verdivalg med et skarpt skille mellom de ulike politiske fløyene. Kanskje med unntak av nettopp i Sandnes.
– Jeg fikk med meg debatten PBL arrangerte, og der temaet var nettopp at det er blitt vanskeligere å drive privat barnehage. Frp har varaordføreren, og snakket om den nasjonale linja til partiet - men det blir bare rart når de lokalt har vært med på å strupe de private.
Her kan du se opptak av debatten.
– På tross av en litt uvanlig konstellasjon, har Ap sittet med ordføreren de siste tre periodene. Tror du på et skifte?
– Som valgkampleder må jeg jo si ja til det, det er jo det jeg jobber for. Men det er også veldig kjekt å se at vi gjør det bra på målingene. Vi har en ordførerkandidat som er både godt kjent og godt likt, og jeg tenker vi har veldig gode sjanser til å komme i posisjon.
– Hva er det første du vil jobbe for i en eventuell posisjon?
– Det første jeg tenker er at vi må bruke mer penger på barnehage og skole enn det de som har sittet til nå har gjort. Vi vil ha de beste oppvekstvilkårene i landet. Kvalitet koster. Og så vil vi jobbe for reell likebehandling av private og kommunale barnehager.