Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap).

Oppretter ny tilskuddsordning

Regjeringen ønsker å styrke samarbeidet mellom bibliotek og barnehager.

Publisert Sist oppdatert

Norske barn og unge har lavere leselyst og dårligere leseferdigheter enn før, viser de internasjonale undersøkelsene PISA og PIRLS.

Dette er bakgrunnen for at Kunnskapsdepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet har utarbeidet en ny strategi for lesing og leselyst blant barn og unge.

– Lesing er viktig for oss i hverdagen, og for deltakelsen i samfunnet og for demokratiet vårt. Vi må gi flere følelsen av leseglede, der sidene og tankene bare fyker av gårde. Derfor må vi snu trenden med lavere leselyst og dårligere leseferdigheter, uttaler kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) i en pressemelding.

Variert litteratur

Økt satsing på skolebibliotek, flere trykte lærebøker og bedre leseopplæring, er noen av tiltakene i regjeringens strategi.

En annet tiltak er å opprette en ny tilskuddsordning for å bidra til økt samarbeid mellom barnehager og bibliotek.

– Allerede i barnehagen skal barn få møte et mangfold av litteratur, og de skal få oppleve spenning og glede ved høytlesning. Tidlig språkstimulering er noe av det viktigste i leselyststrategien, sier kultur- og likestillingsministeren til barnehage.no.

Det finnes i dag ulike samarbeid mellom bibliotek og barnehager, der barnehager låner en boksamling for å lage egne «barnehagebibliotek». Dette øker tilgangen til variert litteratur for barnehagebarna og deres foreldre og foresatte, påpekes det i strategien.

– Slike samarbeid bidrar til å styrke barns språkforståelse, det skaper gode språkmiljø, og sprer leselyst. Regjeringen vil derfor styrke samarbeidet mellom bibliotek og barnehager gjennom en ny tilskuddsordning, sier Jaffery.

Samarbeidsprosjekter

Det er Nasjonalbiblioteket som skal administrere den nye tilskuddsordningen, får barnehage.no opplyst.

– Det blir en ordning der folkebibliotekene kan søke midler og sette i gang samarbeidsprosjekter med barnehager i sitt område, tilpasset det som trengs i den enkelte kommune, forteller Jaffery.

– Samlet satses det om lag 30 millioner kroner årlig fra Kultur- og likestillingsdepartementet, som skal fordeles på alle tiltakene for hele strategiperioden 2024-2030. Hvor mye som går til tilskuddsordningen for samarbeid mellom barnehage og folkebibliotek, vil vi komme tilbake til, sier statsråden.

Her finner du strategien Sammen om lesing - Leselyststrategien 2024-2030.

Powered by Labrador CMS