Olga Bludova gikk fra språkpraksis til full jobb i Andås barnehage. Hun har nå flyttet fra Mosjøen, men barnehagen har fått en ny ansatt - også hun fra Ukraina.

Sysselsetter en stor del ukrainske flyktninger

En stor andel av ukrainske flyktninger som har fått seg jobb i Norge, jobber i barnehage. 

Publisert

Det viser ferske tall fra SSB (Statistisk sentralbyrå).

Ifølge SSB var det per juni i alt 15 764 innvandrere fra Ukraina som er i arbeid og mottar lønn i Norge, hvor i overkant av 70 prosent av dem har innvandret etter invasjonen i februar 2022. Alle er registrert bosatt, som betyr at de har fått opphold og har planer om å bli i Norge i mer enn 6 måneder. 

Av dem er det rundt 500 som jobber i barnehage - i underkant av fem prosent, opplyser SSB til barnehage.no. Tallene viser hvor mange lønnstakere innenfor aldersgruppen 20-66 år som er ansatt i sektoren.

Kun tre detaljerte næringer er større: Hotell, restauranter og kafeer, og grunnskoleundervisning, så en må kunne si at barnehagene sysselsetter mange ukrainere som har kommet etter krigens utbrudd, opplyser SSB videre. 

Tidligere i år omtalte barnehage.no Olga Bludova i denne reportasjen

Etter selv å ha begynt i språkpraksis i Andås barnehage på tampen av 2022, fikk Bludova full jobb i barnehagen. 

– Dette er en veldig fin måte å både få folk i arbeid og rekruttere nye ansatte, sier styrer Linn-Merethe Hembre i Andås barnehage. 

Hun forteller at Bludova dog sluttet i jobben nå i sommer, siden hun flyttet nærmere familie. 

– Hun var en veldig dyktig ansatt som vi var lei oss for å miste. I tillegg til at det er en hard kamp om å få gode ansatte til sektoren. 

Hembre har nå fått inn en ny ansatt fra Ukraina, som startet i språkpraksis, og nå er i full jobb. 

– Dette har fungert veldig godt for oss, så det er absolutt noe jeg kan anbefale, sier hun. 

Bludova var også en av de første som fullførte etterutdanning tilpasset personer som har kompetanse fra andre land, og skal jobbe i barnehage eller skole i Norge: «Innføring i norsk barnehage og skole», ved Oslo Met.

Den første kursrekken startet nå i vår - med over 500 søkere til de 100 plassene. 

– Vi ble overrasket over den store interessen, men det viser at behovet for denne typen etterutdanning er stor. Vi dobler derfor antall plasser til høsten, sier Marit Lunde, leder ved Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet til egne hjemmesider.

I høst begynner 200 nye deltakere på kurset. Ettersom mesteparten av undervisningen er digital, kommer de fra store deler av landet.

Ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet gikk 2969 fordrevne ukrainske barn i norske barnehager i 2023. 75 prosent av disse barna går i kommunale barnehager.

Powered by Labrador CMS