Tynset har dobbel grunn til å feire i 2024. Bildet viser nyttårsfeiring i kommunen.

Nå er de landets beste barnehage-kommune

Tynset tar i år spranget fra 12.- til 1. plass på kommunebarometerets oversikt over landets beste barnehagekommuner.

Publisert

Dermed slår barnehagene følge med skolene i kommunen, som nå kan feire hat-trick med tre på toppen av barometeret som utarbeides av Kommunal Rapport.

Til lokalavisa Tynsetingen, sier tjenesteområdeleder for Tynset-barnehagene, Mariann Hagen, at de har scoret bra de siste årene, og at hun er fornøyd med det.

Samtidig er hun klar på at det er lite som skiller de beste kommunene på et slikt barometer.

Topp 10 barnehage, 2024

1. Tynset
2. Nesna
3. Røyrvik
4. Kåfjord
5. Sigdal
6. Volda
7. Lødingen
8. Bygland
9. Ringebu
10. Stor-Elvdal

Kilde: Kommunebarometeret

– Vi blir målt på 13 kriterier, hvor noen teller mer enn andre. For vår del så er det nok veldig positivt at vi oppfyller kravene om pedagoger i barnehagene. Vi har også høy andel av medarbeidere med fagbrev. Barnehagene på Tynset har gode leke- og uteområder, og så har 99,6 barn i barnehagealder i barnehageplass. Det er et høyt antall, sier hun til Tynsetingen.

– Vi har hatt et kommunestyre som har prioritet barn og unge over flere år. Det er veldig tydelig og gledelig. Samtidig må vi ikke glemme de som jobber i barnehagene og som gjør en veldig god jobb, fortsetter Hagen til lokalavisen.

Tynset har fem kommunale og to private barnehager, med i overkant av 250 barn til sammen. Av barometeret framgår at samtlige kommunale barnehager oppfyller pedagognormen og at mer enn 50% av de ansatte har pedagogisk utdanning, mens de private barnehagene scorer høyt på bemanningstetthet, samt leke- og oppholdsareal per barn.

Det som ellers trekker opp, er andel 1-5-åringer med barnehageplass, og andel minoritetsspråklige barn som går i barnehage.

Kommunale barnehager teller mest i barometeret

Mens nøkkeltallene for kommunale barnehager har en total vekt på 50 prosent, utgjør nøkkeltallene for private barnehager 20 prosent.

– Bakgrunnen for dette er at kommunen i mindre grad kan premieres eller lastes for gode eller svake tall i nøkkeltallene for private barnehager, og det er kommunene som måles i barometeret, opplyser Thomas Frigård til Barnehage.no.

Han er journalist hos Kommunal Rapport, som hvert år rangerer norske kommuner etter 151 nøkkeltall, på tvers av 12 ulike sektorer, i Kommunebarometeret.

Barnehagesektoren utgjør totalt ti prosent av denne totalvurderingen av Kommune-Norge.

Barnehagetilbudet rangeres basert på 13 nøkkeltall, der barn per årsverk i kommunale barnehager, andel kommunale barnehager som oppfyller pedagognormen, og andel ansatte med pedagogisk utdanning i kommunale barnehager vektes tyngst og teller mest.

Variablene med minst betydning for sluttresultatet, er leke- og oppholdsareal per barn i private barnehager, og andel 1-5 åringer i kommunen som har barnehageplass.

I alt måles fem av nøkkeltallene uavhengig av eiersituasjonen i barnehagene, mens fire måles for henholdsvis private og kommunale barnehager hver for seg.

En kommune med bare kommunale eller bare private barnehager mister altså muligheten for å få poeng i fire nøkkeltall i sektoren. Særlig vil de kommunene som ikke har kommunale barnehager gå glipp av mange mulige poeng.

(Artikkelen i grått ble første gang publisert i 2022.)

Powered by Labrador CMS