Brattås barnehage på Nøtterøy i Færder kommune.
Brattås barnehage på Nøtterøy i Færder kommune.

Stengte barnehagen brått: Vil la kommunen disponere lokalene

«Vi jobber nå med å skaffe oss oversikt over den nye informasjonen og hva den praktisk kan bety» opplyser Færder kommune.

Publisert Sist oppdatert

Foreldre har reagert med sinne og fortvilelse etter at Brattås barnehage på Nøtterøy ble stengt på ti timers varsel tidligere denne uken. Totalt 119 barn har stått uten barnehageplass siden onsdag morgen.

Nå sier eier, styreleder og daglig leder i barnehagen, Trygve Bjarkø, at Færder kommune kan få låne lokalene fra mandag av.

– Kommunen får disponere lokalene fremover til vi kommer frem til en løsning, sa han under en pressekonferanse fredag formiddag.

– Det er mitt ansvar at alle disse menneskene står i en forferdelig vanskelig situasjon. Vi skal vise at vi klarer å finne løsninger. Og selv om jeg og kommunen er uenige, kan vi ikke la dette gå ut over ungene, foreldrene og de flotte ansatte, uttalte Bjarkø under pressekonferansen ifølge NRK.

Han mener det er synd dersom bygningen blir stående tom og barna må spres på forskjellige barnehager i kommunen.

Til Tønsbergs Blad sier Bjarkø at han skal møte kommunen senere i dag for å overlevere nøkler og snakke med dem om driften av lokalene.

Ble ikke informert

Kommunedirektør Kristin J. Kirsebom sier til samme avis at hun ikke hadde hørt om denne løsningen før pressekonferansen.

Like etter klokken 13 fredag kom kommunen med en pressemelding som er gjengitt i lokalavisa. Her skriver de følgende:

«Færder kommune har lest i media at Trygve Bjarkø vil overlevere nøklene til bygget til Brattås barnehage, og gi Færder kommune disposisjon til lokalene. Deretter har Trygve Bjarkø tatt kontakt med kommunedirektøren. Det er positivt at han setter barnas behov i fokus, men vi er nødt til å vurdere konsekvenser for kommunen. Vi vil undersøke dette, før vi gir en tilbakemelding til Trygve Bjarkø.»

Kommunen lover å komme tilbake med mer informasjon i løpet av fredagen.

Foreslo å åpne skole i høstferien

Torsdag kveld var foresatte i barnehagen invitert til et informasjonsmøte i regi av Færder kommune, der en plan for ivaretagelse av barna ble presentert.

Kommunedirektør Kirsebom innledet møtet med å uttrykke at stengingen av Brattås barnehage ikke samsvarer med barnehagens forpliktelser.

– Kommunen står på sitt krav om at barnehagen skal åpnes, og vurderer rettslige og økonomiske ansvar, sa hun.

sin hjemmeside skriver kommunen følgende om alternativet som ble presentert for de foresatte torsdag kveld:

«Den kortsiktige løsningen er å tilby barnehage på Brattås skole for alle barn neste uke, med oppstart mandag 7.oktober kl 09.00. Da er det høstferie for barna på skolen. I løpet av høstferieuka vil kommunen kvalitetssikre tilbudene som vil bli gitt barna fra uke 42. Disse løsningene innebærer å plassere grupper av barn i litt ulike barnehager i Færder, med mål om at alle barn skal være sammen med kjente voksne og barn.»

Bakgrunn for stengingen

Brattås barnehage har slitt økonomisk over tid, og gikk med 1,4 millioner kroner i minus i fjor.

13. mai i år besluttet Vestfold tingrett at Brattås barnehages eiendom skal tvangsselges som følge av mislighold av lån fra Husbanken. Husbanken opplyste i mai at barnehagen skylder dem i overkant av 54 millioner kroner, fordelt på tre lån. Avgjørelsen om tvangssalg ble anket, og i september landet også Agder langmannsrett på tvangssalg av eiendommen.

Barnehagen risikerer også å måtte betale tilbake 10,8 millioner kroner den har fått i tilskudd fra det offentlige, fordi Utdanningsdirektoratet etter et tilsyn konkluderte med at pengene ikke var brukt i tråd med reglene. Barnehagen har klaget på vedtaket, og klagen er til behandling hos Kunnskapsdepartementet, ifølge Tønsbergs Blad.

Eier Trygve Bjarkø hevder han ikke hadde noe annet valg enn å stenge barnehagen. Han sier han har handlingsplikt til å stoppe tap for kreditorer etter aksjeloven.

– Som styreleder og daglig leder har jeg en handlingsplikt etter loven til å stoppe de økonomiske tapene - for å unngå å drive selskapet for kreditorenes regning. Den handlingsplikten utøver jeg nå, sa han tidligere i uka til lokalavisa.

Eieren sier også til NRK at han for over to år siden fortalte kommunen at han ikke kunne drive barnehagen. Han mener de burde funnet en løsning.

Bjarkø har vært i dialog med kommunen om et mulig oppkjøp av eiendommen, men onsdag vedtok et enstemmig kommunestyre at de ikke ønsket å kjøpe barnehagen til tilbudt sum.

Powered by Labrador CMS