Byrådet i Oslo vil fjerne kjøtt fra måltider i barnehager,
aktivitetsskoler (AKS) og fritidsklubber i hovedstaden. Tiltaket er del av en
handlingsplan for sunnere, bærekraftig og mer plantebasert mat, samt reduksjon
av matsvinn – som sendes på høring denne uka, ifølge VG.
– Vi har tatt mål av oss til å halvere kjøttforbruket i
kommunen på grunn av klima og natur – og fordi det er bra å spise mer
plantekost, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen fra MDG til avisa.
Kutter ikke fisk
Skolematen kommunen serverer er allerede kjøttfri. Byråd for
miljø og samferdsel, Sirin Hellvin Stav (MDG), forteller at de nå går nedover i
alder, og vil tilby mer sunn og plantebasert mat i barnehagene.
Barnehage.no omtalte
for et par måneder siden et initiativ for å ta gratis vegetarisk
barnehagemat inn i partiprogrammet til Oslo MDG. Handlingsplanen som nå sendes
på høring, går ikke like langt.
Byrådets plan gjør at kjøtt fjernes, men fiskeretter skal
fortsatt bli å finne på barnehagemenyen.
Det er heller ikke kommunisert noen endring i kostprisen i
kommunale barnehager, som nå ligger på 200 kroner i Oslo.
Kjøtt i matpakka?
Til foreldre som sliter med å få barna til å spise
grønnsaker, er budskapet dette:
– Gode matvaner etableres tidlig. Men for de som vil, kan
man fortsatt ha med matpakke med pålegg man velger selv, sier Stav til VG.
Hun knytter for øvrig også tiltaket til sosial utjevning og
inkludering, begrunnet med at sunne matvaner henger sammen med inntekts- og
utdanningsnivå.
Wilhelmsen og Stav sier de har full støtte fra de to andre
byrådspartiene, Ap og SV.
Fra opposisjonspartiene Sp, Høyre og Frp, kommer det
kritikk. «Et alt for drastisk grep» er budskapet fra Frp, mens Eirik Lae Solberg (H) synes Oslo kommune bør følge de faglig begrunnede nasjonale ernæringsrådene, ikke finne på nye.
– Skivebom
Til Barnehage.no gjentar Morten Edvardsen, gruppeleder i Sps
bystyregruppe deres syn på saken:
– Senterpartiet er for valgfrihet i kostholdet, men å gjøre
barns ernæring til en ideologisk kamparena er skivebom. Før vi kutter ut
viktige proteiner og vitaminer fra maten ungene får i barnehagen, må vi i alle
fall vite hva vi gjør.
Edvardsen mener kunnskapsgrunnlaget ikke er godt nok, og
peker for øvrig på de
nasjonale kostholdsrådene for barn som gjelder per i dag.
– De inneholder også kjøtt og fisk, som inneholder viktige
næringsstoffer som er vanskelig å erstatte med platebasert kost. Dette er
næringsstoffer ungene trenger for næring og utvikling, sier han.
FN-rapport: Mat fra dyr er viktig for barn
TV2
omtalte nylig en rapport
fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk, hvor et av hovedbudskapene
er at kjøtt, egg og melkeprodukter inneholder essensielle næringsstoffer som er
vanskelig å erstatte med et rent plantebasert kosthold.
Mat fra dyr er spesielt nødvendig
for barn, ungdommer og eldre, og gravide og ammende rundt i verden, ifølge
rapporten. Den er rettet mot hele verdens befolkning, og i mange
deler av verden er kjøttforbruket lavt.
Blant norske fagfolk vektlegges FN-rapporten
ulikt.
– Gruppen bak rapporten ser ut til
å inkludere få helse- og ernæringsforskere, men samtidig har de involvert en
rekke aktører som jobber med animalske produkter, uttaler Lars T. Fadnes som er
professor ved Universitetet i Bergen og sitter i Nasjonalt råd om ernæring, til
TV2.
Nytt nordisk faggrunnlag: Vi bør kutte ned på kjøtt
Barnehage.no har spurt Helsedirektoratet om prosessen rundt den
omfattende rapporten NNR 2023 (Nordic Nutrition Recommendations) som er ment å danne faglig grunnlag for retningslinjer om
kosthold i nordiske og baltiske land, og
som nå er ute på høring. Svarene kan du lese i den grå boksen litt lengre ned.
Rundt 400 forskere medvirker til NNR-rapporten, som konkluderer med at vi bør spise mer planter, mindre prosessert kjøtt og mindre
rødt kjøtt, både av hensyn til helsen vår, og klimaet.
I rapportutkastet lyder den konkrete anbefalingen for voksne
på ikke mer enn 350 gram rødt kjøtt i uka. (Dagens kostråd
fra Helsedirektoratet sier 500 gram.)
For å minimere miljøpåvirkning, bør ikke redusert forbruk av
rødt kjøtt erstattes med hvitt kjøtt, men plantebaserte matvarer som
belgfrukter, ifølge NNR.
Begynner på nye norske kostråd etter 20. juni
Når den endelige NNR-rapporten
foreligger i juni, utgjør den kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn for
revisjon av norske kostråd, bekrefter avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen hos Helsedirektoratet til Barnehage.no.
– Når kommer nye norske kostråd?
– Først må vi få det endelige kunnskapsgrunnlaget.
Det publiseres på Island 20. juni i år. Deretter vil vi arbeide med revisjonen
av de norske kostrådene basert på det nye kunnskapsgrunnlaget vi har fått. Det
er per nå for tidlig å si når de nye kostrådene vil komme.
– Når kommer nye anbefalinger
for mat og måltider i barnehagen?
– Etter at Helsedirektoratet har
revidert og publisert nye kostråd, må vi ta fatt på oppgaven med å oppdatere
Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehage slik at den blir
oppdatert i henhold til gjeldende kostråd. Vi kan ikke per nå si noe om når
dette vil skje.
– Når ble det sist gjort større endringer i norske
myndigheters råd og retningslinjer om kosthold generelt og for barnehagen
spesielt?
– De gjeldende anbefalinger om
kosthold, ernæring og fysisk aktivitet er fra 2014 og ble utarbeidet på
grunnlag av Nordic Nutrition Recommendations 2012 (NNR2012) og rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer, utgitt
av Nasjonalt råd for ernæring i 2011.» Nasjonal faglig retningslinje for mat og
måltider i barnehagen ble publisert i en ny og revidert versjon i 2018.
Vil ha kvalitet og variasjon
Edvardsen er likefult klar i sitt budskap:
– Det er ikke kjøtt som er problemet med mat i barnehagene
og i AKS i Oslo, det er at kvaliteten og variasjonen er for liten. Jeg skulle
ønske MDG i stedet for å føre sin ideologiske kamp mot kjøtt inn i barnehagene,
ville innføre et kvalitetsløft for maten vi serverer ungene i barnehagene og
AKS, sier han til Barnehage.no.
Sps gruppeleder ønsker seg mer bevissthet omkring matens opphav, og gode råvarer i Oslo-barnehagene.
– Senterpartiet er opptatt av hvor kjøttet og fisken kommer
fra, og vil at maten som tilbys i barnehager og AKS er kortreist og har levd
gode liv før de blir til mat. Kommunen bør bruke mer norsk kjøtt, fisk, korn og
grønt fra Norge, og kjøtt fra norske beitedyr og vilt heller enn å henge seg
opp i vegetarkost, sier Edvardsen.
Mat for MDG-landsmøtet?
Også internt i Miljøpartiet De Grønne skaper saken debatt. Denne helgen holder
partiet sitt landsmøte på Fornebu, og på vei dit gjør Rune Askeland, som topper
MDGs valgliste i Rogaland det klart overfor VG
at han ikke ser det som noen prioritert oppgave å ta vekk servelaten fra barns brødskiver.