Arendalsuka 2024.
Kristin Voldsnes, direktør i Norlandia Barnehagene, ber kommunene om å finansiere vaksiner til ansatte i private barnehager. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

– Hvis vaksinasjon bidrar til høyere nærvær, er dette billig

Norlandia-sjefen ber kommunene sørge for vaksinering også av de ansatte i private barnehager. 

Publisert

– I dag dekkes ikke vaksinering av ansatte over ordinære tilskudd fra kommunen. Å ikke vaksinere de ansatte for kikhoste og influensa vil kunne ha svært uheldige konsekvenser på sykefraværet og ikke minst øke smitterisiko overfor små barn i en sårbar alder, skriver direktør Kristin Voldsnes i Norlandia i et brev til i alt 33 kommuner der kjeden har barnehager. 

Bakgrunnen er blant annet det pågående utbruddet av kikhoste i Norge, som kombinert med et pågående utbrudd av mykoplasma-infeksjon, sesonginfluensa og Covid-19 bidrar til et vedvarende høyt sykefravær i barnehagene. 

– Vi går nå inn i en sesong der utbrudd av influensa vil ytterligere påvirke nærværet i barnehagene. Det europeiske smitteverninstituttet (ECDC) melder samtidig om en kraftig økning i kikhoste i Europa i en rapport publisert 7. mai. I Norge ses den samme trenden, ifølge Folkehelseinstituttet. Situasjonen hos barn under to år følges tett. FHI anbefaler at voksne tar oppfriskningsvaksinasjon mot kikhoste, difteri, stivkrampe og polio hvert 10. år. I yrker der det er tett kontakt med små barn, som barnehageansatte og helsepersonell med omsorg for barn, er dette særlig viktig, står det videre i brevet - som konkluderer med denne oppfordringen: 

«Norlandia Barnehagene er opptatt av barnas helse og trenger tilstedeværende ansatte. Vi mener at ansatte i alle barnehager – kommunale og private – bør tilbys vaksinering i tråd med rådene til FHI. Ettersom kostnaden for vaksinering i dag ikke dekkes over tilskuddsrammen, ber vi om at kommunen etablerer et vaksinasjonsprogram eller sørger for å finansiere vaksinering til private barnehager snarest mulig.»

Ulik praksis i kommunene

I juli gikk det ut et brev til samtlige norske kommuner med informasjon om kikhosteutbruddet. Der kom det blant annet fram at barnehageansatte sammen med andre som jobber med små barn anbefales å sjekke vaksinestatusen, og oppdatere kikhostevaksinen ved behov. I en fersk ukerapport om covid-19, influensa og andre luftveisinfeksjoner står det at forekomsten av kikhoste holder seg stabilt høy; med en foreløpig topp med 1035 nye tilfeller i august. Så langt i september er det meldt om 321 tilfeller, hvorav fire er blant barn under ett år. Den økende covid-19-trenden siden tidlig i sommer fortsetter, men i noe lavere takt de siste ukene. Forekomsten av infeksjoner med Mycoplasma pneumoniae er fremdeles relativt stabil og høy. I tillegg har det vært en økning i luftveisinfeksjoner med rhinovirus siste uker, noe som er normalt for årstiden. 

Som barnehage.no tidligere har omtalt, er praksisen rundt vaksinering av barnehageansatte ulik fra kommune til kommune. 

Så langt har Norlandia fått svar fra noen få kommuner. 

– Vi har sendt henvendelsen til kommuner over stort sett hele landet, sier Børre Andreassen, leder marked og kommunikasjon. 

Fra Bærum er tilbakemeldingen at det tidligere tilbudet om influensavaksine i år er utvidet til å inkludere trippelvaksinen som inkluderer kikhoste for ansatte i kommunale barnehager. Kostnadene vil inngå som en del av tilskuddsgrunnlaget til de private barnehagene, og dermed utløses om to år, oppsummerer han. 

I Herøy i Møre og Romsdal dekker ikke kommunen kostnader til vaksine til ansatte i verken skole eller barnehage. Mens Ullensaker kommune svarer at de ikke mener barnehageansatte inngår i gruppen som FHI anbefaler vaksineres mot kikhoste, og dermed ikke dekker denne vaksinen for ansatte i kommunale eller private barnehager, ifølge Andreassen.

– Et billig tiltak

Kristin Voldsnes sier dette i aller høyeste grad handler om debatten som ruller om at sykefraværet er generelt høyt i Norge - og spesielt i barnehagene. Nylig ble tall for andre kvartal lagt fram, med det høyeste legemeldte sykefraværet i et 2. kvartal siden 2009, da Norge var preget av svineinfluensa. 

Tallene for barnehagesektoren i tilsvarende periode er ikke offentliggjort, men i første kvartal var det legemeldte sykefraværet i kommunale barnehager 10,9 prosent, og private barnehager på 10,1 prosent, ifølge Barnehagemonitor

– Hvis virkelig politikerne ønsker at sykefraværet skal ned og at vaksinasjon av alle ansatte i skole og barnehage vil bidra til høyere nærvær er dette et billig tiltak, mener Voldsnes. 

Og fortsetter:  

– Det er nok mange som også fortsatt husker at personalet i skole og barnehage ikke ble prioritert når det gjaldt koronavaksine. Nå har de muligheten til å prioritere barnehage- og skoleansatte på lik linje med helsepersonell.

Powered by Labrador CMS