DEBATT
Tone Mila er fagsjef for barnehager i NHO Geneo, og har jobbet mesteparten av sitt yrkesaktive liv i barnehager.
Foto: Moment Studio/NHO
Matpakkens symbolske klasseskille
NHO Geneo frykter regulering av kostpengene vil frata barn gode mattilbud i barnehagene, øke de sosiale forskjellene og pålegge allerede hardt pressede ansatte mer arbeid.
- Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.
Jeg har selv jobbet
mesteparten av mitt yrkesaktive liv i barnehager. Jeg har vært både ansatt,
barnehagestyrer og grunder, og jeg vet at de sosiale helseforskjellene synes
allerede i matpakken. Et fullkosttilbud i barnehagene våre vil sikre sosial
utjevning, og bidra til bedre folkehelse.
Folkehelsemeldinga,
som danner grunnlaget for regjeringens strategi for å utjevne sosiale
helseforskjeller, legger vekt på at det skal tilrettelegges for et sunt
kosthold og gode mat- og måltidsvaner i barnehagene. Dette mener vi i NHO Geneo
er kjempebra. Kampen om folkehelsen starter allerede i barnehagen. Samtidig er våre
medlemsbedrifter og vi urolige når regjeringen uttrykker at de «vil vurdere å
innføre tydeligere regulering av kostpenger i barnehagene».
Dette
frykter vi vil frata barn gode mattilbud i barnehagene, øke de sosiale
forskjellene og pålegge allerede hardt pressede ansatte mer arbeid.
Mange
barnehager rundt omkring i landet har utviklet gode matkonsepter, der mange har
valgt og ansatte egen kokk/matansvarlig. Dette har vært en stor suksess, hvor
det har gitt tydelig utslag i foreldreundersøkelsen til Utdanningsdirektoratet
der foreldre jevnt over er mer fornøyd med maten i private barnehager enn
kommunale.
For
å finansiere dette tilbudet, har de fleste kommunale og private barnehager innført matpenger som
kommer i tillegg til foreldrebetalingen. Prisen for dette varierer fra
barnehage til barnehage. Regjeringens ønske om «tydeligere regulering» av
kostpenger frykter vi vil ha utilsiktede konsekvenser, nemlig økte sosiale forskjeller.
Fullkosttilbud
sikret sosial utjevning gjennom at barna spiser den samme maten, i motsetning
til systemet hvor man baserer seg på at foreldrene skal lage matpakker selv.
Her kan de sosiale forskjellene bli mer synlig gjennom hvilken matpakke barna
har med i barnehagen og vil kunne gjenspeile familienes svært ulike økonomiske
situasjoner. Det er også viktig å understreke at matpakker koster både tid og penger.
I tillegg frykter vi
at barnehager, som har funnet gode løsninger for et godt mattilbud, ikke lenger
vil kunne ha mulighet til å ansette egne kokker/matansvarlige. Det betyr at man
indirekte pålegger allerede hardt pressede barnehageansatte en ekstra oppgave,
en oppgave som skal og bør være første steg i kampen om folkehelsen, nemlig matlaging.
Et
godt sammensatt og næringsrikt måltid krever planlegging, innkjøp og
etterarbeid som oppvask og rydding. Det krever også ressurser og kompetanse for
å være oppdatert om riktig næring for barn. Samtidig som det barnehagefaglige
og pedagogiske rundt måltider skal ivaretas, må det også følges rutiner for IKT
for matvarehåndtering og oppbevaring.
Det
er viktig at hver enkelt barnehage får lov til å komme med gode ideer for
hvordan barna våre får god innføring i riktig ernæring. Det er modellen mange private
barnehager har etablert for matservering et godt eksempel på, og derfor er det
også viktig at det ivaretas.
Det
er til det beste for barna våre, foreldre, ansatte og bedriftene.