Kunnskapsdepartementet (KD).

KD etter høringsfrist-kritikk: – Håper så mange som mulig vil uttale seg

«En skinnprosess i advenskalenderen», skrev NHO Innlandet. I Bergen var bystyret nærmest samstemt om sin kritiske merknad. Nå svarer departementet om hvorfor det ble som det ble.

Publisert Sist oppdatert

«Endringer i barnehageloven er av stor betydning for barnehagesektoren i Innlandet. Likevel presses høringsprosessen gjennom på en måte som gjør det nesten umulig for berørte aktører i vår region å gi velbegrunnede og demokratisk forankrede svar»

Slik lyder innledningen i debattinnlegget NHO Innlandet har hatt på trykk i lokalaviser nylig.

Sakens omfang og viktighet

Den pågående høringen om endringer i barnehageloven ble sendt ut 15. november, med frist 6. januar. Syv uker er mer enn minstekravet på seks, men når tiden på året tas med i betraktning, blir det for lite, argumenterer NHO.

Organisasjonen viser dessuten til et annet prinsipp i retningslinjene Direktoratet for forvaltning og økonomistyring har gitt; at høringsfrister skal reflektere sakens omfang og viktighet.

Og når det gjelder høring av endringer i barnehageloven, som tar for seg nye forslag til regler om driftstilskudd, nye forslag til regler om pensjonstilskudd og forslag om en formålsbestemmelse som skal erstatte likebehandlingsparagrafen i barnehageloven – så er det viktig, mener NHO:

«Forslagene i denne høringen vil påvirke over 2.700 private barnehager, som står for halvparten av barnehagetilbudet i Norge. Over 130.000 barn, deres familier og økonomien i 357 kommuner, inkludert mange i Innlandet, blir berørt».

– La oss ta oss tid til å gjøre dette riktig, avrunder regiondirektør Jon Kristiansen sitt innlegg.

Kritisk merknad fra Bergen

Da Bergen bystyre behandlet sin høringsuttalelse tidligere denne uken, stemte et flertall av representantene – partiene Rødt, SV, Ap, Krf, MDG, Sp, H, Bergenslisten, INP, Frp og Pensjonistpartiet – for å legge ved en merknad om den korte høringsfristen.

Nesten alle reiste seg da Bergen bystyre voterte over merknaden.

«Bergen bystyre vil påpeke departementets korte høringsfrist fra offentliggjøring, og at Bergen kommune ikke fikk godkjent forespørselen om utvidet frist. Som en parlamentarisk styrt kommune har Bergen omfattende krav til prosess for å sikre demokratisk forankring. Minstekravet til høringsfrist for offentlige høringer er seks uker (...)»

– Bystyret frykter at den korte fristen har ført til at flere kommuner har valgt å kun gi administrativt høringssvar, eller avstå fra å gi høringssvar. Dette svekker de folkevalgtes medvirkning i prosessen med ny barnehagelov, poengterte Martine Jordana Baarholm (Frp) som var forslagsstiller i bystyret, overfor barnehage.no.

Noen mil lenger sør, forklarte kommunestyrerepresentant i Stord, Fredrik Mettala (Frp), at Stord kommune måtte prioritere budsjettarbeid foran høringsuttalelse.

‒ Vi er nok en av flere kommuner som ikke rekker å svare. Da jeg sjekket nå nettopp, så jeg at kun fem kommuner hadde uttalt seg så langt. Under høringen sist vinter, som gikk fra november til februar, var det cirka 100 kommuner som svarte. Deriblant oss. Flere fikk også utsatt høringsfrist, sa Mettala.

Ber om lovproposisjon i vår

Barnehage.no har bedt Kunnskapsdepartementet svare på hvorfor det haster sånn, og om det ikke hadde latt seg gjøre med litt lenger frist. Som svar, opplyser departementet følgende:

Årsaken til den korte høringsfristen er at det tas sikte på å legge fram en lovproposisjon om regulering og finansiering av private barnehager våren 2025, slik partiene på Stortinget har bedt om, og at forslagene i den pågående høringen skal inngå i arbeidet med denne lovproposisjonen.

På spørsmål om hvor viktig det er at lokaldemokratiet får sagt sitt, lyder svaret:

Departementet håper at så mange som mulig vil gi sin høringsuttalelse om disse forslagene, selv om høringsfristen er noe kortere enn vanlig. Høringsinnspill er viktige for oss i det videre arbeidet. Erfaringsmessig kommer det mange uttalelser inn når fristen nærmer seg.

Den aktuelle høringen er en oppfølging av avtalen om styring og finansiering av barnehager som ble inngått av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Pasientfokus på Stortinget 14. november i år. Høringen ble sendt ut dagen etter, med svarfrist 6. januar 2025.

I avtalen ber partiene regjeringen legge fram en lovproposisjon om regulering og finansiering av private barnehager våren 2025.

Per 19. november, hadde det kommet inn cirka 200 svar på høringen, som gjennomføres av Utdanningsdirektoratet. Åtte av dem fra kommuner.

Powered by Labrador CMS