Udirs nye regler gjør at mange barnehager ikke får hvite hvor tilfredse foreldrene er totalt sett med barnehagen sin. Daglig leder Magnus Gerlyng i Myrsnipa FUS barnehage mener reglene er urettferdige.
Udirs nye regler gjør at mange barnehager ikke får vite hvor tilfredse foreldrene er totalt sett med barnehagen sin. Daglig leder Magnus Gerlyng i Myrsnipa FUS barnehage mener reglene er urettferdige.

Svært mange små barnehager får ikke vite hva foreldrene mener

Nye regler knyttet til personvern i Foreldreundersøkelsen har ført til at mange - særlig små - barnehager ikke får vite hva foreldrene har svart på spørsmålet om tilfredshet.

Publisert Sist oppdatert

«Resultatene fra Foreldreundersøkelsen i barnehage blir publiserte i Utdanningsdirektoratets statistikkbank. Barnehager kan se egne resultater i en egen pålogget del. I statistikkbanken kan du sammenligne barnehagens resultater med andre barnehager, med kommuner, fylker og med nasjonalt nivå. 

Noen resultater kan være skjermet for å ivareta personvernet til barn og foreldre.»

Slik innleder Udir informasjonen om årets foreldreundersøkelse. 

Resultatene gjøres i tillegg tilgjengelig i oppsummert form hos barnehagefakta.no, der også informasjon om blant annet bemanning og pedagogtetthet er tilgjengelig. 

Foreldreundersøkelsen er først og fremst ment som et verktøy for den enkelte barnehage, og kan være et utgangspunkt for dialog mellom foreldrene og barnehagen. I tillegg viser mange barnehager til resultatene i forbindelse med opptak. Mange medier skriver saker om de barnehagene som kommer best ut, deriblant barnehage.no, som publiserte denne saken tidligere i uka. Undersøkelsen er også omtalt i denne saken, og kommentert her

I årets undersøkelse kom det svar fra foreldre i totalt 3 540 av 5 698 barnehager. Men for 315 barnehager manglet svar på spørsmålet om hvor tilfredse foreldre er med barnehagetilbudet totalt sett - nettopp den indikatoren som mange medier velger å trekke fram. Oversikten viser at det i hovedsak er de små barnehagene som mangler dette resultatet. I tillegg opplyser Udir at mange små familiebarnehager velger å ikke delta i undersøkelsen, nettopp fordi de har få barn, og dermed opplever at en del resultater blir skjermet av personvernhensyn.

– Oppleves urettferdig

På barnehage.nos oversikt over de barnehagene som fikk høyest score på spørsmålet om tilfredshet, er det rundt hundre færre barnehager i år enn de to foregående årene. Det skyldes endringer hos Udir.

–  Den nye skjermingsregelen fra Udir, som nå rammer særlig små barnehager, er svært uheldig. Spesielt rammer den barnehager som har oppnådd en tilfredshets-score på fem, som er en klar bekreftelse på at de ansatte gjør en god jobb. Med denne nye regelen frarøver Udir barnehagene denne anerkjennelsen. 

Det sier Magnus Gerlyng, daglig leder i Myrsnipa FUS barnehage. 

Barnehagen består av én småbarnsavdeling med 14 plasser, og ligger på Haslum. På de spørsmålene der svarene fra foreldreundersøkelsen er tilgjengelige, scorer barnehagen til dels langt høyere enn landsgjennomsnittet. Blant annet på spørsmål om barnets utvikling, informasjon, og barnets trivsel. 

Men svaret på spørsmålet om hvor tilfredse foreldre er med barnehagetilbudet totalt sett, er krysset ut. 

–  Når barnehager får gode resultater på de øvrige spørsmålene, men tilfredshetsresultatet skjermes, skaper det unødvendig usikkerhet blant de ansatte. Dette kan svekke motivasjonen og oppleves som urettferdig, sier Gerlyng.

Nye regler

– Vi har i år innført nye skjermingsregler for resultatene fra Foreldreundersøkelsen for barnehage. For noen enkeltindikatorer har skjermingen blitt høyere enn ønsket. Dette gjelder særlig indikatoren «Tilfredshet», som du viser til. Denne skiller seg noe fra de andre indikatorene siden den kun har ett spørsmål, opplyser avdelingsdirektør Hilde Hultin hos Udir. 

Hun forklarer: 

– Skjermingen skjer gjennom en matematisk beregning og kan utløses av flere årsaker, for eksempel dersom alle foreldrene i barnehagen har svart det samme svaralternativet. De nye skjermingsreglene får blant annet noe større utslag for det som kalles sekundærskjerming, det vil si at andre tall som kan bidra til å vise de skjermede tallene også blir skjermet.

Les mer om visning av resultatene og skjermingsreglene her

Men allerede i neste runde kan det bli endringer: 

– Vi jobber med å forbedre skjermingsprosedyrer slik at vi reduserer antallet svar som blir skjermet, uten at det går på bekostning av respondentenes personvern, sier Hultin.

Magnus Gerlyng håper det blir endringer neste år: 

–  Udirs begrunnelse om at «man med sikkerhet kan fastslå hva den enkelte har svart, når svarene er like» gjelder i prinsippet alle barnehager med tilfredshet-score på fem, ikke bare de med under 20 svar. Dersom Udir skal håndheve denne regelen konsekvent, burde den også gjelde alle barnehager som oppnår en tilfredshetsscore på fem, sier han. 

Powered by Labrador CMS