Anne-Berit Melkevik er barne- og ungdomsarbeider.

Frisk debatt om nye normer fikk flest lesere i november

Mer enn 100 artikler ble publisert på barnehage.no i november. Aller flest klikket seg inn på Anne-Berit Melkeviks debattinnlegg om at flere barnehagelærere kan bety færre hender, fang, ører og øyne i barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

Her er de mest leste artiklene i november:

1. Varsko fra fagarbeider

Barne- og ungdomsarbeider Anne-Berit Melkevik er bekymret for konsekvensene av den varslede pedagognormen.

– I praksis vil flere pedagoger inn, ikke bety flere hender, fang, ører og øyne inn i barnehagen. Det vil bety færre. Det vil bety at en pedagogisk medarbeider mister jobben sin, skrev Melkevik og skapte masse engasjement. Debattinnlegget hennes ble mest leste artikkel på barnehage.no i november.

2. Vi må ikke beskytte barna mot alt vondt

Hedvig Montgomery er psykolog og familieterapeut. Hun advarer mot å tro at vi kan beskytte barna mot alt vondt. Vi må heller hjelpe dem igjennom motgangen for å komme sterkere ut på den andre siden.

En artikkel vi skrev etter at hun deltok på konferansen «Livsmestring og helse» i mai, fikk nytt liv i november gjennom spredning i sosiale medier.

3. En bønn til dere som jobber i barnehage

Et anonymt, tankevekkende innlegg som barnehage.no publiserte i august, havnet på tredjeplass blant de mest leste artiklene i november:

«I sommer fylte jeg 29 år. Men – noen ganger føler jeg meg fortsatt som den 9 åringen som ikke forstod hvorfor mamma noen ganger sa slemme ting. Hvorfor hun plutselig fikk annerledes stemme og skumle øyne: «Du er så jævlig dum!» «Du skjønner ingenting!» «Du kommer aldri til å klare det!» «Jeg håper du dør!» «Hvorfor griner du? Du har ikke noe rett til å grine!» skrev hun. Mamma var psykisk syk. Pappa drakk.

Nå jobber hun i barnehage – og har en bønn om at alle dere som jobber i sektoren klarer å se det foreldrene prøver å skjule.

4. Ta barna på alvor!

– Om et barn plutselig ikke vil gå i barnehage, kan det være en angst som tynger det lille hjertet. Og da skal vi lytte, sier den danske barnepsykologen Margrethe Brun Hansen.

5. Klassiker om de sårbare barna

– Er vi bevisst våre ordvalg og vår tilrettelegging rundt de sårbare barna? spør Erle Sellevåg. De barna som aldri har med seg matpakke eller byttetøy. Den engasjerende kronikken fra mars 2016 er blant de mest leste noensinne her på barnehage.no. Og den finner stadig nye lesere.

Les hele artikkelen her: Han har ikke byttetøy i dag heller!

6. Plutselig fikk barna eget basseng

Da barna møtte opp i Langøy friluftsbarnehage en torsdag i november, ante de ikke at eier Lise Lauvik og de andre ansatte i høst har planlagt noe helt spesielt. Før de visste ordet av det, plasket de rundt i barnehagens splitter nye utendørsbasseng.

 

7. Pernille hjelper flerspråklige

Lingvist Pernille Hansen mener det ikke er nok å kartlegge språkvansker på norsk: – Vi må ha kunnskap om barnas ordforråd i alle språkene de snakker, sier hun. Nå har hun vært med på å utvikle et helt nytt verktøy for å avdekke språkvansker blant flerspråklige barn.

8. Kutt ut språkprogrammene!

– Det er i leken barna lærer språk. Kutt ut språkprogrammene, og la barna leke i stedet, sa professor Anne Greve under Barnehageforums konferanse «Det magiske språket» i november. Artikkelen vekket stort engasjement.

9. Relasjoner og tilknytning

I 2010 snakket ikke mange om tilknytningsteori i barnehagen. Det fantes ikke mye tilgjengelig forskning og litteratur skrevet i et barnehageperspektiv og kunnskapshullene var mange. Nå er Midtstuen Kanvas-barnehage for pionerer å regne når det kommer til nettopp dette.

10. Svar på tiltale

Anne-Berit Melkeviks debattinnlegg om pedagognormen var mest lest i november og skapte masse engasjement. Barnehagelærer Elise Håkull Klungtveit skrev et svar, som også mange fikk med seg: «Ja, det er komplekst når man endrer bemannings- og pedagognorm, men fra meg kommer et rungende JA til flere lærere i barnehagen!»

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS