Lokalpolitikerne delte seg på midten kommunestyret stemte over saken. 27 representanter var for, like mange imot.

Gikk for utskjelt bonusordning: – La oss teste dette, da - før vi slakter det ned

Ordførers dobbeltstemme måtte til for å skille mellom de som ville gi bonus for ubrukte egenmeldingsdager i noen av Lillestrøms barnehager, og de som ville bruke avsatte midler på annet vis.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for saken som splittet kommunestyresalen i Lillestrøm denne uka, var et budsjettvedtak om å bruke én million kroner for hvert av årene 2025 og 2026 på et forsøksprosjekt med bonus for å redusere sykefraværet.

For enkeltansatte og grupper

Administrasjonen fikk i oppdrag å utrede innretningen av forsøket. Da saken ble fremmet for politisk behandling, anbefalte kommunedirektør Trine Myrvold Wikstrøm en kombinasjon av bonus til enkeltansatte - og bonus på gruppenivå.

Avgrenset til utvalgte seksjoner innen helse og barnehage, som er områdene hvor sykefraværet i kommunen er høyest.

Kommunedirektøren skisserte en ordning der den enkelte ansatte mottar 350 kroner per per dag for sine første 12 ubrukte egenmeldingsdager. Kombinert med 60.000 kroner i kollektiv bonus til hver deltagende barnehage som oppnår et sykefravær på under 11,5%. Men presiserte samtidig at bonusen for ubrukt egenmelding ikke skulle gis til ansatte som øker legemeldt korttids-/langtidsfravær fra 2024 til 2025.

Kommunen har hatt et drøftingsmøte med en rekke arbeidstakerorganisasjoner, som har gitt uttrykk for motstand mot ordningen, og stilt spørsmål ved lovligheten av den.

Likevel ble Formannskapets innstilling i tråd med nevnte skisse.

Av saksframlegget framgår at samlet sykefravær i Lillestrøms kommunale barnehager lå på 13,3% i 2024. Og at sykefraværet i kommunen har økt det siste året til tross for et større fokus på reduserende tiltak.

Ut mot «lettvinte løsninger»

I kommunestyret onsdag fulgte debatten kjent landskap mellom venstre- og høyresiden i politikken.

– Vi vet at våre ansatte allerede strekker seg langt hver dag for å sikre gode tjenester og tilbud til oss som bor her i kommunen. Kanskje er det nettopp derfor vi ser det høye sykefraværet? Som arbeidstakere har vi ansvar for å undersøke årsakene til sykefravær, og ikke bare ty til lettvinte løsninger som også kan skape flere problemer. Alle her er enige om at sykefraværet må ned, og derfor må vi fokusere på hvordan vi kan bidra til en bedre arbeidshverdag for de ansatte, sa Runa Kristine Fiske (Ap).

Sammen med Sp, SV, MDG og Rødt, fremmet hun et alternativt forslag om heller å bruke avsatte midler på helse- og trivselsfremmende tiltak.

– Bonusordningen har mange fallgruver. Spesielt hvis det kan gå ut over kolleger hvis man blir syk, fortsatte Fiske.

– Skal man oppnå noe på arbeidsplassen, må man spille på lag med de ansatte, supplerte Anna Kristine Jahr Røine (Sp).

– Denne saken er et eksempel på hvordan man ikke bør går fram. Man trer ordninger ned over hodet på de ansatte, sa Jørgen Skogan (SV).

– Løsningen er en arbeidstidsreduksjon, sa Ole Magnus Eide, (R).

Inspirasjon fra private

– Lillestrøm kommune har ambisjoner om å redusere sykefraværet. Og det er gjort en del gjennom mange år, også med rødgrønt styre her. Til felles har det den konsekvensen at vi ikke har fått ned sykefraværet. Vi ser at enkelte private barnehager har valgt en annen tilnærming, og klart å få ned sykefraværet betydelig. Det vi gjør nå er å hente inspirasjon derfra, og sette flere virkemidler sammen. Både de som allerede er iverksatt, og stimuleringsordninger for både den ansatte og for virksomhetene som kommer med i forsøksordningen, sa Ronny Røste (Frp).

– Det er ikke sånn at man taper penger på ordningen. Dette er en bonusordning. Vi synes administrasjonens innstilling er veldig god, fortsatte han.

– Alle er for å få ned sykefraværet. Jeg registrerer at ikke alle er interessert i å prøve noe nytt, sa Boye Bjerkholt (V) som særlig har sansen for den kollektive elementet.

– Det handler  om å jobbe systematisk i fellesskap på arbeidsplassen med å skape et bedre arbeidsmiljø, styrke samholdet, og feire at man når målene sammen.

Lisbeth Gamre Skulstad (KrF) legger til grunn at gravide, kronisk syke og mennesker med nedsatt funksjonsevne blir hensyntatt i prosjektet.

– Vi belønner selvsagt ikke mennesker for å gå på jobben når de er syke. Og vi er alle opptatt av rettferdighet og likebehandling. La oss teste dette da - før vi slakter det ned.

Ønsker en annen bonus

Partiet Folkets Røst var alene om ikke å støtte noen av forslagene.

– Vi vet mye om hva som skal til for å få ned sykefraværet. Vi har mye forskningsbasert kunnskap om det. Grunnen til at vi ikke klarer det, er at vi ikke får omsatt denne kunnskapen ut i praksis på de enkelte arbeidsplassene, sa Anniken Nordheim.

– Vi er i utgangspunktet for en bonusordning, men kan ikke støtte den innretningen den har fått her. En gruppebonus er vi veldig skeptiske til. Å bare ta med egenmelding inn i denne ordningen virker også veldig merkelig. Når vi vet at det blir mindre fravær av at ansatte bruker egenmelding i stedet for sykemelding. Leger sykmelder ut uken, ansatte vet best når de er friske og kan komme tilbake på jobb. Vi ønsker at det blir innhentet et bredere kunnskapsgrunnlag, fortsatte hun.

Fra replikkvekslingen mellom Thomas Langholen (H) og Anne Randi Geving (SV) tar vi med at førstnevnte ønsket å prøve ut spennende nye løsninger, og har stor tillit til at man finner barnehager som er interessert i å prøve. Sistnevnte kontret med å si at de gjerne er med på å prøve tiltak som kortere arbeidstid eller økt bemanning.

– Men der føler jeg høyresiden ikke er villig til å prøve noe nytt og spennende.

Langholen svarte med at sittende flertall har styrket bemanning i gjeldende budsjett.

– Så vi prøver det også, forsikret han.

Da kommunestyret stemte over bonusforslaget, endte det altså med knappest mulig flertall for å gjennomføre forsøksordningen, fordi ordførerens stemme ved tilfeller av stemmelikhet skal være avgjørende for utfallet av saken. Voteringen endte 27-27.

Slik har utviklingen i legemeldt sykefravær vært for offentlige og private barnehager i Lillestrøm, ifølge SSB-tall.
Powered by Labrador CMS