Redd Barnas kampanje skal gjennomsyres av barns og unges erfaringer, synspunkter, ideer og engasjement.

Redd Barna med ny kampanje mot seksuelle overgrep

Redd Barna setter våren 2015 i gang en kampanje med fokus på at seksuelle overgrep skjer oftere, nærmere og er mer skadelig enn man tror. Målet er å gi voksne den kunnskapen de trenger for at flere barn skal bli sett, hørt og trodd.

Publisert Sist oppdatert

Kampanjen er rettet mot profesjoner og grupper som jobber med barn. Som annhelsetjenesten, lokalpolitikere, helsestasjoner, skoler, barnehager, idrettslag, menigheter, speideren og mange flere.

Les mer om kampanjen på Redd Barna sin nettside.

Redd barna har valgt seg ut ti norske byer som får gå i front for kampanjen:

Alta, Mosjøen, Levanger, Ålesund, Førde, Mandal, Skien, Drammen, Kongsvinger og Fredrikstad.

Les også: Barn husker vold og alvorlige hendelser godt.

Ønsker kontakt

På alle disse stedene ønsker Redd Barna å komme i kontakt med fagmiljøer og grupper som er i kontakt med barn og ressurspersoner som kan fronte kampanjen og være med å spre informasjon rundt dette temaet.

Ifølge Tannlegeforeningen svarte 96 prosent av tannlegene i en undersøkelse fra 2008, at de ønsker lære mer om hvordan de kan identifisere fysisk mishandling av barn. 80 prosent av tannlegene svarte at de har hatt mistanke om barnemishandling eller omsorgssvikt, men kun 26 prosent av disse hadde sendt bekymringsmelding.

Den norske tannhelsetjenesten er sådan i en unik posisjon for å kunne plukke opp signaler om overgrep og omsorgssvikt i og med at de ser alle barn.

Å oppdage omsorgssvikt, vold og overgrep er blitt en del av utdannelsen for norske tannleger og tannpleiere. Men det er fremdeles en jobb å gjøre for å bevisstgjøre tannleger i den offentlige tannhelsetjenesten om hvordan de skal gå frem for å avdekke og dokumentere dette.

I en forstudie blant tannleger og tannpleiere i Akershus, svarer ni av ti at de ønsker mer kunnskap om meldeplikten.

Les også: Lite empati kan bli store problemer.

Alles ansvar

For en tid tilbake inviterte rådmann i Lom, Ola Helstad, lærere, barnehageansatte, idretten, politiet, folk fra frivillig sektor, kirken og flere til en hel dag med fokus på forebygging av seksuelle overgrep.

– En hver kommune med respekt for seg selv må ta dette temaet på alvor, sier Helstad.

Redd Barna trekker rådmannen fram som et eksempel å bygge videre på i kampanjen.

– Vi vil vi bygge videre på slike viktige initiativ og inspirerende eksempler som finnes over hele landet, skriver Redd Barna i en pressemelding.

Les også: – Barnehagebarn må få øve seg på å skille godt fra ondt.

Må snakke om det

Det viktigste er bevisstgjøring, sier Lars Due-Tønnessen, spesialrådgiver beskyttelse mot vold og overgrep.

– Voksne må få kunnskap om hva seksuelle overgrep faktisk er. Og de må lære å snakke om dette. De fleste barn forteller ikke lett om overgrep, vold og omsorgssvikt. Og de fleste voksne vet ofte ikke hvordan de skal snakke med barn om dette, sier Due-Tønnessen.

I de utvalgte byene vil Redd Barna arrangere kurs for tanter og bestefedre, for lærere og studenter, for trenere og korister, for ingeniører og kokker. Og ikke minst barnehageansatte.

På denne måten skal Redd Barna sin kampanje forebygge seksuelle overgrep og bidra til at alle som møter barn får kunnskap slik at barn blir sett, hørt og trodd.

Powered by Labrador CMS