DEBATT

Karita Bekkemellem er direktør i NHO Geneo.

Rullerende barnehageopptak: Tiltak for økt likestilling og bekjempelse av barnefattigdom

«I høst skal politikerne forhandle om et nytt barnehageforlik. Rullerende opptak bør være på agendaen» skriver NHO Geneos Karita Bekkemellem.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Alle barn har krav på barnehageplass. Likevel viser tall fra SSB at per mars 2024 er det 6.045 barn som venter på barnehageplass. Årsaken er at barna er født på «feil tidspunkt». Vi vet at det er klar overvekt av mødre som velger å ta forlenget og ulønnet permisjon. Dette svekker likestillingen. Det er på høy tid å innføre rullerende opptak i barnehagene for å sikre økt likestilling og redusere barnefattigdom.

I juni kunne vi lese om Astrid Hauge Rambøll og sønnen Alfred i VG. Alfred er ett av 505 barn som venter på barnehageplass i Oslo kommune. Han er født i april og er med det ikke sikret barnehageplass før han er halvannet år.

Å få barn på «feil tidspunkt» koster foreldre over hele landet dyrt. Flere ser seg nødt til å ta ulønnet permisjon for å være hjemme med barna frem til de kan begynne i barnehagen. Dette har naturligvis økonomiske konsekvenser for en familie.

Et tiltak er å innføre rullerende opptak i barnehagene. Rullerende opptak kan sikre småbarnsfamilier tilgang til barnehageplass, uavhengig av når på året de trenger det.

Rullerende opptak vil hjelpe småbarnsfamilier å unngå den økonomiske usikkerheten, det reduserer ventetiden og sikrer at foreldrene kommer raskere tilbake til arbeidslivet.

Barnehageforliket fra 2003 har hatt mye å si for likestillingen og kvinners deltakelse i arbeidslivet. Rullerende opptak kan ta oss ett steg videre. For vi vet at det ofte er mor som velger å ta forlenget og ulønnet permisjon i tilfeller der familiene ikke får barnehageplass. Dette er med på å opprettholde forskjeller mellom mor og far, og sinker kvinners retur og deltakelse i arbeidslivet.

I oktober 2023 kom rapporten «En barndom for livet». Ekspertgruppen tekker blant annet frem rullerende opptak som et tiltak i bekjempelsen av barnefattigdom. Rapporten viser at barnehager har redusert sannsynligheten for frafall fra videregående skole og redusert sannsynligheten for å ha lav inntekt som voksen. En studie fra 2015 gjennomført av Universitetet i Oslo slår fast at barnehager har hatt stor effekt på fremtidig lønnsinntekt til barn i lavinntektsfamilier.

Barnehager kan bidra til å bryte fattigdom på tvers av generasjoner, og gir samfunnet en langsiktig økonomisk gevinst. Og jo tidligere man har tilgang på barnehageplass, jo tidligere kan man starte det forebyggende arbeidet mot barnefattigdom.

I høst skal politikerne forhandle om et nytt barnehageforlik. Rullerende opptak bør være på agendaen, for å sikre økt likestilling og bekjempelse av barnefattigdom. For å oppnå dette må man ha alle barnehager med, offentlige og private. Dette vil gi merverdi for barna, familiene og samfunnet for øvrig.

Powered by Labrador CMS