Daglig leder i Eivindsholen FUS barnehage på Bryne, Tanja Bø Uggerud, holder ofte foredrag om god barnehageledelse. På barnehagekonferansen «Nordiske Impulser», engasjerte hun 400 tilhørere med eksempler fra egen drift – noe som omfattet både suksess og fiasko.

Voksenpleie

Personalet i barnehagen har omsorg for barn. Men hvem har omsorg for de voksne?

Publisert Sist oppdatert

Omsorg gjelder i stor grad barn i barnehagen, som jo også er den naturlige mottakeren. Men hva med de voksne? De som hver dag tilbyr et fang, trøst, samvær og lek. Hva er omsorg og dem? Og hvordan får vi det? For når noen er lei seg, er det naturlig å gi omsorg. Men omsorg er også raushet. Å gi fordi du har lyst. For jobber du et helt liv, vil du oppleve ting som preger deg.

– Da er det viktig å ha folk rundt deg som bryr seg om deg, sier Tanja Bø Uggerud.

Hun er daglig leder i Eivindsholen FUS barnehage i Bryne utenfor Stavanger. Hun har lang fartstid som leder, og har et hjerte som banker ikke bare for egne ansatte, men alle barnehageansatte. Hun mener bestemt at det er en leders fordømte plikt å vise omsorg for voksengruppen slik at de er i best mulig stand til å videreføre denne helt nødvendige omsorgen til barna. Og det begynner med å se den enkelte ansatte.

– Som leder må du være interessert i hvem mennesket er. Hva drømmer de om? Hvilke verdier har de? Har de hobbyer? undrer Uggerud.

For du har kanskje ikke hørt det, men raushet, vennlighet og omtanke er den nye effektiviteten.

Uggerud ler så de blonde krøllene danser. Hun gjør gjerne det.

Velg å være raus

For omsorg handler om å være deg selv bevisst i dine møter med andre.

– De du treffer i dag, påvirker du. Du må se dine ansatte! Snu deg bort fra pc-en når de banker på døra, se dem inn i øynene og høre hva de vil, presiserer den blide rogalendingen.

Hun har erfart at folk er på sitt beste når de fokuserer på det de er gode på, ispedd en liten del som handler om den ansattes forbedringspotensial.

– Men pøs på med det folk er gode på! Om sjefen din kun tar kontakt når noe er gjort feil, brytes mennesker ned. Alle gjør feil og det lærer vi av, så lenge vi tar ansvar for feilen og har lyst til å lære.

Uggerud har selv gått på trynet – som hun selv så elegant sier det – og endte opp med å miste ansatte. Hun ble for sikker på sin egen fortreffelighet som leder og glemte å se sine ansatte hver dag. Det var tøft da, men i dag er hun glad for at hun gikk på nettopp den smellen. For det gjør hun nemlig ikke flere ganger.

– Vi har alle et valg for hvor bra vi vil ha det. Vi kan velge å ha et raust menneskesyn. Vi får det til, vi tar initiativ, vi aksepterer feil. Måten jeg møter mennesker som leder, vil ha mye å si for om jeg får dem med på laget. Vi må spille hverandre gode. Se hvert enkelt menneske. Slik som Nils Arne Eggen, sier Uggerud og drar lett idrettspsykologi inn i voksenpedagogikken.

Hun råder alle barnehageledere til å trene seg og sine ansatte i å vise hverandre omsorg og raushet ved å sitte i grupper på personalmøter og diskutere.

– Spør deg selv når du sist møtte raushet og hva det gjorde med deg. Fortell historier om raushet. Så vil det bli en naturlig del av miljøet i barnehagen.

Trenger støtte

For Tanja Bø Uggerud er det spesielt viktig at de som tar vare på våre barn, selv opplever omsorg. De som hver dag ser, støtter, og hjelper uansett bemanning og ressurser. Det er givende, men også slitsomt fysisk og noen ganger psykisk.

– En god leder er aktiv i å skape et miljø preget av raushet, samhold og forventninger slik at alle vi som jobber med barn kan gjøre en enda bedre jobb. Mye handler om hvordan vi kan ta vare på de ansatte. Vi kommer alle med forskjellige ryggsekker på jobb hver dag. Da gjelder det å dyrke fram det beste i hver enkelt, mener Uggerud og vil gjerne presisere hvor viktig det er at vi som samfunn beveger oss mot verdisystemer der vennlighet, medmenneskelighet løftes frem og verdsettes - også økonomisk.

Powered by Labrador CMS