Strand kommune har nær 13500 innbyggere, og nær 800 barnehagebarn.

Tilsyn avdekket brudd på pedagognormen

– Vi iverksetter spesialpedagogisk hjelp raskt, sier kommunalsjefen. Måten det skjer på har fått Statsforvalteren til å reagere.

Publisert

I en nylig avsluttet tilsynsrapport konkluderer Statsforvalteren i Rogaland med at Strand kommune ikke oppfyller et lovpålagt krav om pedagogisk bemanning i barnehagene, skriver Strandbuen (krever abonnement).

Tilsynet ble åpnet 3. desember, og vedtaket ble gjort 10. januar.

Bruddene ble oppdaget under det som i utgangspunktet var et tilsyn om spesialpedagogisk hjelp og internkontroll. Statsforvalteren fant at det kan være vanskelig å skaffe kvalifisert personal til å utføre vedtak om spesialpedagogisk hjelp. Dette blir løst ved at pedagogisk leder er den som utfører hjelpen, og at vedkommende blir erstattet av en vikar uten formell kompetanse.

Statsforvalteren understreker at når en pedagogisk leder utfører spesialpedagogisk hjelp, skal dette komme i tillegg til grunnbemanningen:

Fra tilsynsrapporten

Når kommunen fatter vedtak om spesialpedagogisk hjelp kapittel VII, kan dette utløse ekstra ressurser i form av ekstra personal. Typisk kan et vedtak om spesialpedagogisk hjelp, gi barnet rett på årstimer med spesialpedagog/pedagog. Slik ressurs skal komme i tillegg til grunnbemanningen i det ordinære barnehagetilbudet, som alle barna har krav på. (...)

Statsforvalteren vil påpeke at når ressursene kommer i tillegg, betyr det at en og samme pedagog ikke kan ha rollen som pedagogisk leder, parallelt med å gjennomføre vedtak om spesialpedagogisk hjelp. Dette gjelder uavhengig av om den spesialpedagogiske hjelpen gjennomføres på avdelingen, i liten gruppe eller en til en. (...)

Statsforvalteren støtter Strand kommune i arbeidet med å se det allmennpedagogiske og det spesialpedagogiske tilbudet i en sammenheng. Kompetanseløftet skal bidra til at ansatte i barnehager og skoler får kompetanse til å forebygge utenforskap, fange opp utfordringer og gi et inkluderende og tilpasset pedagogisk tilbud til alle, inkludert de som har behov for særskilt tilrettelegging. Med dette vil en kunne ivareta et større mangfold gjennom ordinært barnehagetilbud. Statsforvalteren vil likevel presisere at lovverket fremdeles stiller de samme kravene til sakkyndig vurdering og vedtak for de barna som har et særskilt behov, og som ikke kan ivaretas innenfor det ordinære barnehagetilbudet. Når pedagogisk psykologisk tjeneste tilråder spesialpedagogisk hjelp for et barn, er det fordi barnets behov ikke kan tas hånd om innenfor ordinært barnehagetilbudet.

Nå er det gitt pålegg om retting.

Kommunen må dokumentere hvilke tiltak de setter inn for å sikre at alle barnehager, både kommunale og private, følger bemanningsnormen.

Kommunalsjef for opplæring i Strand, Guro Margrethe Harboe Ur, forteller til Strandbuen at kommunen tar vedtaket til etterretning og iverksetter nødvendige tiltak.

Om kommunens rutiner, sier hun følgende til lokalavisa:

- Vi iverksetter spesialpedagogisk hjelp raskt, og med en kjent pedagog for barn med enkeltvedtak om rett til spesialpedagogisk hjelp. Dette medfører i noen tilfeller at den nasjonale pedagognormen ikke ivaretas, og det er dette vi får et avvik på i tilsynet.

- For å imøtekomme pålegget fra Statsforvalteren vil kommunen endre noen av rutinene ved iverksetting av spesialpedagogisk hjelp.

Powered by Labrador CMS