DEBATT

Det skal ikke være tilfeldig hvordan vi møter barna
I FUS-barnehagene har vi systematisk målt prosesskvalitet ved hjelp av CLASS i 6 år, og hvert år kan vi se en progresjon i de ansattes måte å være i samspill med barn på, skriver Mariann Dingstad.
- Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.
Vi leser Hege Cecile Eikseth sitt innlegg i Barnehage.no og kan uten tvil være enig i at hun trekker fram særdeles gode poeng med hva som er viktig for barn i norske barnehager; bli møtt der de er, med mentalt tilstedeværende ansatte med pedagogisk dømmekraft som kan se verden fra deres sted, og støtte barna i utvikling og læring.
Det er også lett å støtte noe av det Marte Vesje-Lindrupsen skriver i sitt innlegg i Barnehage.no: «At kvalitet skapes der og da, et møte med et annet mennesker er komplekst og unikt».
Samtidig kan «kvaliteten» som skapes der og da bli tilfeldig dersom de ansatte ikke vet hvordan de skal møte barn. Mange ansatte vet dessverre ikke det.
Observasjonsverktøyet CLASS skal nettopp bidra til at den ansatte skal møte barnet på en inkluderende og nyansert måte, fylt med gjensidig tillit, respekt og forståelse. Og dessuten unngå at barn blir møtt på en tilfeldig måte.
Som det første leddet i et livslangt læringsløp, og en av de viktigste danningsarenaene for barn, må vi ha en systematisk tilnærming til de ansattes læring og utvikling. CLASS kan sikre denne systematikken, og samtidig gi et bilde på nåsituasjonen, hvordan det er å være barn akkurat her og nå.
I FUS-barnehagene har vi systematisk målt prosesskvalitet ved hjelp av CLASS i 6 år, og hvert år kan vi se en progresjon i de ansattes måte å være i samspill med barn på.
Etter CLASS-observasjonene analyserer vi resultatene sammen med ansatte, setter oss mål og tiltak for videre arbeid, og sjekker om vi har oppnådd det vi ønsket på vegne av barna.
Ansatte i barnehagesektoren har en enorm yrkesstolthet, og er genuint opptatt av å skape gode rammer for barna. Vår erfaring er at ved å bruke et «verktøy» som CLASS, så støtter vi opp under og tar på alvor de ansattes faglige integritet. Vurderingene skaper rom for diskusjon blant de ansatte om hvordan de jobber, og hvordan de kan utvikle seg videre. For å sikre en mest mulig objektiv vurdering, bruker vi ansatte fra andre barnehager enn der de jobber til vanlig til å observere.
Erfaringer med bruk av CLASS, er at barnehager med høy og jevn grad av prosesskvalitet (CLASS score), tenderer til å ha en økning på andre viktige nøkkelindikatorer; foreldretilfredshet, medarbeidertilfredshet og nærvær hos ansatte, som igjen er en forutsetning for å opprettholde prosesskvalitet.
Som en lærende organisasjon ønsker vi hele tiden å øke vår kapasitet, både som kjede og enkeltbarnehage, og derfor har vi i FUS som mange andre i vår sektor satt de ansattes læring i system med CLASS.
For det skal ikke være tilfeldig hvordan du som ansatt møter barn i barnehagen.